0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

A lellei Kishegyen található Pócz Pincészetben is tartják a Vince-napi szokást. Szombaton délelőtt 10 órakor mindenkit szeretettel várnak, akik tartani akarják a hagyományt.

A levágott vesszőket egy váza vízbe helyezik. A hagyomány szerint ugyanis a kipattanó rügyek számából megjósolható milyen lesz az idei termés.

Nem csak vesszőt, hanem disznót is vágnak a Kishegyen. A nyitott disznóvágáson a hagyomány szerint egy Somogy megyei erdőben tartott makkolt mangalica kerül terítékre. Hagyományosan pálinkával, hagymás vérrel, resztelt májjal és pecsenyével indul a nap, de nem csak reggelivel, hanem ebéddel, vacsorával és Vince-napi bállal is várják azokat, akik a Balatonlellétől négy kilométerre található Kishegyre kirándulnak.

A népi mondás szerint, ha csorog a Vince, tele lesz a pince. Ha Vince napján száraz az idő, akkor a pincék üresen maradnak. Nem csak a várható termést jósolják meg Vince napon, hanem az időjárást is. Ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, ha száraz, akkor karcsúbb lesz a termés.

Forrás: magyarmezogazdasag