Back to top

Gazdaszemmel az AGROmashEXPO-n

Az idei AGROmashEXPO-n is megfigyelhető az a trend, mely évek óta jellemző Magyarország legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállításán. A gyártók és kereskedők elsősorban a kis- és a nagygazdaságok számára alkalmas termékeiket mutatják be nagyobb számban. A középbirtokok számára forgalomba kerülők, kevésbé vannak jelen.

Különösen a kiállítás első napján lehetett jó üzleteket kötni, ugyanis nem egy kiállítónál az akciók erejéig – mely gyakran a raktárkészletet jelenti – akár 20 százalékos árengedményt is lehetett kapni, mely egy sokmilliós gépnél igencsak tekintélyes összeg. De volt például olyan faaprító gép, melynél a kiállítási darab akciósan, a kiskereskedelmi árnál 30 százalékkal olcsóbban cserélt gazdát.

Ízelítőül bemutatunk néhányat a népszerű gépek közül.

A Hyundai minikotrógép igen keresett a mezőgazdasági vállalkozók körében is, mivel sokféle elérhető árú adaptert lehet rá csatlakoztatni. Sokan mélyásókanállal vásárolják. Ároktisztításra, csatornák rendbetételéhez használják, s mivel az utóbbi években az öntözés iránti igény egyre nagyobb, gyakran bérmunkát is vállalnak vele a gazdák: csatornát ásnak vagy tisztítanak vele. A gép össztömege mindössze két tonna, s mivel a lánctalpak nyomtávja állítható, egy kisebb utánfutón is könnyen lehet szállítani.

Fotó: Tóth Zsigmond
A robotfűnyírók ma még csak a kiskertekben elterjedtek, de több gyártó is megerősítette, hogy hamarosan a kisparcellás gazdaságokban is hasonló gépek fogják végezni a kaszálást. Meglepő, hogy egy év alatt is mennyit fejlődött a robottechnika.

Van olyan robotfűnyíró, mely érzékeli, hogy hamarosan lemerül az akkumulátora, s mielőtt ez megtörténne, befejezi a fűnyírást, és visszamegy kiindulási, azaz tárolási helyére.

Emellett olyan érzékelőkkel is rendelkezik, melyeknek köszönhetően azonnal leáll, ha valaki felemeli. Ellopni igen nehéz, mivel e-mailben vagy sms-ben értesíti a gép tulajdonosát, hogy hol található, ha elhagyta a kijelölt munkaterületet.

A különböző hasító-, fűrész- és faaprító gépek széles skáláját láthattuk, és sok új műszaki megoldással is találkozhattunk. Ezek a közelmúltban bevezetett új biztonságtechnikai szabályoknak is köszönhetők. Nemcsak a kisgazdaságok, hanem már a háztartások számára is gyártanak olyan célgépeket, melyekkel a tűzifa biztonságos feldolgozása mindenki számára megadatik, s nem jelent komoly fizikai megterhelést. Akár érdemes néhány családnak összefogni és vásárolni ilyen gépeket, hiszen jelentős megtakarítást érhetünk el téli tüzelőnk beszerzésénél.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

FeHoVa: ismert horgászokkal beszélgettünk a legnépszerűbb módszerekről

A magyar horgász- és vadászközösség ünnepe volt a 27. FeHoVa, melyen nemcsak a legújabb termékek, hanem ismert szakemberek és versenyzők is várták az érdeklődőket. Lapunk egy pergető- és egy feeder-specialistát kérdezett a hazai horgászok szokásairól.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Világkiállítást rendezünk

Ötven év után ismét vadászati világkiállítást rendezünk, azonban egészében más lesz a 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítástól. Jövőre elsősorban a természet értékei lesznek a fókuszban, a tradicionális magyar vadászati kultúra hátterével. A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatójával, Bors Richárddal beszélgettem.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.