0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elfeledett hős

A napokban volt 124 éve, egészen pontosan január 16-án, hogy dr. Lumniczer Sándor orvos, kétszeres Európa- és háromszoros világbajnok agyaggalamb-lövő vadászember világra jött.

Fiatalemberként a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karára iratkozott be 1914-ben, majd az I. világháború kitörésével katonának vonult, így csak 1921-ben tudott ledoktorálni. Az egyetem évei alatt ismerkedett meg a lövészettel.

Tehetsége hamar megmutatkozott, melynek eredménye, hogy tizenháromszor volt tagja a világbajnokságon és Európa-bajnokságon szereplő magyar csapatnak.

Az 1933-as bécsi VB-n felállított világrekordjának megdöntéséhez 25 évre volt szükség; a II. világháború után pedig kitartó lelkesedéssel álltak neki a koronglövészet újjáalakításához.

Lumniczer Sándor neve összeforrt a fegyverszeretők körében sokak által ismert legendás sörétes Monte Carloval. Az 1929-es stockholmi Európa-bajnokságon meglehetősen jól szerepeltek a FÉG lámpagyár vadászfegyverei, és Lumniczer Sándor egy ilyen, felsőkulcsos, ejektoros, duplacsövű puskával nyerte meg a Monacoban megrendezett Monte Carlo-i Grand Prix-t.

Ennek tiszteletére kapta a később sorozatgyártásba kerülő konstrukció a Monte Carlo modellnevet.

Életének utolsó éveiben is több nemzetközi versenyen indult, ám végül szentestén, 1958. december 24-én elszegényedve távozott az élők sorából.

Büszkék lehetünk dr. Lumniczer Sándorra, aki mind az orvoslásban, mind a sportlövészetben és a vadászat berkeiben is öregbítette piciny hazánk hírnevét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu