Back to top

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

A Medizin-transparent honlap érdekes olvasmányokat kínál azok számára, akik a természetgyógyászatban is használatos szerek tudományos vizsgálataira kíváncsiak. Vannak ugyanis olyan szerek, melyeket életmód magazinokban, honlapokon előszeretettel ajánlanak, de tudományosan eddig még nem volt bizonyítható a gyógyászati hatásuk (pl. a gyömbér mellrák ellenes, vagy a kakukkfű memóriaerősítő hatása).

A mézzel kapcsolatban azonban más a helyzet, antibakteriális hatása miatt rendkívül jól alkalmazható pl. enyhébb sebek, 2. fokú égési sérülések vagy gyulladás esetén.

A fenti honlapon a mézre vonatkozó legfontosabb kutatásokat is összegyűjtötték 2017-ig bezárólag. A méz főleg különféle cukrokat (szőlőcukrot, fruktózt, glukózt stb.), vizet és kisebb mennyiségben aminosavakat, vitaminokat, ásványianyagokat és enzimeket tartalmaz.

A tanulmányok egy jelentős része arra fókuszál, hogy miként hat a méz a sebgyógyulásra.

Kiderült, hogy a méz a sebek nedvességképződésére nagyon pozitívan hat és ezáltal a szövetképződést segíti. De hatékonyan csökkenti a gyulladásokat is.

A kísérletekben a méz úgy akadályozta meg a spórák szaporodását, hogy az adott baktériumtörzsek nem váltak tőle rezisztenssé. Sőt olyan baktériumok elleni küzdelemben is jól bizonyított a méz, melyek antibiotikumra már nem reagálnak.

A 17 bolti mintából 9-nél lehetett megfigyelni a fentieket. Ebből következik, hogy nem minden méznek van pozitív kimutatható hatása és fontos lehet, hogy a gyógyászatban felhasznált mézet melegen tartották-e, vagy sem. A melegen tartás vagy felmelegítés hatására ugyanis eltünnek belőle azok az enzimek, melyeknek a méz gyógyhatása részben köszönhető. Gyógyászati céllal érdemes tehát termelői mézet használni, lehetőleg olyan méhésztől, aki garantálni tudja, hogy a mézét nem tartja huzamos ideig magas hőfokon.

Hat tanulmány azt mutatta ki, hogy a méz könnyebb égési sérülések esetén legalább olyan hatékony, mint a gyógyászatban alkalmazott ezüst szulfadiazin. Ráadásul a méz esetén kevesebb volt a megfigyelhető mellékhatás.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az égési sebek gyógyulása méz segítségével 4-5 nappal is felgyorsulhat.

Tíz tanulmányban, melyhez több mint 800 személyt vontak be, a méz különböző krónikus sebekre (Ulcus, diabeteszes-lábseb), elfertőzött operációs sebekre való hatását vizsgálták. Ezen esetekben már nem volt kimutatható a hatékonyabb gyógyulás, sőt inkább fájdalmas mellékhatással járt a mézzel való kezelés.

Ajánljuk még: Méz kurkumával- a megfázás és a túlsúlyosság ellenszere?

                          Öt kérdés a propoliszról

Forrás: 
https://www.medizin-transparent.at/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Olasz konzorcium apró almával növelné a fogyasztást

Új kezdeményezést indított három nagy olasz almatermelő- és forgalmazó, hogy lendületet adjon az ígéretes snackalma-szektornak. Francia nemesítésű, természetesen apró, de jóízű, könnyen fogyasztható fajtákat vezetnek be a piacra. A Snacking Project nevű szervezetet a VOG és a VI.P termelői szervezetek, valamint a Rivoira G.&F.lli nagykereskedő alapította.

Újabb három sajátmárkás COOP-termék a legjobbak között

Idén újabb három termékkörben is Érték és Minőség Nagydíj védjegyhasználattal és kitüntető címmel ismerték el a COOP sajátmárkás termékeit. Az ezúttal harmadik alkalommal kiosztott elismeréseket a COOP Jót jó áron téliszalámi és paprikás téliszalámi, a bolognai mártás alappor és a Jó nekem natúr desszertrúd termékei kapták meg.

Olaszországban megtalálták a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét

Olaszországi gyümölcsösöket mértek föl azzal a céllal, hogy biológiai védekezést dolgozzanak ki a pöttyösszárnyú muslica ellen. Sikerült megtalálni az Ázsiából származó Leptoplinia japonica fürkészdarazsat, ami további két parazitoid mellett a megoldáshoz vezethet. Ez egyben a faj első európai azonosítása.

Méhészet - Ha jön a medve…

A nagyragadozók állományai változó mértékben ugyan, de növekvő tendenciát mutatnak Európa-szerte. A medvék védettek, de jelenlétük valós problémákat okozhat egy-egy érdekcsoport, így például a méhészek számára. A kártételek megelőzése együttműködést kíván a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek között.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.