0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

A precíziós forradalom már jelen van életünkben, és megoldásai a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyeivel és jövőbe mutató szerepével, a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének hála pedig a gazdálkodók is érezhetően javíthatják eredményeiket. A PGR keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, és a mezőgazdaság innovatív műszaki, agro-technológiai, informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termesztési viszonyokra. A PGR a precíziós technológiákon, a PrecZone megoldásain és a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodók lépésről lépésre sikeresebbek legyenek.

A KITE Zrt. komplex megoldásokat, rendszereket kínál, hangsúlyozta Szabó Levente vezérigazgató. Az immár 47 éves stabil kapcsolatrendszerével a cég fokozatosan bővíti tevékenységi körét, hogy sikeresebbé tegyék gazdálkodó partnereiket. Az utóbbi öt évben átalakították, kiterjesztették szerviztevékenységüket, majd az IT környezetet formálták a mezőgazdasági igényekre.

Mintegy 3 milliárd forintot költöttek szolgáltatásaik IT fejlesztésére, a legtöbbet a PGR kialakításához.

Az IT fejlesztések odáig vezettek, hogy önálló alkalmazásokat hoztak létre. A fejlesztések nem állhatnak meg, hangsúlyozta a vezérigazgató, és akkor lehetünk igazán sikeresek, ha hiszünk és mindent megteszünk távlati céljaink elérése érdekében, ahogyan ezt a KITE-nél is teszik.

A KITE Zrt.-nél 2010 végén teremtették meg az alapfeltételeket a precíziós gazdálkodáshoz, bő egy év alatt felépítették az RTK hálózatot, 4-5 év múlva a külön-külön precízióssá tett elemeket összekötötték, hogy azokat elérhetővé tegyék a termelőknek, emlékeztetett Hadászi László innovációs főigazgató. A rendszerszemléletet 2017-től kezdték beépíteni a technológiába. Az akkor kitűzött öt cél mindegyikét sikerült mára megvalósítani. Elkészítették a technológiai változtatásokat az 5-6 legnagyobb szántóföldi kultúrára, és ezzel kellően nagy területre kiterjeszthető a rendszer. Az is cél volt, hogy a technológia alkalmazása ne okozzon többletköltséget a gazdálkodóknak. Ehhez az adatokat főként a gazdálkodók által használt gépek és eszközök gyűjtik, a feldolgozáshoz ingyenesen hozzáférhető külső eszközöket vontak be, a termelőknek eddig is kötelező talajmintavételnek pedig csak az elvén kellett módosítani. Igénybe veszik a drónokat – Hadászi László szerint a mezőgazdasági termelők zöme drónbeszerzés előtt áll – , az általuk készített felvételek feldolgozását is vállalja a KITE.

Megteremtették a folyamatos fejlesztés feltételeit is, hogy a jövőben megjelenő adatforrások is beilleszthetők legyenek a rendszerbe.

Az alkalmazás által pedig az a cél is teljesült, hogy a rendszer előnyeinek kiaknázásához, ne legyen szükségük a termelőknek speciális tudásra. Az pedig szilárd meggyőződésük, hogy a kínált szolgáltatás többletjövedelmet termel.

A célok megvalósulásával idén már megkezdi működését a PGR. Három alappillérre támaszkodik: a precíziós technológiákra, melyek fókuszában a növények állnak; a digitális megjelenítéshez szükséges applikációkra, valamint a Partner Profit Programra, melynek keretében több mint 30 szaktanácsadó segíti a termelők munkáját.

Két éve 16 alkalmazás fejlesztését kezdték meg, ezekből márciusban 14-et elérhetnek a termelők. Március 1-jétől indul a termelői tesztelésük, a 600 termelő visszajelzései alapján pedig június 1-jétől élesben, piaci körülmények közt is használhatóvá válik a rendszer. A termelőkön kívül a beszállítók is érdeklődnek iránta, sőt már aláírt szerződésük is van.

Nem titkolt cél, hogy a KITE Zrt. az input anyagokon kívül IT beszállítóvá is váljon, és a 2020-as évek elején 1 millió hektáron szaktanácsoljon precíziós szemlélettel.

Balogh Viktor marketing igazgató is megerősítette, hogy az IT és a mezőgazdaság kapcsolata mára elválaszthatatlan. A PGR többéves fejlesztési folyamat eredménye, világszínvonalú megoldást sikerült kifejleszteni, és kínálni.

A gazdálkodók fejlesztéseit a KITE Zrt. hitelkonstrukciókkal segíti, és mára a mezőgazdasági és ipari biztosításközvetítői piac meghatározó szereplőjévé is vált.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu