Back to top

Egyes feltételezések szerint laboratóriumból is kiszabadulthatott a koronavírus

Keresik a kínai Vuhanban megjelent koronavírus által okozott járvány okát és vannak olyan feltételezések, amelyek szerint a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki. Amerikai tudósok már 2017-ben figyelmeztettek erre a kockázatra. Eddig 57 millió ember van karanténban.

Fotó: dailymail.co.uk
Tim Trevan amerikai biobiztonsági tanácsadó a Nature magazinnak már 2017 februárjában elmondta, aggódik, hogy a kínaiak nem tudják megfelelően biztosítani a nemzeti biológiai laboratóriumot. Richard Ebright, a New Jersey-i Rutgers Egyetem molekuláris biológusa pedig azt hangsúlyozta, hogy

2004-ben Pekingben a SARS vírus laboratóriumból szabadult ki, ezért nem zárható ki a gyanú, hogy a vuhani létesítménynek köze volt a kitöréshez, mondta a DailyMail.com-nak.  

Az első megbetegedés tavaly december elején történt. Az  első fertőzött  egy Vuhanból származó ember, aki az eddigi ismeretek szerint soha nem járt azon a  piacon, amelyet eredetileg a járvány epicentrumaként határoztak meg. A South China Morning Post szerint a kutatók úgy találták, hogy a férfi családtagjainak egyikében sem jelentkeztek a betegség tünetei.

Eddig nem erősítették meg, hogy az amerikai tudósok félelmei beigazolódtak-e, és a koronavírus valóban kiszabadult-e a kínai laboratóriumból.  

A Vuhan Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratórium körülbelül 30 kilométerre van a halpiactól, és felvetődik a kérdés, vajon a járvány epicentruma véletlenszerű-e? A kínai tudományos közösség jelenleg úgy véli, hogy a vírus átalakult és állat-ember kapcsolaton keresztül került az emberekre a piacon.

Fotó: dailymail.co.uk
A koronavírus eddig 80 embert ölt meg, és legalább 2300-an megfertőződtek. A CNN szerint a legfiatalabb egy kilenc hónapos kislány . Ezek pár nappal ezelőtti adatok, de a számok napról napra változnak. A járvány hosszú lappangási ideje miatt nehéz a kezelése, mert az első tünetek akár néhány héttel a fertőzés után jelenhetnek meg. Kínában 15 nagyvárost teljes egészében vagy részben karanténba helyeztek, amelyek teljes népessége meghaladja az 57 millió embert. Vuhan városát, amelyben a járvány kitört, elszigetelték a világtól - a város összes útvonala zárva van, és a forgalmat szigorúan ellenőrzik.  A sanghaji önkormányzati egészségügyi bizottsága arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta kiengedték az első gyógyult beteget.

 

Forrás: 
dailymail.co.uk/gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.