Back to top

Futurisztikus a japánok Álom Traktorja

A napokban mutatta be új fejlesztését az Oszakában található Kubota japán traktorgyár. Az elektromos meghajtású, mesterséges intelligenciával ellátott autonóm munkagépet Álom Traktornak nevezték el.

Az Álom Traktor

A Kubota folyamatosan dolgozik az intelligens gazdálkodási feltételeket megvalósító legújabb technológiai termékeken, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy leküzdjék a termeléssel kapcsolatos kihívásokat.

A cél az volt ezzel a berendezéssel, hogy korlátozzák az emberi munkaerőt és precíziós gazdálkodási megoldásokat adjanak a japán mezőgazdaság kihívásaira, ideértve az elöregedő gazdálkodói társadalmat és a munkaerőhiányt is. Fejlesztéseinek köszönhetően sikeresen jelenik meg a piacon olyan termékekkel, amelyek megfelelnek a helyi igényeknek, javítják a jövedelmezőséget és csökkentik a negatív környezeti hatásokat.

A futurisztikus formatervezést a természettel való harmónia és a környezetvédelem gondolata ösztönözte.

Az Álom Traktor meghajtása teljesen elektromos, lítium-ion akkumulátorok és napelemek kombinálásával működik, amelynek köszönhetően a mezőgazdasági tevékenység környezetbaráttá válik.

A négy lánctalpas hajtásrendszer stabil önálló vezetést tesz lehetővé még az elárasztott rizsföldeken és egyenetlen terepen is. A traktor rendszere beállítja a gép magasságát és a szerkezetet az adott körülményekhez igazítva az optimális magasságban tartja, amely lehetővé teszi a különféle

Egy ötven évvel ezelőtti Kubota-modell
agrotechnikai műveletek hatékony végrehajtását. Nagy stabilitást, tapadást igénylő feladatok esetén képes a súlypont csökkentésére, a növények fölötti mozgást igénylő műveletek esetén pedig képes szabályozni a magasságát.

A négy hernyótalp sebessége megváltoztatható, ami lehetővé teszi, hogy kis fordulási sugarat érjen el, ha különféle típusú terepen autonóm üzemmódban dolgozik.

Az 1890-ben alapított Kubota Corporation mezőgazdasági traktorok, talajművelő gépek, építőipari gépek és ipari motorok vezető gyártója, jelenleg több, mint 110 országban rendelkezik fiókteleppel, és 2018-ban 17 milliárd USD bevételt ért el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Már lehet készülni a trágyázásra

Amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval nem borított, úgy már a nitrátérzékeny területeken is megkezdhető a trágyázás.

A biodiverzitás szolgálatában

Élénk érdeklődés kísérte a Szent István Egyetem Budai Campusán a Magyar Permakultúra Egyesület, az AFINET agroerdészeti hálózat, a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat, valamint az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszéke által rendezett konferenciát.

Győzelem a fonalférgek fölött speciális öntözési technológiával

A holland termelők az innovációról híresek világszerte, van azonban egy parányi bosszantó ellenségük, a fonálféreg. Egy gramm talaj több mint ezer ilyen parazitát tartalmazhat, amelyek a becslések szerint évenként 157 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.

Versenyképes mezőgazdasághoz elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás

A több évig gyűjtött adatokon alapuló precíziós gazdálkodásra való átállás fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt Veresegyházán, a Veresi Paradicsom Kft. üzemében tartott sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a február 18-19. között rendezendő Prega konferencia kapcsán hangsúlyozta, hogy a világban "gőzerővel halad" a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

Rizsföld-művészet Japánban

Ehhez nincs szükség tintára vagy festékre, ugyanis különféle színű rizsnövényeket „ültetnek” el a rizstáblán. Ezek aztán fantasztikusan részletes 3D mesterművekké nőnek Inakadate (Aomori, Japán) határában.

Február közepétől adható be a támogatási igény a méhészeti járművekre

De minimis támogatás kérhető a méhészeti járművekre. A támogatási kérelmet 2020. február 15. és 2020. április 15. közötti időszakban kell benyújtani.

Egyre több diák választja az agrárgépész szakmát

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma, legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek - közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerdán az MTI-vel.

Ménesbirtok: az idei a fejlesztések éve

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2020-ra tervezi egyebek mellett világszínvonalú szarvasmarhatelepe építésének befejezését, vetőmagüzeme továbbfejlesztését, több épület energetikai korszerűsítését. A növénytermesztési ágazatban a korábbi évekhez hasonló vetésszerkezet mellett folytatják a precíziós gazdálkodásra való áttérést.