Back to top

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Tóth Ágoston, a Pest Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője szerint manapság nem lehet általános technológiát használni, mert nincs elég használható növényvédő szer a piacon, tehát az adott termőhelyen előforduló károsítók alapos ismeretében tudunk csak hatékonyan beavatkozni.

Érdemes szükséghelyzeti engedélyt kérni, ha az adott kultúrában nincs megfelelő növényvédő szer,

a tagállamoknak ugyanis joguk van kivételt tenni. A leggyakrabban ugyanis adminisztratív és anyagi okai vannak annak, hogy egy készítményt nem engedélyeztetnek több eltérő kultúrában.

Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Fotó: Pap Edina

A tavaly december 19-én hatályba lépett szigorú uniós növény-egészségügyi előírások arra irányulnak, hogy megakadályozzák a súlyos fenyegetést jelentő károsítók behurcolását a tagállamokba. Ugyanakkor ez a szigor ellentétes a hatóanyag-kivonásokkal, vélte Tóth Ágoston.

Ugyancsak forró téma a drónos növényvédelem, ami hazánkban egyelőre nem engedélyezett. Az osztályvezető szerint csak speciális problémák megoldására lesz alkalmas.

A BASF képviseletében új szaktanácsadó, Lakatos Zoltán ismertette az ajánlott készítményeket. A 2017-ben piacra került új gombaölő hatóanyag, a Xemium és egy azol alkotja a Priaxor készítményt, ami árpában a hálózatos levélfoltosság ellen igen hatékony, de a gabonafélék legtöbb betegsége ellen sikerrel használható. Árpában a fölső három levelet kell megvédeni, búzában a zászlóslevelet, hangsúlyozta a szakember.

Újdonság, hogy a BASF megjelent a vetőmagpiacon is, figyelmet érdemlő Clearfiled Plus-os napraforgó-hibridjük az Acordis CLP.

Jó kórtani tulajdonságok jellemzik, jól viseli a stresszt, félintenzív, intenzív körülmények közt is lehet termeszteni. A napraforgó védelmére szklerotínia és fóma ellen a Pictor gombaölő szer kétszeri bevetésével védekezzünk, javasolta. A szer hosszú hatástartamú, ezért 6-8 leveles állapotban, majd virágzáskor permetezzünk vele. Tíz év adatsora alapján 200-650 kilogramm termést lehet megmenteni vele.

A Pictor repcében is bevált szklerotínia és alternária ellen, megelőző védekezésként. Ha csapadékos az idő, virágzás elején-közepén vessük be, száraz időben a virágzás vége felé.

A világon az ötödik legnagyobb növényvédőszer-gyártó az indiai családi tulajdonban lévő UPL, mutatta be a céget Visi Zoltán. Ő is a szerkivonásokkal kezdte előadását, ugyanis 2020-ban május 20-ig lehet megvásárolni az Emerald Star gombaölő szert. Ez a szer kalászosokban és repcében korai kezelésre alkalmas lisztharmat, pirenofóra, rozsdák, szeptória ellen. Az idén ugyancsak kivonásra kerülő Flurostar gyomirtó helyett a cég a Minstrelt ajánlja, a Funguran OH helyett pedig a Funguran Progress készítményt, illetve a szilárd formátumú bordói keveréket, a Cuprogard DG-t. A Nurelle-D is veszélyben van, ha megszületik a klórpirifosz rovarölő hatóanyag kivonásáról a hazai rendelet, már csak három hónapig lehet majd használni.

Pro Nutiva néven komplex technológiát fejleszt a cég, amiben a hagyományos növényvédő szereket biológiai készítményekkel és biostimulátorokkal együtt javasolják.

Utóbbiaktól biztosan 3-5 százalékos termésnövekedést lehet várni, de sok kis veszteséget kell ellensúlyozni, ami a szerkivonásokból következik majd, hangsúlyozta Visi Zoltán. A komplex technológia a minőség javulásával is jár.

Az ugyancsak indiai gyártó, a Sharda kínálatából is eltűnnek szerek, de gondoltak a pótlásukra, mondta Lakatos Regina szaktanácsadó. Új gyomirtó szerük a felszívódó Frequent, amit tavasszal lehet használni repce, boró és bab gyomirtására egyszikűek ellen. Felszívódó, széles hatású rovarölő szer az Aceptir, amit rezisztenciatörőként is használhatunk. Arra azonban figyeljünk, hogy az acetamiprid hatóanyagú szereket lehetőleg ne használjuk tebukonazollal együtt, ha mégis, akkor csak méhkímélő technológiával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

Gyógynövények - Harmadik nemzedék, harmincéves üzem

Nagy Balázs nagypapája, Mihály már a rendszerváltás előtt is gyógynövényekkel foglalkozott, 1991-ben pedig megalapította saját vállalkozását. Az idén harmincéves cég főtevékenysége nem változott az évtizedek folyamán, ám a feldolgozás során a gyűjtött alapanyagok rovására nőtt a termesztett gyógynövények aránya.

Gyenge diótermés, emelkedő árak

Nagyon gyenge lett Szlovákiában a tavalyi diótermés. Az ország nagy részében gombásodás és baktériumos megbetegedés is sújtotta a termést, emiatt mindenképpen drágább lesz idén a dió. Óriási károkat okozott a dióburokfúró légy, ami már tavalyelőtt is alaposan megtizedelte a termést, és továbbra sincs hatékony védekezés ellene. A dió permetezéséről 6–7 évvel ezelőtt szinte még nem is hallottunk.

Leáldozott a sertevadnak

Az afrikai sertéspestis elleni védekezés új szintre lépett azzal, hogy az EU-s ASP stratégia tavaly áprilisi módosítása minden tagállamot arra kötelezett, megalkossák a nemzeti akcióterv összeállítását a vaddisznóállomány szabályozásáról.

Érzékelő gombák

Az UC Riverside egyetem kutatói kimutatták, hogy az emberi érzékelést, például szaglást lehetővé tevő fehérjék bizonyos gombafajoknak is lehetővé teszik, hogy érzékeljenek olyan dolgokat, amelyeket elfogyaszthatnak.

Kocsányos tölgy a lisztharmat kereszttüzében

Az Európa-szerte elterjedt kocsányos tölgy alkotta erdőállományokban már az 1900-as évek elején megjelent a lisztharmatbetegség. Villámgyorsan elterjedt a kontinensen, 1908-ra már Magyarország tölgyeseit is megfertőzte. Demeter László, az Ökológiai Kutatóközpont kutatócsoportjával megfejtette a tölgyeket megbetegítő, Ázsia trópusi vidékéről behurcolt lisztharmat gombafaj pusztításának okát.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

A gazdák megélhetése a tét - történelmi méretű tüntetés Indiában

Az indiai kormány újra tárgyalásokat folytat az Új-Delhiben állomásozó több tízezer tüntetőből álló tömeg vezetőivel. Majd 2 hónapja tartanak a tüntetések Új-Delhiben, miután a kormány a gazdák megélhetését veszélyeztető új agrártörvényeket fogadott el.

Az idén már kukoricagyomirtókat is kínál a UPL

Az idén több új készítményt vezet be a magyar növényvédőszer-piacra a UPL AgroSolutions. Online konferencián ismerhettük meg az újdonságokat és a cég idei csomagajánlatait, valamint a repcében már 7500 hektáron futó ProNutiva programot.