Back to top

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

Az Európai Unióban a farkas populáció gyors növekedésnek indult, és természetes ellenség nélkül  egyre több olyan helyen bukkannak fel, ahol jelenlétük akadályozzák az ember mindennapi tevékenységét. Az ökológusok számára ez ok örömre, a juh-, kecske- vagy szarvasmarhatartóknak pedig probléma, és megoldást várnak a helyzetre, erről számolt be a német Badische Bauern Zeitung hírportálja.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága decemberben felkérte Luigi Boitani olasz biológust, kutatót, hogy ismertesse a farkaspopuláció jelenlegi helyzetét. A közismert természettudós ekkor elmondta, hogy

a legnagyobb farkasfalka a Kárpátokban él, és a populáció átlagos népességnövekedése 30 százalékos évente. Európában a farkasok száma jelenleg körülbelül 14 000 egyedre becsülhető.

Számuk gyors növekedése sajnos együtt jár új területek elfoglalásával, a farkasok könnyen alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez, és élelmet keresve eljutnak azokra területekre, amelyekben korábban az ember bevont a gazdálkodásba.

Az olasz tudós meghallgatása nem volt ok nélküli. Korábban a szlovén gazdák Stanislav Bergant vezetésével felkérték az Európai Parlamentet, hogy ellenőrizze a farkas populációt, és vállalja a felelősséget a túlzott növekedésért. A szlovén gazdák figyelmeztetnek, hogy lehetetlen a farkasok és a haszonállatok együttélése, és nincs hatékony módszer az állatállományok  megvédésére.

Mivel ezek a ragadozók szigorú védelem alatt állnak, ez a helyzet megfosztja a pásztorokat a nyájaik megóvásának lehetőségétől.

Ezért az állattenyésztők feladják a hegyvidéki területeken folytatott tevékenységüket. A szlovén gazdálkodók véleménye szerint a "romantikus természet szerelmeseinek" eddig kifejtett tevékenysége károsítja a gazdákat és hamarosan lehetetlenné teszi az alpesi térségek turizmusának fejlődését is.

"Vagy megtartjuk alpesi tradícióinkat, vagy hagyjuk, hogy ez táj és a szokások megváltozzanak, mert a gazdák feladják korábbi életmódjukat. Ha nincs ellenintézkedés, hamarosan a hegyvidéki gazdák védelméről kell rendelet hozni, nem pedig a ragadozókról." – érvelt a szlovén gazda.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

A hulladék nem probléma, hanem lehetőség

A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásának teljes folyamatát ismertették az érdeklődőkkel július 29-én, a Green Technológia Kft. szakmai napján. A herendi Majolika Parkban egy gyár- és laborlátogatás keretében rávilágítottak a szervezők arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem lehetőségként kell tekinteni rá környezetünk megóvásában.

Listázzák a fajmegőrzési programok sikerességét

Zöld listán kategorizálja a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajok megőrzésének, talpra állításának helyzetét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Közzétette a 2021. évi LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Átadták a megújult Ivánka szállót

Fontos célkitűzés, hogy a hazai erdők a társadalom számára színvonalas, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak, valamint ellássák a klímavédelmi és egyéb hagyományos funkcióikat - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára szerdán Arlón, ahol átadták a megújult Ivánka szállót.