Back to top

71 agrárminiszter Berlinben

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a berlini Zöld Hét keretében nemzetközi agrárminiszter-találkozót szerveznek, ahol a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdéseit tárgyalják meg a vezető agrárpolitikusok. Az idén 71 kollégéját köszöntötte Julia Klöckner német agrárminiszter. A tanácskozás végén kiadott kommünikéjükben a globális kereskedelem fontosságát hangsúlyozzák a résztvevők.

Szélsőségesek a különbségek a világ országainak mezőgazdasági, élelmiszertermelési lehetőségei között – a Világbank adatai alapján például

65 olyan országról tudunk, amelyeknek egyszerűen nincs annyi termékeny talajuk, hogy a saját lakosságukat el tudják látni élelmiszerrel, még optimális esetben sem.

A klímaváltozás és a világ egyre gyarapodó népessége miatt pedig egyre nagyobb a nyomás az amúgy is szűkösen és egyenetlen eloszlásban rendelkezésre álló erőforrásokon. Hogyan tudna hozzájárulni a kereskedelem a jobb elosztáshoz? És mit kell tenni, hogy minden ember biztosan hozzájusson a változatos, ugyanakkor fenntartható módon előállított élelmiszerhez? Ezek voltak a központi kérdések a berlini Zöld Hét keretében immár 12. alkalommal megrendezett Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) nevű, röviden Global Forumként emlegetett világtalálkozón. A háromnapos eseménysorozatra 2000 résztvevőt hívott meg a német agrárminisztérium a politika, a gazdasági élet, a tudomány és a civil szervezetek köréből, és tizenhat szakmai pódiumon folyt a diskurzus a legégetőbb kérdésekről.

Ahogy az eddigi években, úgy az idén is az agrárminiszterek világtalálkozója volt a fórum csúcspontja; Julia Klöckner német agrárminiszter 71 kollégáját, valamint 12 nemzetközi szervezet képviselőjét köszöntötte a találkozón.

Az agrárminiszter-találkozó résztvevői. Középen Julia Klöckner német agrárminiszter, mellette jobbról Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa
Fotó: BMEL Thomas Trutschel (photothek.net)

„Kereskedelem nélkül nem látható el a világ élelmiszerrel” – szögezte le a tanácskozás megnyitóbeszédében, ugyanakkor annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy fair és átlátható nemzetközi kereskedelemre van szükség, különben a legkisebb gazdaságok vesztesként kerülhetnek ki az ügyből.

„A közös standardok megteremtése és a piactorzító agrártámogatások további leépítése érdekében pedig elengedhetetlen a WTO újbóli megerősítése” – fogalmazott.

Az agrárminiszter-találkozó végén az idén is közleményben fogalmazták meg közös álláspontjukat a résztvevők. Ebben egyebek között vállalják, hogy ösztönzik az agrártermékek nemzetközi kereskedelmét, valamint annak fenntarthatóvá tételét. Ennek érdekében le kell bontani a kereskedelmet korlátozó akadályokat, és minden meg kell tenni, hogy közös standardokkal dolgozhassanak a szereplők. Helyi, regionális és globális ellátási láncok felépítésével azon kell dolgozni, hogy a mezőgazdaság is profitáljon a kereskedelemből; és a kisgazdaságokat is be kell vonni a folyamatba, egyúttal segíteni kell őket a kockázataik csökkentésében – áll a közleményben.

Magyarországot Nagy István agrárminiszter képviselte a Global Forumon. A konferencia szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában úgy kommentálta az elhangzottakat, hogy hazánk "helyzeti előnyben van", hiszen a lakosságának bő kétszeresét, 20 millió embert tud ellátni élelmiszerrel, és "nagyon jó úton jár".

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

A tudósok szerint rövid távon így lehetne megakadályozni a legjobban a szén-dioxid légkörbe kerülését, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.