Back to top

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

A Medizin-transparent honlap érdekes olvasmányokat kínál azok számára, akik a természetgyógyászatban is használatos szerek tudományos vizsgálataira kíváncsiak. Vannak ugyanis olyan szerek, melyeket életmód magazinokban, honlapokon előszeretettel ajánlanak, de tudományosan eddig még nem volt bizonyítható a gyógyászati hatásuk (pl. a gyömbér mellrák ellenes, vagy a kakukkfű memóriaerősítő hatása).

A mézzel kapcsolatban azonban más a helyzet, antibakteriális hatása miatt rendkívül jól alkalmazható pl. enyhébb sebek, 2. fokú égési sérülések vagy gyulladás esetén.

A fenti honlapon a mézre vonatkozó legfontosabb kutatásokat is összegyűjtötték 2017-ig bezárólag. A méz főleg különféle cukrokat (szőlőcukrot, fruktózt, glukózt stb.), vizet és kisebb mennyiségben aminosavakat, vitaminokat, ásványianyagokat és enzimeket tartalmaz.

A tanulmányok egy jelentős része arra fókuszál, hogy miként hat a méz a sebgyógyulásra.

Kiderült, hogy a méz a sebek nedvességképződésére nagyon pozitívan hat és ezáltal a szövetképződést segíti. De hatékonyan csökkenti a gyulladásokat is.

A kísérletekben a méz úgy akadályozta meg a spórák szaporodását, hogy az adott baktériumtörzsek nem váltak tőle rezisztenssé. Sőt olyan baktériumok elleni küzdelemben is jól bizonyított a méz, melyek antibiotikumra már nem reagálnak.

A 17 bolti mintából 9-nél lehetett megfigyelni a fentieket. Ebből következik, hogy nem minden méznek van pozitív kimutatható hatása és fontos lehet, hogy a gyógyászatban felhasznált mézet melegen tartották-e, vagy sem. A melegen tartás vagy felmelegítés hatására ugyanis eltünnek belőle azok az enzimek, melyeknek a méz gyógyhatása részben köszönhető. Gyógyászati céllal érdemes tehát termelői mézet használni, lehetőleg olyan méhésztől, aki garantálni tudja, hogy a mézét nem tartja huzamos ideig magas hőfokon.

Hat tanulmány azt mutatta ki, hogy a méz könnyebb égési sérülések esetén legalább olyan hatékony, mint a gyógyászatban alkalmazott ezüst szulfadiazin. Ráadásul a méz esetén kevesebb volt a megfigyelhető mellékhatás.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az égési sebek gyógyulása méz segítségével 4-5 nappal is felgyorsulhat.

Tíz tanulmányban, melyhez több mint 800 személyt vontak be, a méz különböző krónikus sebekre (Ulcus, diabeteszes-lábseb), elfertőzött operációs sebekre való hatását vizsgálták. Ezen esetekben már nem volt kimutatható a hatékonyabb gyógyulás, sőt inkább fájdalmas mellékhatással járt a mézzel való kezelés.

Ajánljuk még: Méz kurkumával- a megfázás és a túlsúlyosság ellenszere?

                          Öt kérdés a propoliszról

Forrás: 
https://www.medizin-transparent.at/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Február végéig lehet jelentkezni az idei méhegészségügyi támogatásra

Az Agrárminisztérium a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás első évi sikere után 2020-tól megduplázta a támogatás összegét, amely 500 forint/méhcsaládról 1000 forint/méhcsaládra emelkedett. A támogatásra rendelkezésre álló keret 700 millió forint.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.