0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

A zöldség- és gyümölcstermesztés amellett, hogy magas hozzáadott értékű terméket állít elő, hozzájárul a teljes magyar lakosság egészségéhez s kiegyensúlyozott táplálkozásához. Ugyanakkor az is tény: az ágazatban alacsonyabbak az uniós támogatások az agrárium átlagához mérten.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta,

egyre nagyobb piaci részesedéssel rendelkeznek az agrárfinanszírozásban, s fontos számukra, hogy támogatni tudják a hazai zöldség-gyümölcs ágazatot,

annál is inkább, mivel Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a termesztéshez. „A magyar termékek nemcsak ízletesebbek az importnál, hanem környezetbarátabbak is, hisz nem utaztatták őket több száz vagy akár több ezer kilométereken keresztül” – magyarázta.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke arról beszélt, az együttműködés révén még több segítséget tudnak nyújtani tagjaiknak fejlesztéseik, korszerűsítéseik finanszírozásához. „Az éghajlatváltozás, a munkaerőkérdés és a digitalizáció számos új kihívást állít majd a következő években a sokféle növényfajt termelő gazdák, illetve feldolgozók elé” – mondta. Hozzátette:

a fogyasztóknak egyre nagyobb az igényük a kiváló minőségű magyar termékekre, a szükségletek kielégítését pedig csak nagyarányú befektetésekkel lehet megvalósítani.

Az együttműködő felek a finanszírozás támogatásán kívül költségelemzésekkel, megtérülési és hatékonysági vizsgálatokkal is hozzásegítik a termelőket döntéseik meghozatalában, hisz sok esetben egy-egy beruházás és korszerűsítés megvalósítása tíz-húsz évre is befolyásolja a jövedelmezőséget.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu