0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyorsan isszuk és veszélyes

A kávéban és az energiaitalokban az a közös, hogy koffeint tartalmaznak, minden másban viszont különböznek. Az egyik egészségesnek mondott ital, a másikat viszont kifejezetten károsnak tartják.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétette az energiaitalok analíziséről szóló tanulmányát, amelyben  „a koffeint tartalmazó italok fogyasztásával járó egészségügyi veszélyekről” írnak. A koffein túladagolása valószínűleg nem okoz azonnali halált, de
szívdobogást, emésztési zavart, hányást, görcsöket, magas vérnyomást és az emésztőrendszer károsodását okozhatja.

Életveszélyes állapotot idézhet elő, és a 2. típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás is a kockázatok között szerepel. Egy ital fogyasztása nem jelenthet katasztrófát, de az ilyen termékek rendszeres fogyasztása elviselhetetlen terhet jelent a szervezet számára.  

De mi a helyzet a kávéval?

Senki nem tiltja, hogy erős legyen a feketénk, és ihatjuk rendszeresen is. Akkor mi a különbség a két ital között?

Egy csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, míg az energiaitalok 80-90 mg-ot, tehát a koffeintartalmuk szinte azonos. Az elemzést készítők szerint a titok az ivás sebességéből ered. „Bár bizonyos típusú italok hasonló koffeinszinttel rendelkeznek, de a kávé forró és lassan isszák.” –olvasható a tanulmányban. A reggeli kávénak, és általában a kávé ivásnak rituáléja van, ettől nem tekinthető egy szimpla italnak, komótosan isszuk és a szervezetünkben is lassabban szívódik fel a koffein, aminek kisebb mértékben több jótékony hatást is tulajdonítanak.

Ez teljesen más, mint egy konzervdoboznyi ital elfogyasztása pillanatok alatt.

A szervezet koffeinszintje a hirtelen ivást követően rendkívül gyorsan növekszik, ami szélsőséges esetben szívrohamot is okozhat.

Ugyanakkor ne feledjük el, hogy az energiaitalok más összetevőkel is rendelkeznek, olyanokkal is, amelyek felerősítik a koffein hatását. Veszélyforrás az is, hogy míg a kávét a gyerekek nem isszák, élénkítő italokat már a 10-12 évesek is gyakran fogyasztanak, a fiatal szervezetre pedig hatványozottabban jelentkezik a negatív hatása. Továbbá az élénkítő italokat rendszeresen fogyasztók abban a hitben élnek, hogy ezzel kiváltják az alvás idejét, ami az orvosok szerint súlyos tévhit: csak néhány órára pörget fel, és egyáltalán nem pótolja a pihentető alvást.

Kardiológusok figyelmeztetnek arra is, hogy az energiaitaloknak vízhajtó hatása van, a túlzott fogyasztása kiszáradáshoz vezet. Ezért kifejezetten tilos fogyasztani alkohollal együtt, sportolás vagy napozás közben.  

Az Európai Unió sok országában felhívják a figyelmet a súlyos kockázatokra például a máj, a vesék, és az emésztőrendszer károsodásának lehetőségére.  Új-Zélandban és Írországban készült tanulmányok egymástól függetlenül 20 egészségügyi komplikációt sorolnak fel, hozzáteszik, hogy a hosszú távú hatásai még fel sem mérhetők. Franciaországban az ilyen italok értékesítésének tilalmát egyszer már bevezették, ám ez a gyártók erőteljes ellenállását váltotta ki, panaszt tettek az Európai Bizottságnál, végül a tilalmat visszavonták.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/focus.pl