0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Az elmúlt öt év legrosszabbja volt ilyen szempontból a 2018-as,

tragikus csúcsot döntött Németországban a traktorbalesetek száma

– idézi a német agrársajtó a mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti ágazat társadalombiztosítójának (SVLFG) adatait.

A balesetek utólagos vizsgálatakor pedig többnyire az derült ki, hogy a halált okozó sérülések megelőzhetők lettek volna a biztonsági öv, valamint az azzal összeköttetésben lévő, a borulás hatásai ellen védő szerkezet használatával.

Az uniós jog szerint a gyártóknak 2018-tól minden új traktort fel kell szerelniük a borulás hatásai ellen védő szerkezettel (ROPS), ez megvédi a vezetőt, ha átfordul a traktor – feltéve, ha a biztonsági öv is be van kötve.

Sajnos azonban nagyon sokan nem érzik szükségét, hogy a traktorban bekössék magukat, leginkább azért, mert

a hatalmas, súlyos járműben ülve egyfajta hamis biztonságérzetük alakul ki

– hívják fel a figyelmet a társadalombiztosító szakemberei. Általános feltételezés, hogy a masszív szerkezet önmagában is elég védelmet nyújt a balesetben, ez azonban nagy tévedés – hangsúlyozzák. Súlyosbítja a helyzetet az a szintén általános hozzáállás, hogy jellemzően rövid távokat tesznek meg a traktorral, és „azalatt mi történhet?”. Balesetek azonban természetesen nemcsak hosszú úton, és pláne nemcsak közúton történhetnek, hanem bárhol és bármikor.

Mellesleg közúton büntetés is jár érte, ha nem használja a biztonsági övet a traktorvezető (illetve az utast is büntetik, ha ő nem használja), de nyilván nem elsősorban ezért, hanem a saját épségének érdekében javasolja mindenkinek az SVLFG, hogy kösse be a biztonsági övét (illetve ha más passzív biztonsági rendszer van a traktorban, akkor azt is használni kell).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu