A zöldség- és gyümölcstermesztés amellett, hogy magas hozzáadott értékű terméket állít elő, hozzájárul a teljes magyar lakosság egészségéhez s kiegyensúlyozott táplálkozásához. Ugyanakkor az is tény: az ágazatban alacsonyabbak az uniós támogatások az agrárium átlagához mérten.
Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta,
annál is inkább, mivel Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a termesztéshez. „A magyar termékek nemcsak ízletesebbek az importnál, hanem környezetbarátabbak is, hisz nem utaztatták őket több száz vagy akár több ezer kilométereken keresztül” – magyarázta.
Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke arról beszélt, az együttműködés révén még több segítséget tudnak nyújtani tagjaiknak fejlesztéseik, korszerűsítéseik finanszírozásához. „Az éghajlatváltozás, a munkaerőkérdés és a digitalizáció számos új kihívást állít majd a következő években a sokféle növényfajt termelő gazdák, illetve feldolgozók elé” – mondta. Hozzátette:
Az együttműködő felek a finanszírozás támogatásán kívül költségelemzésekkel, megtérülési és hatékonysági vizsgálatokkal is hozzásegítik a termelőket döntéseik meghozatalában, hisz sok esetben egy-egy beruházás és korszerűsítés megvalósítása tíz-húsz évre is befolyásolja a jövedelmezőséget.