Back to top

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

A brexit különösen érzékenyen érinti az uniós partnerországok agrárexport-lehetőségeit. Az EU többi tagországának az Egyesült Királyságba irányuló élelmiszer-kivitele 2017-ben elérte a 41 milliárd eurót, miközben a többi tagországba irányuló brit élelmiszer-szállítások értéke nem volt több 17 milliárd eurónál.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a vámok egy ún. „kemény brexit“ esetében bekövetkező emelkedése, hanem a vám- és egészségügyi előírások betartásának már egy „puha brexit“-nél alkalmazott ellenőrzése is alaposan megterheli majd az EU-tagországok oda irányuló élelmiszer-kivitelét.

„A brexit megnehezíti a kereskedelmet és új költségek keletkeznek“,

figyelmeztetett egy, a Berliner Zeitung által idézett nyilatkozatában Walter Heidl, a Német Parasztszövetség (DBV) alelnöke. Az unióból való brit kiválás többé-kevésbé valamennyi élelmiszer, ezen belül elsődlegesen a sertés- és baromfihús, továbbá a tej, a marhahús és a gabonatermékek exportját, illetve piacát is érinti.

A brit piacra való bejutás költségemelkedésének közvetett hatása az oda szállítandó termékekből elérhető árbevételek esetleges csökkenése. Ugyanakkor vannak országok, melyek az eddig az Egyesült Királyságba irányuló szállítások egy részét átterelnék az Európai Unió más tagországaiba, ott teremtve túlkínálatot és az árverseny abból fakadó élesedését.

A szigetország élelmiszer-szükséglete csupán 60 százalékát állítja elő, a maradék 40 százalékot importból fedezik. Az írek már jó egy éve keresnek új piacokat a brit kiválásból adódó piac- és árbevétel-kiesés kompenzálására, különösen a vaj és a marhahús esetében.

Európai Tenyészállat- és Húskereskedelmi Szövetség (UECBV) számítása szerint egy „kemény brexit“ esetében az Egyesült Királyságba irányuló marhahúsexport 84, a sertéshúskivitel 48, míg a juhhús-szállítások volumene 76 százalékkal csökkenne. Philippe Borremans, a UECBV elnöke a brit EU-kilépést már 2017-ben az európai hústermelők, fogyasztók és kereskedők ez idő szerint legnagyobb fenyegetésének nevezte, melynek az európai agrárexport alakulására gyakorolt hatása több kárt okozna, mint amennyit az Oroszország elleni embargó okozott.

Németország évi 4,5 milliárd euró értékben szállít élelmiszereket a brit piacra, s mindössze 1,3 milliárd értékű árut vásárol onnan. A kiviteli többlet ezek szerint eléri a 3,2 milliárd eurót, már pedig Németországnak egyetlen más országgal szemben sincs hasonló nagyságú aktívuma az agrártermékek kereskedelmében.

A braunschweigi székhelyű Szövetségi Vidékkutatási Intézet előrejelzése szerint egy „puha brexit“ esetében mintegy ötödével mérséklődne az Egyesült Királysággal szembeni német agrárexport-többlet, egy „kemény brexit“ esetében pedig megfeleződne. A szövetségi köztársaság üzemei évi több tízezer tonna sajtot, joghurtot és más tejtermékeket szállítanak a brit piacra. Emellett gabonát évi 620 millió euró, a britek által különösen kedvelt sütőipari termékekből jó 370 millió értékben, sörből pedig évi 35 millió euró értékben visz a szigetországba.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország 2018-ban 260 millió euró értékben exportált élelmiszereket, italokat és dohánytermékeket az Egyesült Királyságba,

ami a szigetországba irányuló teljes, 3,86 milliárd eurós magyar kivitel 6,7, míg – egy más megközelítésben - a világ országaiba irányuló teljes magyar élelmiszer-export csaknem 4 százalékát tette ki.

Az Egyesült Királyság a magyar agrár-külkereskedelem szempontjából is aktívumtermelő viszonylat, minthogy 2018-ban az onnan származó élelmiszer-, ital- és dohánytermék-behozatal nem volt több 112 millió eurónál, az Egyesült Királyságból származó teljes, 1,83 milliárd eurós behozatal 6,1 százalékánál. A magyar-brit agrárforgalomban így 148 millió eurós kiviteli többlet keletkezett, ami a teljes, 2,0 milliárd euró körüli magyar élelmiszer-exporttöbblet mintegy 7,5 százaléka.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Uniós tanács: a 2021-es költségvetésben megfelelő tartalékra is szükség van

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) a héten elfogadott álláspontja szerint az unió 2021-es költségvetésének realisztikusnak kell lennie, összhangban kell állnia a tényleges igényekkel, valamint biztosítania kell, hogy megfelelő tartalék álljon rendelkezésre az előre nem látható kihívások kezelésére.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

MAZARS: Banális hibán múlhat az unión belüli ügyletek áfamentessége

A legtöbb, uniós értékesítésben érintett vállalkozás életében kiemelt adókockázat az áfa, hiszen a magyar áfakulcs kiemelkedően magas, az áfa rendszere pedig rendkívül bonyolult.