0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Hozzátette, hogy az Agrárminisztérium egyike azon kormányzati szerveknek, amelynek szakértői a legtöbb, az Európai Unió által finanszírozott intézményfejlesztési projektben vettek részt az elmúlt 10 évben, számos tapasztalatra téve szert az ilyen jellegű együttműködésekben.

A tárcavezető kiemelte, hogy a közös célok eléréséhez elengedhetetlen az országaink közötti együttműködés, továbbá fontos célkitűzés, hogy a régió országai lépésről lépésre közelebb kerülhessenek az EU-hoz való csatlakozáshoz. Hazánk megtiszteltetésnek tekinti, hogy hozzájárulhat a Dél-Kelet Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport munkájához- mondta el Nagy István.

A miniszter hozzátette, hogy 2020 tavaszán immár 16 esztendeje lesz, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak, de a megoldandó feladatokkal kapcsolatos kihívások még nem merültek feledésbe.

Kiemelt feladatnak tekintjük, hogy segítsük a csatlakozás előtt álló országokat abban, hogy az európai közösségnek tagjai lehessenek.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Uniós Előcsatlakozási Alapból származó források kiemelt fontosságúak, ezért a következő pénzügyi keretben is szükséges ezek szinten tartása, lehetőség szerint növelése, ezzel is elősegítve a nyugat-balkáni országok gazdasági és politikai reformjait.

Forrás: AM sajtóközlemény