Back to top

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

A brexit különösen érzékenyen érinti az uniós partnerországok agrárexport-lehetőségeit. Az EU többi tagországának az Egyesült Királyságba irányuló élelmiszer-kivitele 2017-ben elérte a 41 milliárd eurót, miközben a többi tagországba irányuló brit élelmiszer-szállítások értéke nem volt több 17 milliárd eurónál.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a vámok egy ún. „kemény brexit“ esetében bekövetkező emelkedése, hanem a vám- és egészségügyi előírások betartásának már egy „puha brexit“-nél alkalmazott ellenőrzése is alaposan megterheli majd az EU-tagországok oda irányuló élelmiszer-kivitelét.

„A brexit megnehezíti a kereskedelmet és új költségek keletkeznek“,

figyelmeztetett egy, a Berliner Zeitung által idézett nyilatkozatában Walter Heidl, a Német Parasztszövetség (DBV) alelnöke. Az unióból való brit kiválás többé-kevésbé valamennyi élelmiszer, ezen belül elsődlegesen a sertés- és baromfihús, továbbá a tej, a marhahús és a gabonatermékek exportját, illetve piacát is érinti.

A brit piacra való bejutás költségemelkedésének közvetett hatása az oda szállítandó termékekből elérhető árbevételek esetleges csökkenése. Ugyanakkor vannak országok, melyek az eddig az Egyesült Királyságba irányuló szállítások egy részét átterelnék az Európai Unió más tagországaiba, ott teremtve túlkínálatot és az árverseny abból fakadó élesedését.

A szigetország élelmiszer-szükséglete csupán 60 százalékát állítja elő, a maradék 40 százalékot importból fedezik. Az írek már jó egy éve keresnek új piacokat a brit kiválásból adódó piac- és árbevétel-kiesés kompenzálására, különösen a vaj és a marhahús esetében.

Európai Tenyészállat- és Húskereskedelmi Szövetség (UECBV) számítása szerint egy „kemény brexit“ esetében az Egyesült Királyságba irányuló marhahúsexport 84, a sertéshúskivitel 48, míg a juhhús-szállítások volumene 76 százalékkal csökkenne. Philippe Borremans, a UECBV elnöke a brit EU-kilépést már 2017-ben az európai hústermelők, fogyasztók és kereskedők ez idő szerint legnagyobb fenyegetésének nevezte, melynek az európai agrárexport alakulására gyakorolt hatása több kárt okozna, mint amennyit az Oroszország elleni embargó okozott.

Németország évi 4,5 milliárd euró értékben szállít élelmiszereket a brit piacra, s mindössze 1,3 milliárd értékű árut vásárol onnan. A kiviteli többlet ezek szerint eléri a 3,2 milliárd eurót, már pedig Németországnak egyetlen más országgal szemben sincs hasonló nagyságú aktívuma az agrártermékek kereskedelmében.

A braunschweigi székhelyű Szövetségi Vidékkutatási Intézet előrejelzése szerint egy „puha brexit“ esetében mintegy ötödével mérséklődne az Egyesült Királysággal szembeni német agrárexport-többlet, egy „kemény brexit“ esetében pedig megfeleződne. A szövetségi köztársaság üzemei évi több tízezer tonna sajtot, joghurtot és más tejtermékeket szállítanak a brit piacra. Emellett gabonát évi 620 millió euró, a britek által különösen kedvelt sütőipari termékekből jó 370 millió értékben, sörből pedig évi 35 millió euró értékben visz a szigetországba.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország 2018-ban 260 millió euró értékben exportált élelmiszereket, italokat és dohánytermékeket az Egyesült Királyságba,

ami a szigetországba irányuló teljes, 3,86 milliárd eurós magyar kivitel 6,7, míg – egy más megközelítésben - a világ országaiba irányuló teljes magyar élelmiszer-export csaknem 4 százalékát tette ki.

Az Egyesült Királyság a magyar agrár-külkereskedelem szempontjából is aktívumtermelő viszonylat, minthogy 2018-ban az onnan származó élelmiszer-, ital- és dohánytermék-behozatal nem volt több 112 millió eurónál, az Egyesült Királyságból származó teljes, 1,83 milliárd eurós behozatal 6,1 százalékánál. A magyar-brit agrárforgalomban így 148 millió eurós kiviteli többlet keletkezett, ami a teljes, 2,0 milliárd euró körüli magyar élelmiszer-exporttöbblet mintegy 7,5 százaléka.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.