0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.
A több tucat ember halálát okozó vírusjárvány kiindulópontja vélhetően a kínai 11 milliós nagyváros, Vuhan nyers állati eredetű élelmiszereket árusító piaca volt, ahol a korábban állatokat megbetegítő vírus mutálódva képes lett már emberek között is terjedni.

Mostanra a vírus forrását jelentő Kínában már kilenc városban vezettek be közlekedési zárlatot a koronavírus terjedésének megfékezésére. Ez jelenleg több 10 millió embert érint, akik a közlekedési karantén alá vont területen élnek.

A új vírus eredetének vélt Vuhan Közép-Kína legnépesebb városa, Hupej tartomány székhelye és közlekedési központja, ahol egyetlen hónap alatt a légiforgalom több mint 3 millió utast, a vasúti pedig több mint 20 millió utast fogad. Brit kutatók szerint a fertőzöttek száma Kínában már akár több ezres is lehet. A Hongkongi Egyetem járványügyi központja szerint is a fertőzés nagyobb méretű, mint az a hivatalos kínai közleményekben szerepel. Úgy vélik, már húsz nagyvárost el kellett, hogy érjen a járvány.

Mind e közben a kínai hatóságok közleménye szerint csütörtök estig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 25 fő. Ugyanakkor a Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda – egyelőre határozatlan időre – bezárt.

Az Unióban talált fertőzöttek is Vuhan városában jártak korábban. A cseppfertőződéssel terjedő korona vírus okozta megbetegedés gyanújával már regisztráltak beteget az Észak-Írországban, Skóciában, az Egyesült Államokban, Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában, Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is.

A koronavírus terjedése miatt az érintett országok repülőterein hőkamerákkal vizsgálják át a Kínából érkező utasokat. A vírus terjedését gyorsíthatja, hogy Kínában a most zajló holdújév ünnep okán több százmillió ember utazik családjához, valamint csaknem hétmillióan külföldre mentek vakációzni.

Szlávik János infektológus szerint az új típusú koronavírus korábban csak állatokat betegített meg, valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre. Az M1 aktuális csatorna műsorban nyilatkozó szakember megjegyezte, a mostani betegség – úgy tűnik – a fiatal gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves; az eddigi halálos áldozatok idős, beteg emberek közül kerültek ki. A vírus lappangási ideje 7-8 nap, ami éppen elég arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre is elutazzanak.

Az infektológus utalt arra, hogy a fertőzés egy másik változata, a távol-keleti koronavírus 2002-ben több mint nyolcezer embert betegített meg Kínában és Hongkongban, közülük mintegy nyolcszázan, tehát a fertőzöttek 10 százaléka meghalt.

A közel-keleti változat – amely a tevéről került át az emberre – jelenleg is fertőz például Szaúd-Arábiában és a környező országokban, ez összességében csak kétezer megbetegedést okozott, de a halálozási aránya már 25 százalék körül van.

A Kínában most felbukkant, új típusú koronavírusról egyelőre nem tudják, hogy melyik állatról került át az emberre, de vannak olyan kutatók, akik a kígyókat „gyanúsítják”, ami érdekes lenne, hiszen általában emlősök, például denevérek játsszák a közvetítő szerepet – jegyezte meg a szakember.

Forrás: MTI