Back to top

Kémiai anyaggal bevont hungarocellt „ropogtatnak", minden baj nélkül

A közönséges lisztbogár lárváját világszerte hasznosítják élelemként emberek és állatok számára egyaránt. Az elmúlt évek kutatásai azonban azt sugallják, hogy további lenyűgöző képességekkel rendelkeznek: képesek elfogyasztani a kémiai anyagokkal kezelt hungarocellt.

A hungarocell előállítása olcsó, emellett rendkívül hasznos szigetelő és csomagoló anyag, az újrahasznosítása azonban nem egyszerű, ráadásul drága is – írja a Modern Farmer.

Fotó: wikimedia.org/Pengo
A Stanford Egyetem kutatói néhány éve foglalkoznak a lisztbogarakkal. Vizsgálatukat egy korábbi munkára alapozták, amely szerint az említett bogarak lárvái nem csak elfogyasztani képesek a hungarocellt, hanem azt biztonságosan le is tudják bontani. Az új kutatás szerint azonban nem csak a hungarocellt képesek megenni. A habot ugyanis gyakran egyéb kémiai anyagokkal (például égésgátlóval) kezelik bizonyos tulajdonságok elérése érdekében.

Az új vizsgálat során várható volt, hogy a bogár lárvái meg fogják enni a hungarocellt, hiszen hírnevet szereztek maguknak a kapcsán, hogy gyakorlatilag bármit megesznek, a kérdés az volt, hogy vajon a kémiai anyagokkal kezelt változatot is biztonságosan el tudják-e fogyasztani, illetve hogy annak milyen hatása lesz.

A szakértők azt találták, hogy

biztonságosan meg tudták enni a hungarocellt, az égésgátló kémiai anyag kiválasztódott, elkülönült a többi anyagtól. Ennek köszönhetően a lisztbogár lárvái a hungarocell ropogtatása mellett is táplálékul szolgálhatnak más állatok számára anélkül, hogy bármilyen veszélyes kémiai anyagot adnának át az állatoknak.

A kutatók szerint ez egy olcsó és hatásos megoldás lehet arra, hogy kezelni tudjuk a műanyag csomagolással kapcsolatos problémákat, miközben a lisztbogarak lárvái továbbra is élelemforrások lehetnek az állatok számára. Arra azonban felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy a lárvák által kiválasztott égésgátló anyagok továbbra is megmaradnak, a nem kívánt anyagok végleges eltávolítására tehát a dézsmálásuk sem kínál megoldást, segíteni azonban segíthet.

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Ismét Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

Idén tizenharmadik alkalommal ült össze a jelenleg 22 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely az Agrofeed márkát érdemesnek találta a Business Superbrands 2020 védjegy viselésére.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.