Back to top

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Az uniós szabályozás változásairól Tőkés Gábor, a Nébih e területért felelős osztályvezetője tájékoztatta a növényorvosokat az év elején.

Tavalyi visszavonások

Tavaly szűnt meg a klórprofám, az etoprofosz, a klórtalonil, a dezmedifám, a dimetoát, a metiokarb, a tiakloprid, a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélye. Vannak olyan hatóanyagok is, amelyeknek a felülvizsgálatát nem támogatja a gyártó, vagyis nem adja be a róluk szóló dossziét. Két év alatt 12 hatóanyagról „mondott le” a gyártó, köztük vannak például a neonikotinoid rovarölők, a tiametoxam és a klotianidin. Dosszié hiányában az idén októberig, illetve júliusig használhatók.

Amúgy egy megújítási dosszié összeállítása átlagosan 5 millió euróba kerül a rengeteg megkövetelt vizsgálat miatt. Új hatóanyag esetében ugyanez 25-40 millió euróra rúg.

Tiltott segédanyagok

A legnagyobb figyelem a visszavont engedélyeket kíséri,

a megszűnő szerek általában még fél évig forgalomba kerülhetnek, illetve egy éven át felhasználhatók.

Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt kilenc új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseivel. 2018-ban kapta meg a jóváhagyást a 2014-ben engedélyezésre benyújtott fenpicoxamid gombaölő molekula, amit még a Dow AgroSciences kérelmezett. A cég hamarabb átalakult, mint ahogy megszületett az új engedély, amit pedig a leggyorsabban dolgozó brit szakhatóság adott ki. A Brexit az uniós növényvédelmi hatósági munkára is súlyos hatással lesz, mert egy hatékony és pragmatikus tagállami szakhatóság esik ki a hatalmas adatkezeléssel járó értékelésből, mondta Tőkés Gábor.

Tavaly a florpyrauxifen-benzyl (rizsre kifejlesztett gyomirtó), a flutianil (rizoktónia ellen elsősorban) és a mefentriflukonazol (Revysol® márkanéven a BASF újdonsága) „futott be”.

A megújított hatóanyagok közül több is csak korlátozottan használható, például a fenazaquin (atkaölő), a bifentrin és a malathion (rovarölő) csak üvegházban juttatható ki.

Tovább bonyolítja a növényvédő szerek engedélyezését, hogy az EU illetékes bizottsága elkészítette a tiltott segédanyagok listáját, amelyek nem kerülhetnek bele a termékbe. Összesen 69 segédanyagra mondott nemet az EU.

A sokat vitatott neonikotinoidok

A fölülvizsgálat vagy engedélyezés folyamatában a dossziét az értékelő tagállam vizsgálja meg, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságon (EFSA) keresztül juttatja el az eredményt a Bizottsághoz, ahol a tagállamok szavaznak róla. Amikor nem sikerül minősített többséggel megegyezni, akkor a Bizottság dönt.

Sok szó esett a neonikotinoidokról a méhpusztulásokkal kapcsolatban. Bár továbbra sincs bizonyítva, hogy ezek az anyagok rendeltetésszerűen használva károsítanák a méheket, a Bizottság elővigyázatosságból úgy döntött 2018-ban, hogy csak növényházban, kis kultúrákban maradnak használhatók, nem csoda, hogy a gyártók nem nyújtották be az engedélyhosszabbításra a dossziékat. Eddig szükséghelyzeti engedéllyel lehetett mégis használni a szereket, ám 2020-tól ez a lehetőség is megszűnik. Magyarországon a napraforgó, a repce, a kukorica, a cukorrépa sem kezelhető ilyen rovarölőkkel.

Csávázni sem szabad az adott tagállamban nem engedélyezett szerekkel, de a kezelt mag behozható akkor, ha a hatóanyag pozitív listán van és abból valahol készítményt is engedélyeztek.

Kivételként exportra szánt tételeket csávázhatnak Franciaországban, Spanyolországban és hazánkban. Ehhez a tervezett kezelés előtt legalább 15 nappal kérelmet kell benyújtani a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságához.

Külön kategória az örökös engedéllyel rendelkező egyszerű anyagok köre, amelyeket az EFSA értékelése alapján ad ki a Bizottság, és nem kell hozzá tagállami jóváhagyás. Ezek az anyagok elsődlegesen nem növényvédő szerek, de néhány károsító ellen bevethetők. Itt szerepel például az ecet, a cukor, a szódabikarbóna, a konyhasó, a sör és a hagymaolaj.

A bonyodalmak egy része megoldható lenne, ha a tagállamok több hatósági munkatársat alkalmaznának.

Lazítás várható

Éppen fordított a helyzet a termésnövelő anyagoknál, amelyekre az engedélyezés eltörlését tervezi az EU. Szabványokat dolgoznak ki és a termékeket azok fényében utólag ellenőrzik csak, áll a tervezetben. Ennek alapján a termékek zöme nem lesz engedélyköteles,

az unió célja, hogy növelje a körforgásos gazdaságot, és hogy szerves vagy másodlagos nyersanyagokból egyszerűen lehessen termésnövelő anyagot gyártani.

A tervezet hatását azonban hazánk nem tartja kedvezőnek, piaci káoszt, környezetszennyezést, állati melléktermékek és hulladékok ellenőrizetlen beáramlását vélelmezzük. Veszélyesnek tartjuk a nehézfémekkel való szennyezést is, de nem sikerült elérni, hogy a króm és kadmium határértékek a szakmailag indokolt szigorú szinten maradjanak, amit jelenleg Magyarország követ. Az új szabályozás 2022. júliusától lép életbe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.