Back to top

Amerika megkegyelmez a francia pezsgőnek

A napokban Davosban zajló Világgazdasági Fórumon a francia és az amerikai fél megegyezett arról, hogy az amerikaiak nem vetnek ki vámot a francia pezsgőre. Ezért a franciák is hajlandók voltak engedményeket tenni.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb pezsgő felvevőpiaca, amelynek kapacitása az elmúlt években fokozatosan csökken, és elsősorban a francia relációban. Az amerikai pezsgőfogyasztás most a 2009-es szintre apadt, ennek oka akkor a pénzügyi válság volt.

Tavaly októberben Donald Trump az Egyesült Államok elnöke elrendelte, hogy

25%-os vámot vessenek ki sok francia termékre, beleértve a bort is, az Airbus-nak nyújtott uniós támogatások megtorlásaként.

A pezsgő és a konyak akkor elkerülte a büntető vámokat, joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért? Ebben az időpontban ugyanis  Trump Washingtonban fogadta Bernard Arnault-t, az egyik leggazdagabb franciát, az LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) tulajdonosát, a világ legnagyobb luxuscikkeit forgalmazó cégcsoport tulajdonosát. És itt jön a képbe a pezsgő és a konyak.

Trump - Arnault találkozó Texasban
Fotó: wwd.com
Bernard Arnault még az 1980-as években barátkozott össze Donald Trumppal, amikor együtt dolgoztak az ingatlanszektorban. Így tavaly együtt utaztak az elnöki különgépen, az Air Force One repülőn Texasba, ahol az LVMH vezetője megnyitotta a legújabb üzemét.  

A találkozó nagyban enyhítette a két ország között fellépő gazdasági jellegű feszültséget.

Az októberi Trump-Arnault találkozó hatására a mostani Világgazdasági Fórum ülésén Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter megállapodtak abban, hogy az amerikaiak egyelőre nem vetnek ki büntető vámokat a francia pezsgőre és a konyakra. Cserébe Párizs ebben az évben megszünteti az amerikai internetes társaságokra - a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple – kirótt különadót.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

A francia mezőgazdasági miniszter kérése a tétlen emberekhez: "menjenek ki a földekre dolgozni"

A koronavírus-járvány terjedése miatt lelassult francia gazdaság ösztönzése céljából a francia kormány a hazai termékek fogyasztására buzdított kedden, a mezőgazdasági miniszter pedig a kényszerszabadságon lévő és tétlenné vált embereket arra kérte, hogy "menjenek ki a földekre dolgozni", ezzel segítve az idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságot.

Mi lenne, ha a napelem éjszaka is működne?

Mi lenne, ha a napelemek éjszaka működnének? Egy amerikai egyetem professzora és végzős hallgatója egy tanulmányban írja le az első hallásra mulatságos és ellentmondásos ötletet, mely lehet új távlatokat nyit a megújuló energiaforrások felhasználásának területén.

Ázsia felfüggeszti a rizs exportját

A koronavírus-járvány kitörése óta számos országban jelentősen megnőtt a rizs iránti kereslet, ami az árak hirtelen emelkedését okozta, és időközben több ország is felfüggesztette exportját.

Végveszélyben a kisüzemi sörfőzdék

A többség forgalmának akár a 80-90 százalékát a vendéglátóhelyeken értékesített csapolt sör adta. A bezáró éttermek és kocsmák sok esetben a korábbi szállítmányokat sem fizették még ki.

A lacaune hazájában jártunk - Nem minden tejből lesz Roquefort sajt

A közelmúltban Franciaországban, La Pommièrben a Lacaune Juh­tenyésztő Szövetség központi telepén jártunk, ahonnan vendéglátóink elkísértek bennünket egy törzstenyészetbe is. Az út legfontosabb célja a szakmai tapasztalatszerzésen túl a tenyészkos-válogatás és -vásárlás volt.

Engedélyt kapott az első, méhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Ez a világon az első méhek által kijuttatott biológiai gombaölő szer, amit egyelőre áfonya, szamóca, mandula és napraforgó védelmére lehet használni monília és szürkepenész ellen.