Back to top

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Az uniós szabályozás változásairól Tőkés Gábor, a Nébih e területért felelős osztályvezetője tájékoztatta a növényorvosokat az év elején.

Tavalyi visszavonások

Tavaly szűnt meg a klórprofám, az etoprofosz, a klórtalonil, a dezmedifám, a dimetoát, a metiokarb, a tiakloprid, a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélye. Vannak olyan hatóanyagok is, amelyeknek a felülvizsgálatát nem támogatja a gyártó, vagyis nem adja be a róluk szóló dossziét. Két év alatt 12 hatóanyagról „mondott le” a gyártó, köztük vannak például a neonikotinoid rovarölők, a tiametoxam és a klotianidin. Dosszié hiányában az idén októberig, illetve júliusig használhatók.

Amúgy egy megújítási dosszié összeállítása átlagosan 5 millió euróba kerül a rengeteg megkövetelt vizsgálat miatt. Új hatóanyag esetében ugyanez 25-40 millió euróra rúg.

Tiltott segédanyagok

A legnagyobb figyelem a visszavont engedélyeket kíséri,

a megszűnő szerek általában még fél évig forgalomba kerülhetnek, illetve egy éven át felhasználhatók.

Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt kilenc új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseivel. 2018-ban kapta meg a jóváhagyást a 2014-ben engedélyezésre benyújtott fenpicoxamid gombaölő molekula, amit még a Dow AgroSciences kérelmezett. A cég hamarabb átalakult, mint ahogy megszületett az új engedély, amit pedig a leggyorsabban dolgozó brit szakhatóság adott ki. A Brexit az uniós növényvédelmi hatósági munkára is súlyos hatással lesz, mert egy hatékony és pragmatikus tagállami szakhatóság esik ki a hatalmas adatkezeléssel járó értékelésből, mondta Tőkés Gábor.

Tavaly a florpyrauxifen-benzyl (rizsre kifejlesztett gyomirtó), a flutianil (rizoktónia ellen elsősorban) és a mefentriflukonazol (Revysol® márkanéven a BASF újdonsága) „futott be”.

A megújított hatóanyagok közül több is csak korlátozottan használható, például a fenazaquin (atkaölő), a bifentrin és a malathion (rovarölő) csak üvegházban juttatható ki.

Tovább bonyolítja a növényvédő szerek engedélyezését, hogy az EU illetékes bizottsága elkészítette a tiltott segédanyagok listáját, amelyek nem kerülhetnek bele a termékbe. Összesen 69 segédanyagra mondott nemet az EU.

A sokat vitatott neonikotinoidok

A fölülvizsgálat vagy engedélyezés folyamatában a dossziét az értékelő tagállam vizsgálja meg, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságon (EFSA) keresztül juttatja el az eredményt a Bizottsághoz, ahol a tagállamok szavaznak róla. Amikor nem sikerül minősített többséggel megegyezni, akkor a Bizottság dönt.

Sok szó esett a neonikotinoidokról a méhpusztulásokkal kapcsolatban. Bár továbbra sincs bizonyítva, hogy ezek az anyagok rendeltetésszerűen használva károsítanák a méheket, a Bizottság elővigyázatosságból úgy döntött 2018-ban, hogy csak növényházban, kis kultúrákban maradnak használhatók, nem csoda, hogy a gyártók nem nyújtották be az engedélyhosszabbításra a dossziékat. Eddig szükséghelyzeti engedéllyel lehetett mégis használni a szereket, ám 2020-tól ez a lehetőség is megszűnik. Magyarországon a napraforgó, a repce, a kukorica, a cukorrépa sem kezelhető ilyen rovarölőkkel.

Csávázni sem szabad az adott tagállamban nem engedélyezett szerekkel, de a kezelt mag behozható akkor, ha a hatóanyag pozitív listán van és abból valahol készítményt is engedélyeztek.

Kivételként exportra szánt tételeket csávázhatnak Franciaországban, Spanyolországban és hazánkban. Ehhez a tervezett kezelés előtt legalább 15 nappal kérelmet kell benyújtani a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságához.

Külön kategória az örökös engedéllyel rendelkező egyszerű anyagok köre, amelyeket az EFSA értékelése alapján ad ki a Bizottság, és nem kell hozzá tagállami jóváhagyás. Ezek az anyagok elsődlegesen nem növényvédő szerek, de néhány károsító ellen bevethetők. Itt szerepel például az ecet, a cukor, a szódabikarbóna, a konyhasó, a sör és a hagymaolaj.

A bonyodalmak egy része megoldható lenne, ha a tagállamok több hatósági munkatársat alkalmaznának.

Lazítás várható

Éppen fordított a helyzet a termésnövelő anyagoknál, amelyekre az engedélyezés eltörlését tervezi az EU. Szabványokat dolgoznak ki és a termékeket azok fényében utólag ellenőrzik csak, áll a tervezetben. Ennek alapján a termékek zöme nem lesz engedélyköteles,

az unió célja, hogy növelje a körforgásos gazdaságot, és hogy szerves vagy másodlagos nyersanyagokból egyszerűen lehessen termésnövelő anyagot gyártani.

A tervezet hatását azonban hazánk nem tartja kedvezőnek, piaci káoszt, környezetszennyezést, állati melléktermékek és hulladékok ellenőrizetlen beáramlását vélelmezzük. Veszélyesnek tartjuk a nehézfémekkel való szennyezést is, de nem sikerült elérni, hogy a króm és kadmium határértékek a szakmailag indokolt szigorú szinten maradjanak, amit jelenleg Magyarország követ. Az új szabályozás 2022. júliusától lép életbe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.

Fantasztikus magyar siker

Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.

A pandémia ellenére elégedetten zárta az évet a Pöttinger

Számos mezőgépgyártó nem a naptári év végével zárja le a gazdasági évet, hanem többnyire szeptembertől-szeptemberig számolják az árbevételt összegző éves beszámolójukat. Ausztria legnagyobb mezőgazdasági munkagépeket gyártó vállalkozása a Pöttinger is ezt a szisztémát követi, amely a 2019/2020-as gazdasági évet 366 millió euró árbevétellel zárta.

Csökkent a biogázüzemek száma Németországban

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a biogázüzemek száma, tavaly Németországban volt a legtöbb üzem és így a legnagyobb biogáztermelő-kapacitás a világon. Az elmúlt év végével 9500 üzemet tartottak nyilván az országban, amelyek névleges kapacitása 3810 MW volt.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.