0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A választásnál általános szabály, hogy a kiszemelt példányok ne legyenek se túl kemények, se túl lágyak. A szín is fontos, hiszen az érettek általában szép, intenzív színűek.

Éretlen gyümölcs esetén a legjobb, ha 2-3 napig szobahőmérsékleten hagyjuk, ezzel felgyorsítjuk az érési folyamatot. Néhány gyümölcsnél az is használ, ha papírzacskóba tesszük, és várunk pár napot a fogyasztásával.

Ez esetben is fontos, hogy

étkezés, vagy felhasználás előtt alaposan mossuk le őket meleg vízzel, így megszabadulunk a vegyszerektől, a szállítás során keletkezett szennyeződésektől, a káros mikroorganizmusoktól.  

A gyümölcsök természetesen nem egyformák, ezért más-más módon tudjuk megállapítani, hogy egészséges, érett darabokat vásárolunk-e.

Ananász

Kétféle módon vizsgálhatjuk meg az ananászt, hogy alkalmas-e a fogyasztásra. Szagoljuk meg az alját, ha édeskés és kellemes illatot érzünk, akkor bizonyára érett. Próbáljunk kihúzni a levelei közül egyet, ha sikerül könnyedén eltávolítani, akkor a gyümölcs túlérett, már nem érdemes megvásárolni.

Avokádó

A megfelelően érett avokádó puha, de ha túl lágy, azaz nyomásra könnyedén behorpad, akkor számíthatunk arra, hogy már túlérett vagy rothadásnak indult. Az érett avokádó bőre általában sötétzöld vagy barna, fajtától függően.

Vásárolhatunk keményebb darabokat is, ez esetben tároljuk pár napig szobahőmérsékleten papírzacskóban vagy szalvétába csomagolva, és várjuk meg, hogy megpuhuljon.

Gránátalma

A legjobb gránátalmák a fényes, kemény, sötétvörös bőrükről ismerhetők fel. A finomra érett gránátalma meglehetősen nehéz, ami azt jelenti, hogy friss, érett és lédús. A túl sok elszíneződéssel rendelkező világos gyümölcsök valószínűleg már túlérettek.

Datolyaszilva

Ha datolyaszilvát szeretne vásárolni, válasszon narancssárga, fényes bőrű, kemény húsú gyümölcsöt. Még jobb, ha zöld leveleket is találunk a tetején, mert az jelzi a gyümölcs frissességét.

Licsi

Licsi vásárlásakor elsősorban a héj színét és a gyümölcs alakját vegyük figyelembe. A legjobb a kerek alakú és sötét rózsaszínű. Ha sötétvörös, barna foltos és töppedt, az azt jelenti, hogy már túlérett. Szobahőmérsékleten tárolva gyorsan száradnak, hamar elvesztik frissességüket, ezért érdemes hűtőszekrényben tartani, ahol egy hétig állnak el.  

Mangó

Válasszuk azt, amelyiknek a színe mély vörös, a színe azt jelzi, hogy elegendő napfény érte. A zöld még éretlen, túl kemény, íztelen és abban sem reménykedhetünk, hogy szobahőmérsékleten tartva mézédes gyümölccsé válik. Ha a  bőrén folt és elszíneződés mutatkozik, és emellett még nagyon puha is, akkor minden bizonnyal már túlérett.

Passiógyümölcs

 

A passiógyümölcsnek (maracuja) elsősorban a külső megjelenését kell vizsgálni. Itt az a legjobb, ha ráncos bőrű és könnyű, ez jelzi, hogy a gyümölcs már érett és ízletes.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu