0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Magyar zászlócskák jelzik, hazai-e a sertéshús

Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé.

Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik – írja g7.hu. A zászlóerdő pedig csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban jelenik meg, vagyis a hipermarketekben (Tesco, Auchan, Interspar), illetve a szupermarketekben. A vásárlók népszerűségi listáján előre lépdelő diszkontláncok (Aldi, Lidl, PennyMarket) csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás (a csomagoláson eleve fel kell tüntetni a származást, de zászlózni nem kell). A Spar, amely talán a leginkább érintett, azt mondta a lapnak, hogy 295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűznie.

A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását szeretné ösztönözni. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, de legtöbbször szimplán az ár alapján döntenek.

A lap érdeklődésére Nébih közölte, a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni.

Az akció sikere kérdéses a cikk szerzője szerint, mert érdeklődésükre a kiskereskedelmi lánc képviselője elmondta: az eladó a nyomonkövetés biztosítása miatt csak akkor teszi ki a következő adag húst a pultba, ha a másikat már eladta. Így nem lehet magyar és nem magyar húsok között válogatni. Ezentúl ilyenkor a zászlócsere kötelezettsége is felmerülhet, de közvetlen verseny eddig sem volt, és ezentúl sem lesz a húsok között a pultban.

Forrás: g7.hu