0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az oregánó illóolaja csökkenti az antibiotikumok elleni rezisztenciát

Kutatók kimutatták, hogy a negyedik generációs cefalosporinokra rezisztens E. coli baktériumok szintje jelentős mértékben csökkenthető a borjak takarmányába kevert oregánóból származó illóolajjal.

Az emberi egészség egyik legnagyobb veszélyeztetője az antimikrobiális rezisztencia, amely előrejelzések szerint 2050-re 10 millió halálért lesz majd felelős, hacsak nem lépünk fel ellene.

Az University of Reading egyetem kutatói meghatározták egy 100 százalékban természetes oregánó illóolajat tartalmazó termék hatását. A kísérletek eredményeit emberi fogyasztásra nem alkalmas tejjel táplált tejesborjak ürülékében találták, antimikrobiális szerekre rezisztens baktériumpopuláción. Holstein bikaborjakat etettek a termékkel kezelt, illetve oregánó olajat nem tartalmazó tejjel. Tíz nappal később minden borjú az elválasztásig ugyanazt a nem kezelt tejet kapta.

Az oregánóolajat nem tartalmazó tejjel táplált borjak ürülékében lévő E. coli 44,1 százaléka rezisztens volt a cefalosporin antibiotikum (cefkinom) ellen. Ezzel szemben a kezelt borjaknál az E. coli baktériumoknak csak 12,6 százaléka volt cefkinomra rezisztens.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/farminguk.com