0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tíz év alatt megkétszereződtek a földárak Németországban

A Német Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt tíz évben, átlagosan 2,3-szorosára nőttek a földárak az országban. A növekedés egyik fő okának azt tartják, hogy megjelentek a vevők között a mezőgazdaságon kívüli befektetők is.

Mint korábban, most is jelentős különbségek mutathatók ki az egyes tartományokban a földárnövekedés mértéke között. Mecklenburg-Előpomeránia tartományban a változás mértéke 2,9-szeres, Szászországban 2,7-szeres, Bajorországban 2,6-szoros, Alsó-Szászországban 2,4-szeres, Észak-Rajna-Westfáliában 2 szeres, Schleswig-Hol­steinben 1,8-szoros, Baden Württemberg tartományban 1,5-szörös, Hessen és Rajna Pfalz tartományokban 1,4-szeres földárnövekedést mértek.

Az egykori keleti tartományokban mérték a nagyobb 2,6-szoros növekedést, mert alacsonyabbak voltak az induló árak, a nyugati tartományok átlagában pedig 2,1-szeres növekedést mutattak ki.

Jelenleg Németországban a statisztika 275 ezer mezőgazdasági vállalkozást tart nyilván. Ezek közül 244 ezer az egyéni (családi) vállalkozások száma.

A jogi személyiségű vállalkozások száma 21 ezer, ezen kívül 2100 betéti társaság és 1600 az egyéb vállalkozási formában működő társaság.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Eilbote 2019/45