Back to top

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Főtt zöldségek
Fotó: pixabay.com

Főtt zöldség

  • Maradék főtt leveszöldségből krémlevest készíthetünk egy leveskocka és tejszín felhasználásával. Levesbetétnek mehet bele a száraz kenyérből készült kruton.
  • Levesben főtt zöldségből hamis vadast főzhetünk.
  • A főtt leveszöldség felhasználható zöldséges rizottóhoz, zöldségkroketthez.
  • Ledarálva és tejben áztatott zsemlével összekeverve a főtt zöldséget zöldségfasírtot készíthetünk.
  • A főtt zöldségből némi kreativitással tölteléket készíthetünk omlettekhez, töltött tésztákhoz.
  • A főtt zöldségeket összekeverhetjük maradék burgonyával és megsüthetjük, készíthetünk zöldséges krumplipürét vagy valamilyen tésztaszószhoz is hozzátehetjük.
  • A főtt zöldségekhez készítsünk besamelt, keverjük össze, kanalazzuk kis formákba, majd zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal megszórva rövid ideig süssük! 10 perc alatt kész is a csőben sült.
  • A főtt leveszöldséget vágjuk apró kockákra, vegyítsünk közé ugyancsak apróra vágott savanyú uborkát, almát, és az egészet keverjük össze tartármártással – kész a saláta.

Smoothie zöld gyümölcsökből és zöldségekből
Fotó: pixabay.com

Zöldség és gyümölcs

  • A zöldségek héjából, külső leveleiből, száraiból és torzsákból remek zöldségalaplevet főzhetünk kevés sóval, borssal, babérlevéllel (lehet a mélyhűtőben egy dobozban gyűjteni az alapanyagot). A megfőtt alaplevet szűrjük le, tegyük üvegbe/dobozba/zacskóba és fagyasszuk le! De ha az egészet átpasszírozzuk a zöldségkrém is lefagyasztható és ízesítőként vagy krémleves-alapként felhasználható.
  • Ha burgonya, cékla, édesburgonya, illetve alma, körte héját alaposan megmossuk, majd kevés olajjal meglocsolva, sütőpapírral bélelt tepsiben, magas hőfokon megsütjük, kiváló zöldségchipset kapunk.
  • Az ütődött zöldségekből és bebarnult gyümölcsökből napjaink egyik legdivatosabb finomsága, smootie készíthető.

Banánkenyér - reggelire, uzsonnra megvajazva kitűnő
Fotó: pixabay.com

  • A túlérett banán tökéletesen alkalmas banánkenyér, banános palacsinta vagy turmixok készítésére.
  • A citrusok (citrom, lime, narancs, grapefruit) héját szárítsuk 3-4 napig, majd daráljuk le! Egy tiszta üvegben tárolva kitűnő ízesítő sütemnyekhez, turmixokhoz, saltákhoz, mártásokhoz.
  • Ha nem szeretjük a szárított citrushéjat, reszeljük le és fagyasszuk be!
  • Citrushéjakat (olíva)olajba áztatva kitűnő salátaolajat kapunk. Ha szép üvegbe tesszük, még ajándéknak is jó.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.