0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ez a pici mag oldja a stresszt és a csontokat is védi

Ez az apró mag igazi tápanyag bomba – tele van ásványi anyagokkal, növényi rostokkal, jó zsírokkal és vitaminokkal. Rendszeres fogyasztásával számos egészségügyi problémát megelőzhetünk vagy kezelhetünk.

Nem véletlenül tartják a magok királyának a szezámmagot, bizonyos életfontosságú anyagokat nagy mennyiségben tartalmaz. A fehér szezámmag tele van kalciummal, az egyik legfontosabb növényi kalcium forrásunk. Hántolatlan formája a fekete szezámmag. Intenzívebb az ízvilága, felénk kevésbé ismert. Ebből készítik a számos egészségügyi problémára javasolt szezámolajat. Kiemelkedően magas a vas tartalma.

Összegezzük, mi mindenre van jótékony hatással a szezámmag:

 

Stresszoldó

A szezámmag tartalmaz olyan tápanyagokat, melyek stresszoldó hatással rendelkeznek. A magnézium izomlazító, a B1-vitamin pedig nyugtató és antidepresszáns tulajdonságokkal bír.

Vérnyomáscsökkentő és segít a cukorbetegség megelőzésében

Ez a pici mag nagyon gazdag magnéziumban, melyről kimutatták, hogy segít a cukorbetegség megelőzésében. A szezámmag azon tíz növények egyike, melyeknek a legmagasabb a magnézium tartalma. Ez az ásványi anyag hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez is.

Védi a csontokat

A szezámmag az egyik legjobb kalciumforrás, ezért nélkülözhetetlen a csontproblémák megelőzésében. Mérésekkel bizonyított, hogy egy maréknyi szezámmagban több kalcium van, mint egy pohár tejben. Ráadásul még cinket is tartalmaz, amely hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez.

Csökkenti a vérszegénységet

Magas vastartalmának köszönhetően segít megelőzni és kezelni a vérszegénységet. Különösen ajánlott a fogyasztása azoknak, akik krónikus fáradtsággal és vashiánnyal küzdenek.

Javítja az emésztést

Tele van növényi rostokkal, ezáltal javítja a bélműködést és hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez.

Rákmegelőző

A szezámmag több fitoszterolt tartalmaz, mint bármely más dió- vagy magféle. Ez a rákmegelőzés egyik fontos eleme, különösen a hormonok okozta rákfajták esetében (például: emlőrák).

A megelőzés érdekében javasolt napi egy teáskanálnyi szezámmag fogyasztása. Tehetjük a reggeli müzlinkbe, salátába, joghurtba vagy szórhatjuk (pék)sütemények tetejére.

Enyhíti az ízületi gyulladást

A réztartalma is kiemelkedő. A réz egy fontos ásványi anyag, mely hozzájárul az ízületi gyulladásból származó fájdalom és duzzanat enyhítéséhez.

Támogatja a bőr egészségét

A szezámmag gazdag cinkben, amely nélkülözhetetlen a bőr rugalmasságának és ragyogásának megőrzésében.

Forrás: zdravahrana.com