Back to top

Mérlegelés megállás nélkül - Nagydíjas hazai fejlesztés

Az AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2020 kiállítás és vásáron igazi újdonsággal lepte meg a látogatókat a szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft. Nagydíjban részesült Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában a BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer.

MMG - Terhelés nyomon követése akár menet közben is

„A BPW AGRO Hub tömegmérő rendszerrel a BPW egy többfunkciós digitális rendszert biztosít a járműipar számára”- mutatta be a rendszert Csánk Péter, a cég kereskedelmi igazgatója.

Az érzékelők folyamatosan jelzik a pótkocsi tengelyterhelését, sebességét és haladási irányát, rengeteg hasznos adat kinyerését biztosítva, így a pótkocsi összsúlyát csakúgy, mint a napi és az összesített futásteljesítményt, az üzemóraszámot.

Az adatok kiolvashatók ISOBUS kommunikáció által a vontató járműben elhelyezett terminálon keresztül, vagy pedig egyszerű mobil applikáció segítségével. Az alkalmazás áttekinthető grafikonok formájában jeleníti meg az információkat okostelefonon vagy táblagépen.

A BPW AGRO Hub tömegmérő rendszer folyamatosan jelzi a pótkocsi tengelyterhelését, sebességét és haladási irányát
Fotó: viniczai

A BPW-Hungária Kft, amely a BPW Bergische Achsen KG 100 %-os tulajdonú leányvállalata, a BPW csoporton belül a mezőgazdasági alvázrendszerekre és speciális tengelyekre szakosodott. A vállalat termékportfoliója a futómű tengelycsonkoktól kezdve az egyedi tengelyeken át a kerettel rendelkező komplett háromtengelyes aggregátokig terjed, beleértve a rugózást és a felszerelt fékrendszert is. Mindezt több mint 30 tonna összterhelésre méretezve.  Magyarországon több mint 1 500 alkalmazott foglalkoztatnak, a mezőgazdasági termékeiket a világszerte tevékenykedő tagvállalataikon keresztül forgalmazzák. Ezeknek a termékeknek a tervezése és fejlesztése is hazánkban folyik, a BPW-Hungária Kft. több mint 50 fős mérnök csapata által.

A mezőgazdaságot manapság már a haszongépjármű-ipar „élcsapatának” tekintik, az innovációk napjainkban sokkal inkább a szántóföldön jelennek meg, még mielőtt elérnének más ágazatokat.

Egyre több beszállító és gazdálkodó előnyben részesíti a nagy méretű, autópályán is használható pótkocsikat,

mert a rakodóudvar és a használat helyszíne között egyre nagyobb távolságokat kell megtenni. Ennek a terhelésnek a folyamatos kontrollját teszi lehetővé a BPW AGRO Hub tömegmérő rendszer.

„A beszállítók és a gazdálkodók mostantól folyamatosan nyomon követhetik a pótkocsik összsúlyát és hasznos terhelését, akár menet közbeni is”- magyarázta Csánk Péter, hogy a futóműre szerelt BPW AGRO Hub tömegmérőrendszer, amelyet a BPW az Agritechnica 2019 kiállításon is bemutatott, méri a szóróeszközök, valamint a töltő- és takarmánykeverő kocsik terhelését.

Ennek a rendszernek a használatával a szállítást végző pótkocsik megtakaríthatják a hídmérleghez és a rakodóudvari mérleghez vezető utat.

A rendszer vezeték nélkül is elérhető. Bizonyos mezőgazdasági járműtípusok esetén ez a súlymérőrendszer jelenti a hatékony termelési folyamatok kulcsát. Így a szerves trágyaszóró esetén a szórási mennyiség súlyfüggő szabályozása az előfeltétele annak, hogy a trágyát költséghatékonyan és környezetkímélő módon, precízen lehessen kijuttatni. Problémamentesen ellenőrizhetők és dokumentálhatók a különböző átvevőhelyeknek szállított részmennyiségek is.

A rendszert kifejezetten nehéz körülmények közötti felhasználásra tervezték, rendkívüli hőmérséklet-ingadozás esetén is megbízható mérési eredményeket biztosít. Intelligens algoritmus gondoskodik arról, hogy a mérési pontosság nehéz terepviszonyok között is megfelelő legyen.

Nem csak pontos információt szolgáltat a jármű üzemi adatairól, hanem hozzávetőlegesen 2 %-os pontossággal leméri a rakomány súlyát is, anélkül, hogy a járművel mérlegre kellene hajtani.

A mérlegelő rendszer különösen a beszállítók számára bizonyulhat hasznosnak. A rendszert a vezető gyártók most kezdik beépíteni járműveikbe.

Forrás: 
BPW

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Nemzeti öntözési mintaprogram

A klímaváltozás jelentős hatással van a mezőgazdaságra, például az egyenetlen csapadékeloszlás miatt a legnagyobb összeget aszálykárra fizetik ki a kárenyhítési alapból – hangzott el a minap egy agrárkonferencián. Emellett közismert, hogy az agrártárca 2024-ig százezer hektárral kívánja növelni a jelenleg öntözhető területek nagyságát.

Ennyi üzemanyagot gyártott a Mol használt sütőolajból

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.

Csúcskombájnok a John Deere-től

A John Deere Európában a múlt év őszén, az Agritechnica kiállításon mutatta be a 100 t/h feletti teljesítményekre tervezett betakarítógépeit, amelyek kombájnflottájának a zászlóshajói lesznek.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

130 éves a Kubota

Idén ünnepelte alapításának 130 éves jubileumát a világ harmadik legnagyobb traktor- és mezőgazdasági gépgyártója, a japán Kubota Corporation.