0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.

Az alternatív motorhajtóanyagok közül a magas metántartalmú CNG (sűrített földgáz) és BNG (sűrített biogáz) használatára helyezik a hangsúlyt. Ennek tudható be, hogy

az FPT immár 35 ezer gázüzemű, környezetbarát motort gyártott járművekben történő felhasználásra.

Több Iveco kamion és busz üzemel már gázmotoros erőforrással, illetve 2019-ben lett az „Év traktora” a fenntartható üzemű kategóriában a New Holland Methane Power traktor, és emellett bemutatták a Case új fejlesztésű Tetra 230 LE-s gázmotoros homlokrakodóját is.

A múlt évben a gázüzemű kamionok fejlesztésére kötött megállapodást a CNHi és az amerikai Nikola startup vállalkozás, a megbízás értéke 250 millió dollár. A Nikola a Bosch bevonásával új technológiákat fejleszt a gázmotoros hajtásokhoz, illetve metánból előállított, hidrogénnel hajtott, új tüzelőanyag-cellás erőforrásokat fejleszt a CNHi részére, valamint új akkutechnológiák kimunkálásában vesz részt. Ezeket az eredményeket a konszern a traktorgyártásban is hasznosítani kívánja. 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Traction 2019/11