0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

A kedvtelésből tartott állatok útlevele az a dokumentum, amely többek között tartalmazza, hogy rendelkezik-e az állat a szükséges oltásokkal, pl. veszettség ellen. Ez az okmány teszi lehetővé, hogy  a házi kedvencek is velünk utazzanak. 

A képviselők rámutattak, hogy az EU országainak bűnszervezetei ezeket a dokumentumokat kutyák és macskák illegális kereskedelmére használják.

Elfogadhatatlan körülmények között szállítják őket, és sokukat nem oltják be a betegségek ellen. Az illegálisan eladott állatok általában olcsóbbak, mint a legális tenyészetekből származók, így ez a helyzet az engedéllyel működő tenyésztőket is érinti.

Az EP bizottság kedden elfogadott állásfoglalásában azt javasolják,

hogy vezessék be a kötelező nyilvántartási rendszert, amely tartalmazza az engedélyezett tenyésztők és kereskedők listáját, valamint az értékesített állatokat az egész Európai Unióban.

Az EP bizottsága emellett szigorítaná a törvényeket és komoly szankciókkal sújtaná az illegális kereskedőket, és azokat az állatorvosokat, akik hamis útlevelet adnak ki. Az EP várhatóan februárban szavaz az állásfoglalásról, és az Európai Bizottsághoz továbbítja ajánlásait.

Forrás: farmer.pl