0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Stabil pénzt ígért a miniszter

450 milliárd jut a gazdáknak terület és állat után, és újabb vidékfejlesztési pályázatok is lesznek 2020-ban – mondta el Nagy István agrárminiszter. Emellett 100 milliárd forintot jut saját költségvetésből agrártámogatásokra.

A támogatáspolitika tekintetében kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a magyar gazdák 2020-ban is.

A magyar gazdálkodók számára idén több mint 450 milliárd forintnyi pénzt fogunk kifizetni különböző terület- és állatalapú támogatási jogcímeken az idén tavasszal benyújtandó támogatási kérelmeik után

– jelentette ki Nagy István vasárnap Budapesten az Agrárminisztériumban megtartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető kijelentette: a cél a Közös Agrárpolitika (KAP) esetében is a gazdák érdekeinek képviselete.

A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek folyamatos döntéshozatalával, valamint a kifizetések további gyorsításával folytatódik a nyertes pályázatok támogatásainak kihelyezése 2020-ban. „Még a mostani program keretében új pályázatokat hirdetünk meg idén a termelői csoportok újabb támogatására, az öntözési közösségek együttműködésének támogatására vagy éppen a csemetekertek gépbeszerzésének támogatására. Emellett – bár a program jelenlegi, mintegy 1400 milliárd forintos kötelezettségvállalása meghaladja a keret 100 százalékát –

a maradványösszegek és az esetlegesen „visszahulló” források figyelemmel kísérésével szeretnénk újabb pályázatokat is meghirdetni az év folyamán” – tette hozzá a miniszter.

Nemzeti forrásokból idén is 100 milliárd forintot fordítunk saját költségvetésből agrártámogatásokra, kiemelten fókuszálva az állattenyésztésre – jegyezte meg.

A miniszter kitért a kárenyhítés kérdésére is. Mint elmondta: „fontos számukra, hogy a tavalyi évben az időjárási események okozta veszteségeik után a kárenyhítő juttatást idén március 31-ig kifizetjük számukra a kárenyhítési alapunkból. Előzetes becslések szerint mintegy 15 milliárd forint folyósítása valósulhat meg mintegy 7500 gazdálkodó részére.”

Forrás: