Back to top

Futurisztikus a japánok Álom Traktorja

A napokban mutatta be új fejlesztését az Oszakában található Kubota japán traktorgyár. Az elektromos meghajtású, mesterséges intelligenciával ellátott autonóm munkagépet Álom Traktornak nevezték el.

Az Álom Traktor

A Kubota folyamatosan dolgozik az intelligens gazdálkodási feltételeket megvalósító legújabb technológiai termékeken, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy leküzdjék a termeléssel kapcsolatos kihívásokat.

A cél az volt ezzel a berendezéssel, hogy korlátozzák az emberi munkaerőt és precíziós gazdálkodási megoldásokat adjanak a japán mezőgazdaság kihívásaira, ideértve az elöregedő gazdálkodói társadalmat és a munkaerőhiányt is. Fejlesztéseinek köszönhetően sikeresen jelenik meg a piacon olyan termékekkel, amelyek megfelelnek a helyi igényeknek, javítják a jövedelmezőséget és csökkentik a negatív környezeti hatásokat.

A futurisztikus formatervezést a természettel való harmónia és a környezetvédelem gondolata ösztönözte.

Az Álom Traktor meghajtása teljesen elektromos, lítium-ion akkumulátorok és napelemek kombinálásával működik, amelynek köszönhetően a mezőgazdasági tevékenység környezetbaráttá válik.

A négy lánctalpas hajtásrendszer stabil önálló vezetést tesz lehetővé még az elárasztott rizsföldeken és egyenetlen terepen is. A traktor rendszere beállítja a gép magasságát és a szerkezetet az adott körülményekhez igazítva az optimális magasságban tartja, amely lehetővé teszi a különféle

Egy ötven évvel ezelőtti Kubota-modell
agrotechnikai műveletek hatékony végrehajtását. Nagy stabilitást, tapadást igénylő feladatok esetén képes a súlypont csökkentésére, a növények fölötti mozgást igénylő műveletek esetén pedig képes szabályozni a magasságát.

A négy hernyótalp sebessége megváltoztatható, ami lehetővé teszi, hogy kis fordulási sugarat érjen el, ha különféle típusú terepen autonóm üzemmódban dolgozik.

Az 1890-ben alapított Kubota Corporation mezőgazdasági traktorok, talajművelő gépek, építőipari gépek és ipari motorok vezető gyártója, jelenleg több, mint 110 országban rendelkezik fiókteleppel, és 2018-ban 17 milliárd USD bevételt ért el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatékony mintázat, speciális összetétel

Egyre hatékonyabb és még sokoldalúbb: rajtol az Alliance 585 gumiabroncs új méreteinek forgalmazása.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.

Elmarad a 2020. évi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) vezetősége – tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekre – felelős főszervezőkként úgy döntöttek, hogy az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvény elmarad.

Korai burgonya három hónap alatt

Farkas Győző a Szegedhez közeli Domaszéken gazdálkodik, édesapjával és Gábor öccsével összesen 60 hektárt művelnek. A Homokhátság közepén található termőföldjük minősége egyenetlen, zömmel gyenge termőképességű. Egy részén a hektáronkénti aranykorona-érték éppen csak eléri a 4-et, míg a szegedi csónakázó tónál 18-20 aranykoronás földek is vannak, igaz, csak mutatóba.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Koronavírus: egyelőre nincs hiány gépalkatrészből

A koronavírus-helyzetre való tekintettel kulcskérdés: rendelkezésre állnak-e hazánkban azok az alkatrészek, melyekre az élelmiszer-előállításhoz nélkülözhetetlen mezőgépek esetleges meghibásodásakor van szükség. A többi közt erről is beszélgettünk Umenhoffer Péterrel, az Axiál Kft. marketingigazgatójával.

A mezőgazdaságban nem állhat meg az élet

A kormány a szakmai szervezetekkel együtt, már a gazdaság újraindításán is dolgozik – olvasható a Magyar Mezőgazdaság e heti, 2020/13. számában. A lapból az is megtudható, hogy félteni kell-e állatainkat és nekünk félnünk kell-e tőlük a koronavírus miatt. Kárpát-medencei gazdák rovatunkban a Vajdaságba látogatunk. Aktuális mellékletünk, a Géppiac a héten a szemenként vető gépeket veszi górcső alá.