Back to top

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Tóth Ágoston, a Pest Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője szerint manapság nem lehet általános technológiát használni, mert nincs elég használható növényvédő szer a piacon, tehát az adott termőhelyen előforduló károsítók alapos ismeretében tudunk csak hatékonyan beavatkozni.

Érdemes szükséghelyzeti engedélyt kérni, ha az adott kultúrában nincs megfelelő növényvédő szer,

a tagállamoknak ugyanis joguk van kivételt tenni. A leggyakrabban ugyanis adminisztratív és anyagi okai vannak annak, hogy egy készítményt nem engedélyeztetnek több eltérő kultúrában.

permetezodron.jpg

Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Fotó: Pap Edina

A tavaly december 19-én hatályba lépett szigorú uniós növény-egészségügyi előírások arra irányulnak, hogy megakadályozzák a súlyos fenyegetést jelentő károsítók behurcolását a tagállamokba. Ugyanakkor ez a szigor ellentétes a hatóanyag-kivonásokkal, vélte Tóth Ágoston.

Ugyancsak forró téma a drónos növényvédelem, ami hazánkban egyelőre nem engedélyezett. Az osztályvezető szerint csak speciális problémák megoldására lesz alkalmas.

A BASF képviseletében új szaktanácsadó, Lakatos Zoltán ismertette az ajánlott készítményeket. A 2017-ben piacra került új gombaölő hatóanyag, a Xemium és egy azol alkotja a Priaxor készítményt, ami árpában a hálózatos levélfoltosság ellen igen hatékony, de a gabonafélék legtöbb betegsége ellen sikerrel használható. Árpában a fölső három levelet kell megvédeni, búzában a zászlóslevelet, hangsúlyozta a szakember.

Újdonság, hogy a BASF megjelent a vetőmagpiacon is, figyelmet érdemlő Clearfiled Plus-os napraforgó-hibridjük az Acordis CLP.

Jó kórtani tulajdonságok jellemzik, jól viseli a stresszt, félintenzív, intenzív körülmények közt is lehet termeszteni. A napraforgó védelmére szklerotínia és fóma ellen a Pictor gombaölő szer kétszeri bevetésével védekezzünk, javasolta. A szer hosszú hatástartamú, ezért 6-8 leveles állapotban, majd virágzáskor permetezzünk vele. Tíz év adatsora alapján 200-650 kilogramm termést lehet megmenteni vele.

A Pictor repcében is bevált szklerotínia és alternária ellen, megelőző védekezésként. Ha csapadékos az idő, virágzás elején-közepén vessük be, száraz időben a virágzás vége felé.

A világon az ötödik legnagyobb növényvédőszer-gyártó az indiai családi tulajdonban lévő UPL, mutatta be a céget Visi Zoltán. Ő is a szerkivonásokkal kezdte előadását, ugyanis 2020-ban május 20-ig lehet megvásárolni az Emerald Star gombaölő szert. Ez a szer kalászosokban és repcében korai kezelésre alkalmas lisztharmat, pirenofóra, rozsdák, szeptória ellen. Az idén ugyancsak kivonásra kerülő Flurostar gyomirtó helyett a cég a Minstrelt ajánlja, a Funguran OH helyett pedig a Funguran Progress készítményt, illetve a szilárd formátumú bordói keveréket, a Cuprogard DG-t. A Nurelle-D is veszélyben van, ha megszületik a klórpirifosz rovarölő hatóanyag kivonásáról a hazai rendelet, már csak három hónapig lehet majd használni.

Pro Nutiva néven komplex technológiát fejleszt a cég, amiben a hagyományos növényvédő szereket biológiai készítményekkel és biostimulátorokkal együtt javasolják.

Utóbbiaktól biztosan 3-5 százalékos termésnövekedést lehet várni, de sok kis veszteséget kell ellensúlyozni, ami a szerkivonásokból következik majd, hangsúlyozta Visi Zoltán. A komplex technológia a minőség javulásával is jár.

Az ugyancsak indiai gyártó, a Sharda kínálatából is eltűnnek szerek, de gondoltak a pótlásukra, mondta Lakatos Regina szaktanácsadó. Új gyomirtó szerük a felszívódó Frequent, amit tavasszal lehet használni repce, boró és bab gyomirtására egyszikűek ellen. Felszívódó, széles hatású rovarölő szer az Aceptir, amit rezisztenciatörőként is használhatunk. Arra azonban figyeljünk, hogy az acetamiprid hatóanyagú szereket lehetőleg ne használjuk tebukonazollal együtt, ha mégis, akkor csak méhkímélő technológiával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Tovább terjed az ASP? – Helyzetkörkép

Az idei év első negyedévében jelentősen emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött esetek száma Kelet-Európában. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy továbbra is kevés a házisertés-állományban észlelt fertőzés, Magyarországon egyetlen sertéstelepen sem mutatták ki egyelőre a kórt.

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

"Bio graffiti" erdő méretben - emlékerdő a Zselicben

A jövőre megrendezendő Egy a természettel Vadászati és Természeti Kiállítás tiszteletére a somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. emlékerdőt telepített a Zselici Erdészet területén. Nem is akár milyet!

Aszályos határszemle Mezőfalván

Az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milli­méterrel kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Fejér megye délkeleti részén, a Mezőfalvai Zrt. területein március elején esett 30 mm, azóta viszont csak 2-3 milliméter.

Elfogadhatatlan az Agrárgazdasági Kamara számára Az Európai „Termőföldtől az Asztalig” és Biodiverzitás Stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban a köztestület számára a most bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok: a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.

Virtuális kiállítássá válik az idei Macfrut

Májusban szokták megrendezni az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállítást Olaszországban. A Macfrut az idén már a 37 rendezvény lett volna, ha nem lép közbe az új koronavírus. A Rimini Expo Centerben készülődő eseményt le kellett fújni, de nem véglegesen: szeptemberben kerül sorra a Macfrut Digital.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Anyagilag is elismerik a jó és gyors munkát

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. kertészetében a járványügyi helyzetben sem torpant meg a munka. Nem szembesültek munkaerő-hiánnyal. Ellenkezőleg, folyamatosan keresik a céget az állást keresők. Népszerűségük titka a bevezetett munkaerő-megtartó program.