0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.

A mintegy 220 kilométerese úton oda – és vissza is – csak úgy repkedtek a konyhai alapanyagok, a módszerek és az eszközök. Persze, csak szóban.

Koch Csaba borász tiszteletére 2020. február 9-én pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. A 2019-es „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségeinek közreműködésével készülnek az ételek.

Ideje volt hát, hogy a legfontosabbak, maguk az ízek mesterei is személyes benyomást szerezzenek Koch Csaba borairól. Nekiindult hát a szakértői csapat – Oláh Zoltán – séf, Castellum Hotel; Száger Gyula – séf, Pest-Buda Étterem; Zoboki Zoltán – séf, Disciple Auguste Escoffier, Gullner Gergő – executive chef, InterContinental Budapest, Ványi László gasztronómiai szaktanácsadó, a rendezvény rendszeres koordináló konyhafőnöke, s akikhez a helyszinen csatlakozott dr. Novics György – Magyar Örökös Halfőzőbajnok és csapata -, hogy a borásszal együtt formálódjon az InterContinental Budapest Báltermében felszolgálandó menüsor, hogy megismerjék a győztest, annak filozófiáját, gondolkodását.

A rosszenyelvek szerint Koch Csabát fröccsel keresztelték meg, így a sorsa már igen korán megpecsételődött. A felmenők Császártöltésen keresték a megélhetést, míg a szülők Borotára mentek tanítónak.

A ma látható, korszerűen felszerelt borászat egy kis – 1996-ban megvásárolt –   tanya és gyümölcsös helyén létesült. Lépésről lépésre formálódott Borota határában az üzem, s Koch Csaba ma mintegy 140 hektárnyi terület – Borotán és Villányban – terméséből, több, mint negyven féle bort készít.

A „svábbarok” épület emeleti ablakából kitekintve végeláthatatlan ültetvényeken pihen meg a szem. A szakember által megfogalmazott „boldog szőlő” már saját tudása szerint terem. A szakember a környezetbarát, fenntartható gazdálkodás híve, a pincészet körüli területen semmilyen vegyszert nem használ. Hogy még komolyabbá tegye elképzelését, ma már 14 hektáron biogazdálkodást – rezisztens fajtákkal – folytat, s ehhez külön biobor feldolgozót is épített.

Koch Csaba nem hisz a szaktudás nélküli sikerben, folyamatosan képezi magát, járja a világot. Mint elmondta, mivel a szőlőt évszázadok óta vegetatív módon szaporítjuk, így a növény nem tud alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Ezért is van nagy szükség az értő és gondoskodó szakemberre. Koch Csaba nagy hangsúlyt helyez a fogyasztó meggyőzésére, a piacon való szereplésre, de azt is hozzáteszi, a marketing csak addig az, amíg igazat mondunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu