0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Az uniós szabályozás változásairól Tőkés Gábor, a Nébih e területért felelős osztályvezetője tájékoztatta a növényorvosokat az év elején.

Tavalyi visszavonások

Tavaly szűnt meg a klórprofám, az etoprofosz, a klórtalonil, a dezmedifám, a dimetoát, a metiokarb, a tiakloprid, a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélye. Vannak olyan hatóanyagok is, amelyeknek a felülvizsgálatát nem támogatja a gyártó, vagyis nem adja be a róluk szóló dossziét. Két év alatt 12 hatóanyagról „mondott le” a gyártó, köztük vannak például a neonikotinoid rovarölők, a tiametoxam és a klotianidin. Dosszié hiányában az idén októberig, illetve júliusig használhatók.

Amúgy egy megújítási dosszié összeállítása átlagosan 5 millió euróba kerül a rengeteg megkövetelt vizsgálat miatt. Új hatóanyag esetében ugyanez 25-40 millió euróra rúg.

Tiltott segédanyagok

A legnagyobb figyelem a visszavont engedélyeket kíséri,

a megszűnő szerek általában még fél évig forgalomba kerülhetnek, illetve egy éven át felhasználhatók.

Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt kilenc új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseivel. 2018-ban kapta meg a jóváhagyást a 2014-ben engedélyezésre benyújtott fenpicoxamid gombaölő molekula, amit még a Dow AgroSciences kérelmezett. A cég hamarabb átalakult, mint ahogy megszületett az új engedély, amit pedig a leggyorsabban dolgozó brit szakhatóság adott ki. A Brexit az uniós növényvédelmi hatósági munkára is súlyos hatással lesz, mert egy hatékony és pragmatikus tagállami szakhatóság esik ki a hatalmas adatkezeléssel járó értékelésből, mondta Tőkés Gábor.

Tavaly a florpyrauxifen-benzyl (rizsre kifejlesztett gyomirtó), a flutianil (rizoktónia ellen elsősorban) és a mefentriflukonazol (Revysol® márkanéven a BASF újdonsága) „futott be”.

A megújított hatóanyagok közül több is csak korlátozottan használható, például a fenazaquin (atkaölő), a bifentrin és a malathion (rovarölő) csak üvegházban juttatható ki.

Tovább bonyolítja a növényvédő szerek engedélyezését, hogy az EU illetékes bizottsága elkészítette a tiltott segédanyagok listáját, amelyek nem kerülhetnek bele a termékbe. Összesen 69 segédanyagra mondott nemet az EU.

A sokat vitatott neonikotinoidok

A fölülvizsgálat vagy engedélyezés folyamatában a dossziét az értékelő tagállam vizsgálja meg, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságon (EFSA) keresztül juttatja el az eredményt a Bizottsághoz, ahol a tagállamok szavaznak róla. Amikor nem sikerül minősített többséggel megegyezni, akkor a Bizottság dönt.

Sok szó esett a neonikotinoidokról a méhpusztulásokkal kapcsolatban. Bár továbbra sincs bizonyítva, hogy ezek az anyagok rendeltetésszerűen használva károsítanák a méheket, a Bizottság elővigyázatosságból úgy döntött 2018-ban, hogy csak növényházban, kis kultúrákban maradnak használhatók, nem csoda, hogy a gyártók nem nyújtották be az engedélyhosszabbításra a dossziékat. Eddig szükséghelyzeti engedéllyel lehetett mégis használni a szereket, ám 2020-tól ez a lehetőség is megszűnik. Magyarországon a napraforgó, a repce, a kukorica, a cukorrépa sem kezelhető ilyen rovarölőkkel.

Csávázni sem szabad az adott tagállamban nem engedélyezett szerekkel, de a kezelt mag behozható akkor, ha a hatóanyag pozitív listán van és abból valahol készítményt is engedélyeztek.

Kivételként exportra szánt tételeket csávázhatnak Franciaországban, Spanyolországban és hazánkban. Ehhez a tervezett kezelés előtt legalább 15 nappal kérelmet kell benyújtani a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságához.

Külön kategória az örökös engedéllyel rendelkező egyszerű anyagok köre, amelyeket az EFSA értékelése alapján ad ki a Bizottság, és nem kell hozzá tagállami jóváhagyás. Ezek az anyagok elsődlegesen nem növényvédő szerek, de néhány károsító ellen bevethetők. Itt szerepel például az ecet, a cukor, a szódabikarbóna, a konyhasó, a sör és a hagymaolaj.

A bonyodalmak egy része megoldható lenne, ha a tagállamok több hatósági munkatársat alkalmaznának.

Lazítás várható

Éppen fordított a helyzet a termésnövelő anyagoknál, amelyekre az engedélyezés eltörlését tervezi az EU. Szabványokat dolgoznak ki és a termékeket azok fényében utólag ellenőrzik csak, áll a tervezetben. Ennek alapján a termékek zöme nem lesz engedélyköteles,

az unió célja, hogy növelje a körforgásos gazdaságot, és hogy szerves vagy másodlagos nyersanyagokból egyszerűen lehessen termésnövelő anyagot gyártani.

A tervezet hatását azonban hazánk nem tartja kedvezőnek, piaci káoszt, környezetszennyezést, állati melléktermékek és hulladékok ellenőrizetlen beáramlását vélelmezzük. Veszélyesnek tartjuk a nehézfémekkel való szennyezést is, de nem sikerült elérni, hogy a króm és kadmium határértékek a szakmailag indokolt szigorú szinten maradjanak, amit jelenleg Magyarország követ. Az új szabályozás 2022. júliusától lép életbe.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu