Back to top

71 agrárminiszter Berlinben

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a berlini Zöld Hét keretében nemzetközi agrárminiszter-találkozót szerveznek, ahol a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdéseit tárgyalják meg a vezető agrárpolitikusok. Az idén 71 kollégéját köszöntötte Julia Klöckner német agrárminiszter. A tanácskozás végén kiadott kommünikéjükben a globális kereskedelem fontosságát hangsúlyozzák a résztvevők.

Szélsőségesek a különbségek a világ országainak mezőgazdasági, élelmiszertermelési lehetőségei között – a Világbank adatai alapján például

65 olyan országról tudunk, amelyeknek egyszerűen nincs annyi termékeny talajuk, hogy a saját lakosságukat el tudják látni élelmiszerrel, még optimális esetben sem.

A klímaváltozás és a világ egyre gyarapodó népessége miatt pedig egyre nagyobb a nyomás az amúgy is szűkösen és egyenetlen eloszlásban rendelkezésre álló erőforrásokon. Hogyan tudna hozzájárulni a kereskedelem a jobb elosztáshoz? És mit kell tenni, hogy minden ember biztosan hozzájusson a változatos, ugyanakkor fenntartható módon előállított élelmiszerhez? Ezek voltak a központi kérdések a berlini Zöld Hét keretében immár 12. alkalommal megrendezett Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) nevű, röviden Global Forumként emlegetett világtalálkozón. A háromnapos eseménysorozatra 2000 résztvevőt hívott meg a német agrárminisztérium a politika, a gazdasági élet, a tudomány és a civil szervezetek köréből, és tizenhat szakmai pódiumon folyt a diskurzus a legégetőbb kérdésekről.

Ahogy az eddigi években, úgy az idén is az agrárminiszterek világtalálkozója volt a fórum csúcspontja; Julia Klöckner német agrárminiszter 71 kollégáját, valamint 12 nemzetközi szervezet képviselőjét köszöntötte a találkozón.

Az agrárminiszter-találkozó résztvevői. Középen Julia Klöckner német agrárminiszter, mellette jobbról Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa
Fotó: BMEL Thomas Trutschel (photothek.net)

„Kereskedelem nélkül nem látható el a világ élelmiszerrel” – szögezte le a tanácskozás megnyitóbeszédében, ugyanakkor annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy fair és átlátható nemzetközi kereskedelemre van szükség, különben a legkisebb gazdaságok vesztesként kerülhetnek ki az ügyből.

„A közös standardok megteremtése és a piactorzító agrártámogatások további leépítése érdekében pedig elengedhetetlen a WTO újbóli megerősítése” – fogalmazott.

Az agrárminiszter-találkozó végén az idén is közleményben fogalmazták meg közös álláspontjukat a résztvevők. Ebben egyebek között vállalják, hogy ösztönzik az agrártermékek nemzetközi kereskedelmét, valamint annak fenntarthatóvá tételét. Ennek érdekében le kell bontani a kereskedelmet korlátozó akadályokat, és minden meg kell tenni, hogy közös standardokkal dolgozhassanak a szereplők. Helyi, regionális és globális ellátási láncok felépítésével azon kell dolgozni, hogy a mezőgazdaság is profitáljon a kereskedelemből; és a kisgazdaságokat is be kell vonni a folyamatba, egyúttal segíteni kell őket a kockázataik csökkentésében – áll a közleményben.

Magyarországot Nagy István agrárminiszter képviselte a Global Forumon. A konferencia szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában úgy kommentálta az elhangzottakat, hogy hazánk "helyzeti előnyben van", hiszen a lakosságának bő kétszeresét, 20 millió embert tud ellátni élelmiszerrel, és "nagyon jó úton jár".

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy István: rendet kell tenni a borágazatban

Bortörvény-módosítási javaslaton dolgozik az agrártárca, amellyel bezárnák a most még létező kiskapukat. Naprakészen kell tudni a tőkén lévő szőlő, a must, a készleten lévő folyó és palackozott borok mennyiségét ahhoz, hogy piaci zavar esetén hatékonyan be lehessen avatkozni - mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.