0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tovább drágulhatnak tavasszal a zöldségek

A drágulás oka, hogy több ezer hektáron elmosta a spanyol zöldségtermő területeket a Gloria nevű óriásvihar Spanyolországban.

A dél-spanyolországi Almeríában komoly károkat okozott a múlt heti, Gloria nevű vihar, nemcsak a tengerparti üdülőhelyeken, de a kontinens legnagyobb hajtatott kertészettel foglalkozó térségében is – írja az Infostart.hu.

Katalóniában például több mint 3 ezer hektárnyi rizsföldet öntött el az olykor hat méteres hullámokkal kicsapó tenger, ami hosszabb távon is rontja a föld termőképességét. Csak a közvetlen kárt 9,5 millió euróra teszik.

Spanyol lapjelentések szerint legkevesebb ezer hektárnyi fóliasátor és üvegház rongálódott meg, sok helyütt a növények is megsérültek, egyes területeken 50, sőt 75 százaléka elpusztult a zöldségeknek.

És mivel a kora tavaszi időszakban a térség termelői látják el friss zöldséggel a kontinens jelentős részét, akár 25-50 százalékos zöldségdrágulás is jöhet a boltokban – írta az mfor.hu.

A drágulás attól is függ, hogy a marokkói termelők tudják-e pótolni a kieső mennyiséget, de egyes EU-s országokban bizalmatlanok az onnan érkező zöldségek minőségével kapcsolatban.

Forrás: Infostart.hu/mfor.hu