0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban – az ára alacsony

Az amerikai gazdák jelentősen megnövelték a sertésállományt 2019-ben. 1943 óta most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban.

Míg novemberben a németországi állattenyésztők két százalékkal csökkentették a sertésállományukat 2018-hoz képest, addig az amerikai gazdálkodók tovább növelték a sertések számát. 2019. december 1-jén az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy

az amerikai gazdák összesen több, mint 77 millió sertést tartanak, 2,27 millió állattal, vagyis 3%-kal százalékkal többet, mint tizenkét hónappal korábban.

Az elmúlt öt évben az állomány összesen 14,1 %-kal nőtt.

A sertés felvásárlási árak az Egyesült Államokban sokkal alacsonyabbak, mint az EU-ban. Míg az EU-ban december végén a sertések kilogrammjáért közel 2 Eurót fizettek, addig

az amerikai gazdák még 1 Eurót sem kaptak. Így az amerikai sertéshús olcsóbbá teszi a világpiaci árat.

A növekedés minden kategóriában megtörtént. A 23 kg-nál kisebb malacok száma az előző év azonos időszakához képest 1,2 %-kal nőtt, több, mint 22 millióra. Az 54 kg-os súlyú sertések száma 1,7% -kal, mintegy 19 millió állatra gyarapodott. A legnagyobb mértékben a hízósertések aránya nőtt meg, összesen  5,6% -kal, ami 29 millió darabot jelent.

Ezen felül a kocák is termelékenyebbek lettek. A tavaly szeptemberi adatok szerint almonként átlagosan 11,1 malac született, azaz 3,1 %-kal több állat, mint az előző év hasonló időszakában, azaz több, mint valaha. Az USDA szakértői december közepén jelezték, hogy

az USA-ban a sertéshús-termelés 2020-ban körülbelül 447 000 tonnával, vagyis 3,6 %-kal, 13 millió tonnára növekszik az előző évhez képest.

A minisztérium szerint az előállított extra hús nagy részét külföldön kell értékesíteni. Az export várhatóan 363 000 tonnával, vagyis 12,8 %-kal,  növekszik. Az amerikai sertéshús-beszállítók különös figyelmet fordítanak Kínára a közelmúltban történt kereskedelmi megállapodás alapján.

Forrás: farmer.pl