Back to top

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezető igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy a FAO 2020-at a Növényegészségügy Nemzetközi évének nyilvánította, melynek fő célja az idegenhonos károsítók terjedésének megakadályozása. A klímaváltozás, a szabályozások szigorodása és a világkereskedelem fölpörgése ugyanis olyan növényvédelmi kihívás elé állítja a termelőket, amit már csak nemzetközi összefogással lehet kezelni. A folyamatosan megjelenő új károsítók ellen önmagában hatósági fellépéssel nem lehet védekezni.

Az Európai Unió növényvédelmi szabályozását olyan társadalmi csoportok nyomására szigorítják, amelyek igen távol állnak a mezőgazdaságtól, nem ismerik az élelmiszer-termelés gyakorlatát. A szakszerűen folytatott mezőgazdasági tevékenység nem környezetszennyezőbb, mint más iparágak, a szigorítások pedig

gyakran valamilyen hibás szerhasználat miatt magát a hatóanyagot büntetik ahelyett, aki rosszul használta azt.

Fotó: Zsoldos Alexandra
A beszélgetés résztvevői megegyeztek abban, hogy ma a növényvédőszer-gyártók tevékenységét a fenntarthatóságra törekvés határozza meg, nagy összegeket fordítanak kutatásra biológiai módszerek, technológiai újítások és digitális megoldások kifejlesztése érdekében. Különösen a környezet védelmére rendkívül érzékeny európai fogyasztók számára lehet megnyugtató, hogy sikerült inhibitorokkal megakadályozni, hogy a műtrágyákból a talajvízbe és a levegőbe kerüljön a nitrogén, vagy hogy csávázással kiváltható az első lombkezelés gabonában. Sáv- és foltpermetezéssel, GPS alapú irányítással, precíziós technikákkal is csökkenthető a növényvédőszer-felhasználás. A nagy gyártók mind a szigorú elvárásoknak megfelelően fejlesztik az új hatóanyagaikat, tehát

maga az uniós engedélyeztetés is a fenntarthatóság, a környezet- és egészségvédelem záloga.

Ugyanakkor arra is föl kell hívni a fogyasztók figyelmét, hogy ha nem sikerül megvédeni a terményeket a kórokozóktól, az egészségünkre közvetlenül és gyorsan ható káros toxinok lehetnek az élelmiszereinkben, ami sokkal nagyobb kockázat, mint a megengedett növényvédőszer-maradék jelenléte. Ezért az információátadásra, tájékoztatásra minden komoly gyártó nagy hangsúlyt fektet. Nemcsak a termelőknek kínálnak rájuk szabott segítséget, hanem a fogyasztókat is igyekeznek megismertetni a mezőgazdaság törvényszerűségeivel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.