Back to top

Ezért kell gyakran kezet mosni

Elgondolkodott már azon, vajon mennyi baktérium bújik meg a laptop-ján? Vagy azon, mi történik, ha nem mos kezet naponta többször is? Egy kísérlet igazán szemléletes példával mutatja be, mit okozhatnak a kezünkön és az eszközeinken maradt baktériumok.

Két tanár, Jaralee Metcalf és Dayna Robertson elvégezték a C.S. Mott Children Kórház honlapján található kísérletet, amely látványosan érzékelteti, mi történik, ha nem tisztítjuk rendszeresen az eszközeinket és a kezünket.

A kísérletben öt darab szeletelt kenyeret használtak a baktériumok felhalmozódásának bemutatására, szemléltetve a tisztaság különböző fokozatait. Egy darab (a kontroll szelet) érintetlen maradt. A többit a tanulók kapták meg.

Az egyik szeletet mosatlan kézzel fogták meg, a másikat olyannal, amit szappannal és meleg vízzel tisztítottak, a harmadikat pedig olyannal, amit csak kéztisztító géllel töröltek át. Az utolsó darabot az osztályteremben lévő laptop-jukhoz dörzsölték. Ezután félretették a kenyérszeleteket néhány napra, hogy megnézzék, miként reagálnak.

A kísérlet eredménye mindenki számára tanulságos volt. Arra figyelmeztet, hogy minél gyakrabban mossunk kezet.

A kontroll szeleten kívül, csak azon nem volt penész, amit szappannal és meleg vízzel mosott kézzel fogtak meg. Még a kéztisztító géllel érintkező kenyér is penészes lett, holott azt hinnénk, ezzel a tisztítóval kiválthatjuk a kézmosást.

A legundorítóbbak azok a szeletek lettek, melyeket mosatlan kézzel érintettek meg és a laptop-hoz dörzsöltek. A mosatlan kézzel érintkező szeleteken sárgás színű penész terjedt el, zöldes foltokkal tarkítva. A laptop-hoz érintett darab bizonyult a legborzasztóbb látványnak, szinte teljesen ellepte a zöldes penész.

A tanárok képsorozattal örökítették meg a kísérlet eredményét, amit az osztályteremben ki is függesztettek, hogy mindig emlékeztessék a gyerekeket a kézmosásra.

Az egyik pedagógus, Jaralee Metcalf a közösségi oldalán is közzétette, óriási sikere lett. Sokan lájkolták, megosztották és hozzászóltak. A kísérlet mindenki számára figyelmeztetés lehet, hogy mosson minél gyakrabban kezet, és az eszközeinek a tisztításáról se feledkezzen meg.

Forrás: 
mymodernmet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Negyvenhatezer éves madarat találtak

Szibériában egy negyvenhatezer éves megfagyott madár tetemére bukkantak. A kutatók által végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a jégkorszaki állat egy havasi fülespacsirta (Eremophila alpestris) volt.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

A méhek képesek „kiszimatolni” a betegségeket

A méhek megfelelően kell kondicionálni, hogy felismerjék a betegségeket. Susanna Soares portugál származású dizájner tudományos vizsgálatokra alapozva alkotta meg azt az üvegből készült szerkezetet, mellyel méheket lehet felhasználni különböző súlyos betegségek (köztük a rák legelterjedtebb változatainak) korai diagnosztizálására.

Új fegyver a szúnyogok ellen

A University of New Mexico kutatói kidolgoztak egy eljárást, amivel inszekticid hatású narancsolajat juttatnak élesztősejtekbe, hogy a kombinálásukkal környezetkímélő módon pusztítsák el a szúnyoglárvákat.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.

Felfedezték a világ első állatát, mely nem lélegzik

A Henneguya salminicola nevű parazitáról bebizonyosodott, hogy teljes egészében hiányzik a lélegzéshez szükséges genetikai eszköztára, ezzel ez a világ első ismert állata, amely egyáltalán nem lélegzik.

ASP - Védőoltásra várva

A sajtóban időről időre felröppen a híre annak, hogy sikerült áttörést elérni az afrikai sertéspestis elleni védőoltás kifejlesztésében. Legutóbb a Plum Island Animal Disease Center sikeres kísérleteiről lehetett olvasni a Pig Progress szaklap honlapján. Vannak-e valóban ígéretes készítmények már, kérdeztük a Nébih-től?

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.