Back to top

Mérlegelés megállás nélkül - Nagydíjas hazai fejlesztés

Az AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2020 kiállítás és vásáron igazi újdonsággal lepte meg a látogatókat a szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft. Nagydíjban részesült Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában a BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer.

MMG - Terhelés nyomon követése akár menet közben is

„A BPW AGRO Hub tömegmérő rendszerrel a BPW egy többfunkciós digitális rendszert biztosít a járműipar számára”- mutatta be a rendszert Csánk Péter, a cég kereskedelmi igazgatója.

Az érzékelők folyamatosan jelzik a pótkocsi tengelyterhelését, sebességét és haladási irányát, rengeteg hasznos adat kinyerését biztosítva, így a pótkocsi összsúlyát csakúgy, mint a napi és az összesített futásteljesítményt, az üzemóraszámot.

Az adatok kiolvashatók ISOBUS kommunikáció által a vontató járműben elhelyezett terminálon keresztül, vagy pedig egyszerű mobil applikáció segítségével. Az alkalmazás áttekinthető grafikonok formájában jeleníti meg az információkat okostelefonon vagy táblagépen.

A BPW AGRO Hub tömegmérő rendszer folyamatosan jelzi a pótkocsi tengelyterhelését, sebességét és haladási irányát
Fotó: viniczai

A BPW-Hungária Kft, amely a BPW Bergische Achsen KG 100 %-os tulajdonú leányvállalata, a BPW csoporton belül a mezőgazdasági alvázrendszerekre és speciális tengelyekre szakosodott. A vállalat termékportfoliója a futómű tengelycsonkoktól kezdve az egyedi tengelyeken át a kerettel rendelkező komplett háromtengelyes aggregátokig terjed, beleértve a rugózást és a felszerelt fékrendszert is. Mindezt több mint 30 tonna összterhelésre méretezve.  Magyarországon több mint 1 500 alkalmazott foglalkoztatnak, a mezőgazdasági termékeiket a világszerte tevékenykedő tagvállalataikon keresztül forgalmazzák. Ezeknek a termékeknek a tervezése és fejlesztése is hazánkban folyik, a BPW-Hungária Kft. több mint 50 fős mérnök csapata által.

A mezőgazdaságot manapság már a haszongépjármű-ipar „élcsapatának” tekintik, az innovációk napjainkban sokkal inkább a szántóföldön jelennek meg, még mielőtt elérnének más ágazatokat.

Egyre több beszállító és gazdálkodó előnyben részesíti a nagy méretű, autópályán is használható pótkocsikat,

mert a rakodóudvar és a használat helyszíne között egyre nagyobb távolságokat kell megtenni. Ennek a terhelésnek a folyamatos kontrollját teszi lehetővé a BPW AGRO Hub tömegmérő rendszer.

„A beszállítók és a gazdálkodók mostantól folyamatosan nyomon követhetik a pótkocsik összsúlyát és hasznos terhelését, akár menet közbeni is”- magyarázta Csánk Péter, hogy a futóműre szerelt BPW AGRO Hub tömegmérőrendszer, amelyet a BPW az Agritechnica 2019 kiállításon is bemutatott, méri a szóróeszközök, valamint a töltő- és takarmánykeverő kocsik terhelését.

Ennek a rendszernek a használatával a szállítást végző pótkocsik megtakaríthatják a hídmérleghez és a rakodóudvari mérleghez vezető utat.

A rendszer vezeték nélkül is elérhető. Bizonyos mezőgazdasági járműtípusok esetén ez a súlymérőrendszer jelenti a hatékony termelési folyamatok kulcsát. Így a szerves trágyaszóró esetén a szórási mennyiség súlyfüggő szabályozása az előfeltétele annak, hogy a trágyát költséghatékonyan és környezetkímélő módon, precízen lehessen kijuttatni. Problémamentesen ellenőrizhetők és dokumentálhatók a különböző átvevőhelyeknek szállított részmennyiségek is.

A rendszert kifejezetten nehéz körülmények közötti felhasználásra tervezték, rendkívüli hőmérséklet-ingadozás esetén is megbízható mérési eredményeket biztosít. Intelligens algoritmus gondoskodik arról, hogy a mérési pontosság nehéz terepviszonyok között is megfelelő legyen.

Nem csak pontos információt szolgáltat a jármű üzemi adatairól, hanem hozzávetőlegesen 2 %-os pontossággal leméri a rakomány súlyát is, anélkül, hogy a járművel mérlegre kellene hajtani.

A mérlegelő rendszer különösen a beszállítók számára bizonyulhat hasznosnak. A rendszert a vezető gyártók most kezdik beépíteni járműveikbe.

Forrás: 
BPW

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

Az emberi test komposztálása lehet a temetkezés zöld alternatívája

A temetkezés után a balzsamozó folyadék, a lebomló fa szennyezheti az élő vizeket, a hamvasztás szén-dioxid kibocsátása egy repülőútéval vetekszik, így nem csoda, ha temetkezési szakemberek keresik a végső nyugalomra helyezés zöld alternatíváit. Ennek egyik módja lehet az emberi test komposztálása.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.