Back to top

Gazdaszemmel az AGROmashEXPO-n

Az idei AGROmashEXPO-n is megfigyelhető az a trend, mely évek óta jellemző Magyarország legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállításán. A gyártók és kereskedők elsősorban a kis- és a nagygazdaságok számára alkalmas termékeiket mutatják be nagyobb számban. A középbirtokok számára forgalomba kerülők, kevésbé vannak jelen.

Különösen a kiállítás első napján lehetett jó üzleteket kötni, ugyanis nem egy kiállítónál az akciók erejéig – mely gyakran a raktárkészletet jelenti – akár 20 százalékos árengedményt is lehetett kapni, mely egy sokmilliós gépnél igencsak tekintélyes összeg. De volt például olyan faaprító gép, melynél a kiállítási darab akciósan, a kiskereskedelmi árnál 30 százalékkal olcsóbban cserélt gazdát.

Ízelítőül bemutatunk néhányat a népszerű gépek közül.

A Hyundai minikotrógép igen keresett a mezőgazdasági vállalkozók körében is, mivel sokféle elérhető árú adaptert lehet rá csatlakoztatni. Sokan mélyásókanállal vásárolják. Ároktisztításra, csatornák rendbetételéhez használják, s mivel az utóbbi években az öntözés iránti igény egyre nagyobb, gyakran bérmunkát is vállalnak vele a gazdák: csatornát ásnak vagy tisztítanak vele. A gép össztömege mindössze két tonna, s mivel a lánctalpak nyomtávja állítható, egy kisebb utánfutón is könnyen lehet szállítani.

Fotó: Tóth Zsigmond
A robotfűnyírók ma még csak a kiskertekben elterjedtek, de több gyártó is megerősítette, hogy hamarosan a kisparcellás gazdaságokban is hasonló gépek fogják végezni a kaszálást. Meglepő, hogy egy év alatt is mennyit fejlődött a robottechnika.

Van olyan robotfűnyíró, mely érzékeli, hogy hamarosan lemerül az akkumulátora, s mielőtt ez megtörténne, befejezi a fűnyírást, és visszamegy kiindulási, azaz tárolási helyére.

Emellett olyan érzékelőkkel is rendelkezik, melyeknek köszönhetően azonnal leáll, ha valaki felemeli. Ellopni igen nehéz, mivel e-mailben vagy sms-ben értesíti a gép tulajdonosát, hogy hol található, ha elhagyta a kijelölt munkaterületet.

A különböző hasító-, fűrész- és faaprító gépek széles skáláját láthattuk, és sok új műszaki megoldással is találkozhattunk. Ezek a közelmúltban bevezetett új biztonságtechnikai szabályoknak is köszönhetők. Nemcsak a kisgazdaságok, hanem már a háztartások számára is gyártanak olyan célgépeket, melyekkel a tűzifa biztonságos feldolgozása mindenki számára megadatik, s nem jelent komoly fizikai megterhelést. Akár érdemes néhány családnak összefogni és vásárolni ilyen gépeket, hiszen jelentős megtakarítást érhetünk el téli tüzelőnk beszerzésénél.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépújdonságok a Magtártól

A Magtár Kft. több mint 30 éve foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával, pótalkatrész ellátással, valamint az értékesített gépek teljes körű szervizelésével. A 33. Bábolnai gazdanapokon a mintegy 600 négyzetméteres kiállítói standjukon a teljes termékpalettájukból kaphattak ízelítőt az érdeklődők.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Minőségi gépek török háttérrel

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a közel 200 kiállító között a Turquagro Kft. is bemutatta termékeit. A cég az eddigi összes gazdanapokon részt vett, ugyanis Nyúl Lőrinc folyamatokért felelős vezető szerint a legnagyobb hazai mezőgazdasági rendezvényen kötelező a megjelenés.

Interaktív ismeretterjesztő játszóházzal várta a kicsiket és nagyokat a Vérteserdő Zrt

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a gyerekek is számtalan érdekes program közül választhattak. A füves területen létrehozott Játékudvar bejáratánál a Bábolnai Lovasiskola diákjai által megálmodott és elkészített szalmabála figurák köszöntötték a gyerekeket.

A növényvédelem kihívásai: szercsökkentés, drónos permetezés

A Bábolnai Gazdanapok délelőtti programjai között szerepelt egy kerekasztal beszélgetés, mely a növényvédelem aktuális kihívásait vette sorra. A növényvédőszer kivonások, a szükséges új technológiák (drónos permetezés) és ezekkel kapcsolatban a jövedelmezőség is szóba került.

Már értem, ki találta fel a kombájnt

Muzeális cséplőgépet is láthattunk munkában a 33. Bábolnai Gazdanapokon. A kombájn feltalálója bizonyára gyerekkorában a töreklyukhoz „beosztott” munkás volt, aki naphosszat nyelte a port és küszködött, hogy a felgyűlt törek miatt nehogy megálljon a cséplőgép.

Nagy érdeklődés övezte a traktor-tesztvezetést

Természetesen az idei Bábolnai Gazdanapokon is kipróbálhatták a látogatók a traktor vezetését. Kicsik, nagyok, fiatalok és idősek egyaránt érdeklődtek a traktor-tesztvezetés iránt, hogy egy igazán monstrum, hatalmas erőre képes járművet elvezethessenek.

Mérföldkő a Bábolnai Gazdanapok történetében

A Bábolnai Gazdanapok bő három évtizedes történetének talán legemlékezetesebb kiállítása ért véget. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, a hazai agrárkiállítások egyik zászlóshajójának tartott rendezvénye nemcsak hogy felvonultatta az ágazat színét-javát, de a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal történő személyes találkozásra is lehetőséget adott.