Back to top

Egyes feltételezések szerint laboratóriumból is kiszabadulthatott a koronavírus

Keresik a kínai Vuhanban megjelent koronavírus által okozott járvány okát és vannak olyan feltételezések, amelyek szerint a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki. Amerikai tudósok már 2017-ben figyelmeztettek erre a kockázatra. Eddig 57 millió ember van karanténban.

Fotó: dailymail.co.uk
Tim Trevan amerikai biobiztonsági tanácsadó a Nature magazinnak már 2017 februárjában elmondta, aggódik, hogy a kínaiak nem tudják megfelelően biztosítani a nemzeti biológiai laboratóriumot. Richard Ebright, a New Jersey-i Rutgers Egyetem molekuláris biológusa pedig azt hangsúlyozta, hogy

2004-ben Pekingben a SARS vírus laboratóriumból szabadult ki, ezért nem zárható ki a gyanú, hogy a vuhani létesítménynek köze volt a kitöréshez, mondta a DailyMail.com-nak.  

Az első megbetegedés tavaly december elején történt. Az  első fertőzött  egy Vuhanból származó ember, aki az eddigi ismeretek szerint soha nem járt azon a  piacon, amelyet eredetileg a járvány epicentrumaként határoztak meg. A South China Morning Post szerint a kutatók úgy találták, hogy a férfi családtagjainak egyikében sem jelentkeztek a betegség tünetei.

Eddig nem erősítették meg, hogy az amerikai tudósok félelmei beigazolódtak-e, és a koronavírus valóban kiszabadult-e a kínai laboratóriumból.  

A Vuhan Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratórium körülbelül 30 kilométerre van a halpiactól, és felvetődik a kérdés, vajon a járvány epicentruma véletlenszerű-e? A kínai tudományos közösség jelenleg úgy véli, hogy a vírus átalakult és állat-ember kapcsolaton keresztül került az emberekre a piacon.

Fotó: dailymail.co.uk
A koronavírus eddig 80 embert ölt meg, és legalább 2300-an megfertőződtek. A CNN szerint a legfiatalabb egy kilenc hónapos kislány . Ezek pár nappal ezelőtti adatok, de a számok napról napra változnak. A járvány hosszú lappangási ideje miatt nehéz a kezelése, mert az első tünetek akár néhány héttel a fertőzés után jelenhetnek meg. Kínában 15 nagyvárost teljes egészében vagy részben karanténba helyeztek, amelyek teljes népessége meghaladja az 57 millió embert. Vuhan városát, amelyben a járvány kitört, elszigetelték a világtól - a város összes útvonala zárva van, és a forgalmat szigorúan ellenőrzik.  A sanghaji önkormányzati egészségügyi bizottsága arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta kiengedték az első gyógyult beteget.

 

Forrás: 
dailymail.co.uk/gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.