0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.

Az esemény résztvevői mezőgazdasági gépek forgalmának hazai felfutását, emellett pedig a szakmai utánpótlás biztosításának fontosságát hangsúlyozták.

A magyar vidék, a magyar agrárium egyik meghatározó fejlesztési területe a mezőgazdasági gépgyártás.

A hazai mezőgazdasági gépgyártás színvonalas termeléssel, jelentős hozzáadott értéket nyújt a nemzetgazdaságnak.

Rövid-, közép- és hosszútávon is hasznos agrár- és iparfejlődést hozhat – mondta el a rendezvény ünnepélyes megnyitóeseményén Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: a jövőben az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelés iránya határozza meg a hazai mezőgazdasági géppiac alakulását. Ehhez járul hozzá az AGROmashEXPO is.

„A mezőgazdaság stabil növekedési pályára állt. Teljesítményének emelkedése tavaly is folytatódott, kibocsátásának értéke elérte a 2 776 milliárd forintot, 3 százalékkal meghaladva az előző évit” – mondta el a tárcavezető. Mint kiemelte, „tavaly az év első tíz hónapjában 4,4 milliárd euróval többet exportált a magyar nemzetgazdaság, mint amennyit importált.

Jól jelzi a saját szektorunk erejét, hogy ebből a 4,4 milliárd euróból 2,7 milliárd eurónyi érték a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek exportjából származik,

tehát ennyivel nagyobb értékű mezőgazdasági terméket, élelmiszert adott el az ország, mint amennyit importált.”

A hazai beruházásokról szólva Nagy István elmondta: „a fejlődés motorját a beruházások jelentik. Ezért is örömteli, hogy a mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot. A beruházási kedv élénkülését jelzi, hogy ez 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért értéket. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 2019-ben összesen 204,6 milliárd forintot fizettünk ki, amelyből 110,9 milliárd forint volt a beruházási jellegű támogatás.”

Évek óta nő az érdeklődés

A miniszter beszélt arról is, hogy 2018-ban Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, amely összeg minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. A tavalyi év első háromnegyed évének értékesítési dinamikája pedig még ezt is túlszárnyalta.

„Manapság viszont már nem elég a gépek beszerzése, mivel működtetésük kiemelkedő műszaki szaktudást igényel. A mezőgazdaság egy összetett terület, amely egyre inkább automatizált. Ennek megfelelően az Agrárminisztériumban mindent megteszünk, hogy a felzárkózáshoz szükséges eszközöket és feltételeket biztosítsuk.

Az agrárdigitalizációnak számos előnye van, például elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Ezekkel a lehetőségekkel élnünk kell, méghozzá minél előbb, hogy ne maradjunk le a többi európai országtól” – fogalmazott a rendezvényen a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, hogy 2019-ben a magyar mezőgazdaság szereplői ismételten sikeresen használták fel a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Fix keretében elérhető konstrukciókat új és használt gépek beszerzéséhez, és 2019 áprilisától, több mint 18 milliárd forint összegű, 440 darab lízingügylethez kapcsolódott az Agrárminisztérium által lízingdíjakhoz kapcsolódó támogatás. Nagy István hozzátette: A Közös Agrárpolitika 2021 utáni időszakának előkészítése során minden erőnkkel azon leszünk, hogy a fejlesztéseket, beruházásokat támogató Stratégiai Tervet fogadtassunk el az Európai Bizottsággal.

Új kihívások

Csak a változás állandó, nap mint nap új kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek megoldása érdekében nekünk magunknak is változnunk kell – jelentette ki az eseményen Harsányi Zsolt. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke kifejtette:

míg 1900-ban öt embert etetett egy gazda, addig 2020-ban már 155-öt.

A növekedéshez a mind nagyobb teljesítményű gépek is hozzátartoznak, amelyek a klímaváltozás miatt bekövetkező kiszámíthatatlanság, a betakarítás nehezen tervezhető volta miatt is egyre fontosabbak. A mai gépek ráadásul a kihívások elé mennek és olyan kérdésekre is válaszokat kínálnak, amelyeket szinte még fel sem tettek.

Harsányi Zsolt kiemelte: idén a rendezvényen 3500 diák vesz részt ingyenesen. Közülük kerülnek majd ki a jövő szakemberei – tette hozzá.

youtube://v/7du3aVf5TLs

Minden hely foglalt

Az agrárium minden évben egyre jobb eredményeket ér el, amely nem csupán a gazdálkodóknak, hanem az egész országnak, és a háttéripar képviselőinek is kedvez – jelentette ki a megnyitó rendezvényen Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. Vezérigazgatója. Hozzátette: az élénkülő érdeklődést jól jelzi az is, hogy „mára szinte nem maradt talpalattnyi hely a Hungexpo területén, ahol ne akarna valamely cég kiállítani.” Az AGROmashEXPO-n, az AgrárgépShow-n, valamint a Magyar kert, illetve a Szőlészet és pincészet társkiállításokon több mint 300 kiállító mutatja be termékeit, kínálja szolgáltatásait a mintegy 50 ezer látogatónak. Mint elmondta:

a Hungexpo jelenleg „történelmi léptékű” átalakításon megy át, amelynek eredményeképp jövőre teljesen megújult létesítmény fogadja a látogatókat.

A rendezvény végén több szakmai elismerést is átadtak a kiemelkedő szakmai teljesítményt elérő cégeknek, így a megnyitóünnepség zárásaként Nagy István gratulált a díjazott cégeknek.

Termékfejlesztési díjak az AGROmashEXPO – AgrárgépShow 2020-on

Forrás: magyarmezogazdasag.hu