Back to top

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

Az Európai Unióban a farkas populáció gyors növekedésnek indult, és természetes ellenség nélkül  egyre több olyan helyen bukkannak fel, ahol jelenlétük akadályozzák az ember mindennapi tevékenységét. Az ökológusok számára ez ok örömre, a juh-, kecske- vagy szarvasmarhatartóknak pedig probléma, és megoldást várnak a helyzetre, erről számolt be a német Badische Bauern Zeitung hírportálja.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága decemberben felkérte Luigi Boitani olasz biológust, kutatót, hogy ismertesse a farkaspopuláció jelenlegi helyzetét. A közismert természettudós ekkor elmondta, hogy

a legnagyobb farkasfalka a Kárpátokban él, és a populáció átlagos népességnövekedése 30 százalékos évente. Európában a farkasok száma jelenleg körülbelül 14 000 egyedre becsülhető.

Számuk gyors növekedése sajnos együtt jár új területek elfoglalásával, a farkasok könnyen alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez, és élelmet keresve eljutnak azokra területekre, amelyekben korábban az ember bevont a gazdálkodásba.

Az olasz tudós meghallgatása nem volt ok nélküli. Korábban a szlovén gazdák Stanislav Bergant vezetésével felkérték az Európai Parlamentet, hogy ellenőrizze a farkas populációt, és vállalja a felelősséget a túlzott növekedésért. A szlovén gazdák figyelmeztetnek, hogy lehetetlen a farkasok és a haszonállatok együttélése, és nincs hatékony módszer az állatállományok  megvédésére.

Mivel ezek a ragadozók szigorú védelem alatt állnak, ez a helyzet megfosztja a pásztorokat a nyájaik megóvásának lehetőségétől.

Ezért az állattenyésztők feladják a hegyvidéki területeken folytatott tevékenységüket. A szlovén gazdálkodók véleménye szerint a "romantikus természet szerelmeseinek" eddig kifejtett tevékenysége károsítja a gazdákat és hamarosan lehetetlenné teszi az alpesi térségek turizmusának fejlődését is.

"Vagy megtartjuk alpesi tradícióinkat, vagy hagyjuk, hogy ez táj és a szokások megváltozzanak, mert a gazdák feladják korábbi életmódjukat. Ha nincs ellenintézkedés, hamarosan a hegyvidéki gazdák védelméről kell rendelet hozni, nem pedig a ragadozókról." – érvelt a szlovén gazda.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Az emberi test komposztálása lehet a temetkezés zöld alternatívája

A temetkezés után a balzsamozó folyadék, a lebomló fa szennyezheti az élő vizeket, a hamvasztás szén-dioxid kibocsátása egy repülőútéval vetekszik, így nem csoda, ha temetkezési szakemberek keresik a végső nyugalomra helyezés zöld alternatíváit. Ennek egyik módja lehet az emberi test komposztálása.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Alig hitte el, mit művel az emu a jószágaival

Az Ausztráliában tomboló tüzek az állattartó telepeket sem kímélték: a gazdák jó részének állatállománya és létesítményei látták kárát a lángoknak. Köztük volt Bryan Hayden is, aki a károk összegzése közben szokatlan jelenségnek volt szemtanúja.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Böfimaszkkal védhetjük majd a környezetet?

Valahányszor egy tehén böfög, szennyezi a környezetet. A tehenek böfögésével ugyanis metán kerül az atmoszférába, amely az ENSZ adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 15 százalékáért felelős.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.