Back to top

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

A szomszédos osztrák régió méhészei aggódnak, hogy a környékükön kiirtják az akácot.

Aggodalmuk egy természetvédelmi projekt miatt merült fel, mely tavaly kezdődött. és melyet EU-s és osztrák állami pénzből finanszíroznak.

A projekt keretein belül a nem őshonos invazív fajokat (olajfát, ecetfát, kőrist, juhart, akácot) próbálják kiirtani a természetvédelmi területekről.

Osztrák kollégáinknak minden okuk megvan az aggodalomra, hiszen a projektet a jövő évben le kell zárni és az akác irtása már számos területen megtörtént.

Pedig az akác az esetek 60-100%-ában az egyetlen jelentősebb mézforrás errefelé.

Egy pomogyi (parmhageni) méhész, Josef Kotzenmacher, a Fertő-tavi körzetet mezőgazdasági sivatagként írja le, mely szinte csak monokultúrákból áll.

A Fertő-tó környéki  méhészeti helyzetet az is súlyosbítja, hogy a repce az itteni területeken 10% alatt van; továbbá a napraforgó többnyire a nyári szárazság miatt nem mézel, vagy eleve kevés nektárt adó fajtából vetik.

A méhészkedés gazdaságossága az utóbbi 5 évtizedben hozzávetőlegesen 60-80%-al esett vissza.

50 évvel ezelőtt 20 méhcsalád annyi nektárt gyűjtött ezen a környéken, mint manapság 100. Ennek oka az intenzív mezőgazdaság és nem utolsó sorban a klímaváltozás.

A méhészek felkeresték a projekt vezetőjét, a Burgenlandi Természetvédelmi Egyesület vezetőjét, Klaus Michaleket és elmondták panaszaikat.

A projektvezető azzal igyekszik nyugtatni őket, hogy nem áll rendelkezésre annyi forrás, hogy ki tudnák írtani a környék összes akácát. Ezen kívül a régi akácállományokat meghagyják, amennyiben puffer zónák vannak közöttük és a természetvédelmi területek között. A természetvédelmi területekről azonban vissza fogják szorítani az akácot.

Az akác irtásának problémája nem érinti a többi osztrák régió méhészeit, hiszen az akác a burgenlandi és alsó ausztriai területeken kívül nem ad számottevő nektárt és valóban inkább elnyomja azokat az őshonos fajokat, melyekről a helyi méhek nektárt gyűjthetnének.

A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó értelmetlen projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Lásd még cikkünket: Uniós méhészeti jelentés

Forrás: 
bzv.at/neusiedlerbezirk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

Az agrártámogatások kifizetésével segíti az Agrárminisztérium a gazdálkodókat

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.