Back to top

71 agrárminiszter Berlinben

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a berlini Zöld Hét keretében nemzetközi agrárminiszter-találkozót szerveznek, ahol a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdéseit tárgyalják meg a vezető agrárpolitikusok. Az idén 71 kollégéját köszöntötte Julia Klöckner német agrárminiszter. A tanácskozás végén kiadott kommünikéjükben a globális kereskedelem fontosságát hangsúlyozzák a résztvevők.

Szélsőségesek a különbségek a világ országainak mezőgazdasági, élelmiszertermelési lehetőségei között – a Világbank adatai alapján például

65 olyan országról tudunk, amelyeknek egyszerűen nincs annyi termékeny talajuk, hogy a saját lakosságukat el tudják látni élelmiszerrel, még optimális esetben sem.

A klímaváltozás és a világ egyre gyarapodó népessége miatt pedig egyre nagyobb a nyomás az amúgy is szűkösen és egyenetlen eloszlásban rendelkezésre álló erőforrásokon. Hogyan tudna hozzájárulni a kereskedelem a jobb elosztáshoz? És mit kell tenni, hogy minden ember biztosan hozzájusson a változatos, ugyanakkor fenntartható módon előállított élelmiszerhez? Ezek voltak a központi kérdések a berlini Zöld Hét keretében immár 12. alkalommal megrendezett Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) nevű, röviden Global Forumként emlegetett világtalálkozón. A háromnapos eseménysorozatra 2000 résztvevőt hívott meg a német agrárminisztérium a politika, a gazdasági élet, a tudomány és a civil szervezetek köréből, és tizenhat szakmai pódiumon folyt a diskurzus a legégetőbb kérdésekről.

Ahogy az eddigi években, úgy az idén is az agrárminiszterek világtalálkozója volt a fórum csúcspontja; Julia Klöckner német agrárminiszter 71 kollégáját, valamint 12 nemzetközi szervezet képviselőjét köszöntötte a találkozón.

Az agrárminiszter-találkozó résztvevői. Középen Julia Klöckner német agrárminiszter, mellette jobbról Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa
Fotó: BMEL Thomas Trutschel (photothek.net)

„Kereskedelem nélkül nem látható el a világ élelmiszerrel” – szögezte le a tanácskozás megnyitóbeszédében, ugyanakkor annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy fair és átlátható nemzetközi kereskedelemre van szükség, különben a legkisebb gazdaságok vesztesként kerülhetnek ki az ügyből.

„A közös standardok megteremtése és a piactorzító agrártámogatások további leépítése érdekében pedig elengedhetetlen a WTO újbóli megerősítése” – fogalmazott.

Az agrárminiszter-találkozó végén az idén is közleményben fogalmazták meg közös álláspontjukat a résztvevők. Ebben egyebek között vállalják, hogy ösztönzik az agrártermékek nemzetközi kereskedelmét, valamint annak fenntarthatóvá tételét. Ennek érdekében le kell bontani a kereskedelmet korlátozó akadályokat, és minden meg kell tenni, hogy közös standardokkal dolgozhassanak a szereplők. Helyi, regionális és globális ellátási láncok felépítésével azon kell dolgozni, hogy a mezőgazdaság is profitáljon a kereskedelemből; és a kisgazdaságokat is be kell vonni a folyamatba, egyúttal segíteni kell őket a kockázataik csökkentésében – áll a közleményben.

Magyarországot Nagy István agrárminiszter képviselte a Global Forumon. A konferencia szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában úgy kommentálta az elhangzottakat, hogy hazánk "helyzeti előnyben van", hiszen a lakosságának bő kétszeresét, 20 millió embert tud ellátni élelmiszerrel, és "nagyon jó úton jár".

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.

Agrárminiszter: nyissák ki a bezárt piacokat!

A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét az agrárminiszter.

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.