0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezért kell gyakran kezet mosni

Elgondolkodott már azon, vajon mennyi baktérium bújik meg a laptop-ján? Vagy azon, mi történik, ha nem mos kezet naponta többször is? Egy kísérlet igazán szemléletes példával mutatja be, mit okozhatnak a kezünkön és az eszközeinken maradt baktériumok.

Két tanár, Jaralee Metcalf és Dayna Robertson elvégezték a C.S. Mott Children Kórház honlapján található kísérletet, amely látványosan érzékelteti, mi történik, ha nem tisztítjuk rendszeresen az eszközeinket és a kezünket.

A kísérletben öt darab szeletelt kenyeret használtak a baktériumok felhalmozódásának bemutatására, szemléltetve a tisztaság különböző fokozatait. Egy darab (a kontroll szelet) érintetlen maradt. A többit a tanulók kapták meg.

Az egyik szeletet mosatlan kézzel fogták meg, a másikat olyannal, amit szappannal és meleg vízzel tisztítottak, a harmadikat pedig olyannal, amit csak kéztisztító géllel töröltek át. Az utolsó darabot az osztályteremben lévő laptop-jukhoz dörzsölték. Ezután félretették a kenyérszeleteket néhány napra, hogy megnézzék, miként reagálnak.

A kísérlet eredménye mindenki számára tanulságos volt. Arra figyelmeztet, hogy minél gyakrabban mossunk kezet.

A kontroll szeleten kívül, csak azon nem volt penész, amit szappannal és meleg vízzel mosott kézzel fogtak meg. Még a kéztisztító géllel érintkező kenyér is penészes lett, holott azt hinnénk, ezzel a tisztítóval kiválthatjuk a kézmosást.

A legundorítóbbak azok a szeletek lettek, melyeket mosatlan kézzel érintettek meg és a laptop-hoz dörzsöltek. A mosatlan kézzel érintkező szeleteken sárgás színű penész terjedt el, zöldes foltokkal tarkítva. A laptop-hoz érintett darab bizonyult a legborzasztóbb látványnak, szinte teljesen ellepte a zöldes penész.

A tanárok képsorozattal örökítették meg a kísérlet eredményét, amit az osztályteremben ki is függesztettek, hogy mindig emlékeztessék a gyerekeket a kézmosásra.

Az egyik pedagógus, Jaralee Metcalf a közösségi oldalán is közzétette, óriási sikere lett. Sokan lájkolták, megosztották és hozzászóltak. A kísérlet mindenki számára figyelmeztetés lehet, hogy mosson minél gyakrabban kezet, és az eszközeinek a tisztításáról se feledkezzen meg.

Forrás: mymodernmet.com