Back to top

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Tóth Ágoston, a Pest Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője szerint manapság nem lehet általános technológiát használni, mert nincs elég használható növényvédő szer a piacon, tehát az adott termőhelyen előforduló károsítók alapos ismeretében tudunk csak hatékonyan beavatkozni.

Érdemes szükséghelyzeti engedélyt kérni, ha az adott kultúrában nincs megfelelő növényvédő szer,

a tagállamoknak ugyanis joguk van kivételt tenni. A leggyakrabban ugyanis adminisztratív és anyagi okai vannak annak, hogy egy készítményt nem engedélyeztetnek több eltérő kultúrában.

Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Fotó: Pap Edina

A tavaly december 19-én hatályba lépett szigorú uniós növény-egészségügyi előírások arra irányulnak, hogy megakadályozzák a súlyos fenyegetést jelentő károsítók behurcolását a tagállamokba. Ugyanakkor ez a szigor ellentétes a hatóanyag-kivonásokkal, vélte Tóth Ágoston.

Ugyancsak forró téma a drónos növényvédelem, ami hazánkban egyelőre nem engedélyezett. Az osztályvezető szerint csak speciális problémák megoldására lesz alkalmas.

A BASF képviseletében új szaktanácsadó, Lakatos Zoltán ismertette az ajánlott készítményeket. A 2017-ben piacra került új gombaölő hatóanyag, a Xemium és egy azol alkotja a Priaxor készítményt, ami árpában a hálózatos levélfoltosság ellen igen hatékony, de a gabonafélék legtöbb betegsége ellen sikerrel használható. Árpában a fölső három levelet kell megvédeni, búzában a zászlóslevelet, hangsúlyozta a szakember.

Újdonság, hogy a BASF megjelent a vetőmagpiacon is, figyelmet érdemlő Clearfiled Plus-os napraforgó-hibridjük az Acordis CLP.

Jó kórtani tulajdonságok jellemzik, jól viseli a stresszt, félintenzív, intenzív körülmények közt is lehet termeszteni. A napraforgó védelmére szklerotínia és fóma ellen a Pictor gombaölő szer kétszeri bevetésével védekezzünk, javasolta. A szer hosszú hatástartamú, ezért 6-8 leveles állapotban, majd virágzáskor permetezzünk vele. Tíz év adatsora alapján 200-650 kilogramm termést lehet megmenteni vele.

A Pictor repcében is bevált szklerotínia és alternária ellen, megelőző védekezésként. Ha csapadékos az idő, virágzás elején-közepén vessük be, száraz időben a virágzás vége felé.

A világon az ötödik legnagyobb növényvédőszer-gyártó az indiai családi tulajdonban lévő UPL, mutatta be a céget Visi Zoltán. Ő is a szerkivonásokkal kezdte előadását, ugyanis 2020-ban május 20-ig lehet megvásárolni az Emerald Star gombaölő szert. Ez a szer kalászosokban és repcében korai kezelésre alkalmas lisztharmat, pirenofóra, rozsdák, szeptória ellen. Az idén ugyancsak kivonásra kerülő Flurostar gyomirtó helyett a cég a Minstrelt ajánlja, a Funguran OH helyett pedig a Funguran Progress készítményt, illetve a szilárd formátumú bordói keveréket, a Cuprogard DG-t. A Nurelle-D is veszélyben van, ha megszületik a klórpirifosz rovarölő hatóanyag kivonásáról a hazai rendelet, már csak három hónapig lehet majd használni.

Pro Nutiva néven komplex technológiát fejleszt a cég, amiben a hagyományos növényvédő szereket biológiai készítményekkel és biostimulátorokkal együtt javasolják.

Utóbbiaktól biztosan 3-5 százalékos termésnövekedést lehet várni, de sok kis veszteséget kell ellensúlyozni, ami a szerkivonásokból következik majd, hangsúlyozta Visi Zoltán. A komplex technológia a minőség javulásával is jár.

Az ugyancsak indiai gyártó, a Sharda kínálatából is eltűnnek szerek, de gondoltak a pótlásukra, mondta Lakatos Regina szaktanácsadó. Új gyomirtó szerük a felszívódó Frequent, amit tavasszal lehet használni repce, boró és bab gyomirtására egyszikűek ellen. Felszívódó, széles hatású rovarölő szer az Aceptir, amit rezisztenciatörőként is használhatunk. Arra azonban figyeljünk, hogy az acetamiprid hatóanyagú szereket lehetőleg ne használjuk tebukonazollal együtt, ha mégis, akkor csak méhkímélő technológiával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

Az AGROmashEXPO egyik különdíját a Farmgép Kft. Kertitox PreBIKE parcellapermetezője kapta. A Farmgép Kft. egyedi igényre tervezett, díjnyertes parcellapermetezőjét használják a nagy növényvédőszer-forgalmazó cégek és a növényvédelmi hatóság is a kísérleteihez.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.