Back to top

Évszázados éttermek, ahol ma is vacsorázhatunk

Szívesen vacsorázna Mozart, Napóleon, esetleg Toulouse Lautrec törzshelyén? Megmutatjuk Európa tíz legrégebbi éttermét, amelyekbe ma is elkölthetünk egy ebédet, vagy vacsorát.

Európa nagyvárosiban gombamód szaporodnak az új éttermek, de néha ugyanolyan gyorsan el is tűnnek. Figyelemre méltóak azonban azok a helyek, amelyek kiállják az idő próbáját, és még több száz év után is vendégül látják az egymás utáni generációkat.

St. Peter Stiftskeller - Ausztria

A legrégebbi étterem, az ausztriai Salzburgban a St. Peter Stiftskeller kolostor falain belül található. Elsőször Alkuin, a polihisztor tudós 803-ban tesz említést az étteremről, és a hely is úgy hirdeti magát, hogy több mint 1200 éve áll a vendégek szolgálatában. Haydn is az étterem vendége volt, és egyes források szerint Mozart családja gyakran vendégeskedett ott. Mai napig népszerű program a hagyományos gyertyafényes vacsora, Mozart zenéjével.

Wurstkuchl - Németország

A németországi Regensburgban található Wurstkuchl Étterem épületét az 1200-as évek előtt emelték, amely akkor irodaként és raktárként szolgált a folyón átívelő híd építésekor. Az építkezés után a kis épületet étteremmé alakították, ahol egyszerű ételeket szolgátak fel a környéken élő munkások számára. A kolbászokat - az étterem jelenlegi specialitását - valószínűleg a 18. században kezdték készíteni az étteremben.

Piwnica Świdnicka - Lengyelország

A wrocławi Piwnica Świdnicka a régi városháza alagsorában található, mely 1275 körül kezdett üzemelni. Kezdetben kocsma volt, ahol a közeli sörfőzde italait szolgálták fel. A II. Világháború alatt és azt követő 15 évben a Piwnica Świdnicka zárva volt. Bár a katonai műveletek eredményeként nem szenvedett túl nagy károkat, minden meglévő felszerelése eltűnt. 1960-ban felújították és ifjúsági klubként működött, ahol kávézó, étterem, mozi és játékterem volt. A 20. század végén azonban újabb metamorfózison ment keresztül, amelynek köszönhetően helyreállították korábbi vendéglő funkcióját.

Zum Franziskaner - Svédország

A Zum Franziskaner Svédországban található, Stockholm legrégebbi étterme. 1421-ben alapították, és a mai napig működik. A szecessziós stílusú gyönyörű bútorokkal berendezett étteremben elsősorban a hagyományos svéd ételekkel találkozhatunk, mint például a gravlax (pácolt lazac) vagy a köttbullar (svéd húsgombóc).

Zur letzten Instanz - Németország

A berlini Zur letzten Instanz éttermet 1621-ben alapították. Megfordult itt Napoleon Bonaparte, és kedvelte Charlie Chaplin, Jacques Chirac és Gerhard Shroeder is, amikor betértek egy-egy vacsorára. Az éttermet 1920-ban felújították, de a meghagyták az eredeti berendezést.  

La Petite Chaise - Franciaország

A La Petite Chaise Párizs legrégebbi étterme, amelyet 1680-ban nyitottak meg, kabaré volt és a Szajnában fogott halat sütötték a konyhában. Évszázadokon keresztül rengeteg híres ember törzshelyévé vált, szeretett itt étkezni például George Sand, Toulouse Lautrec, vagy François Mitterand. Főleg klasszikus francia ételeket szolgálnak fel, a vendégek szerint különösen a francia hagymalevesért és a burgundi csigáért érdemes ide betérni.

Café Procope - Franciaország

Az 1686-ban alapított Café Procope a párizsi intelligencia, valamint a közeli Francia Nemzeti Színház szerelmeseinek és színészeinek találkozóhelye volt. Vendége volt Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin. A francia forradalom vezetői is tiszteletüket tették itt köztük, Robespierre és Danton. A német természettudós, Alexander von Humboldt is rendszeresen látogatta az éttermet. Ha most betérünk, a francia polgári konyha fogásait rendelhetjük itt, mint például a Coq au vin, a párolt marhahús, a házi Mille-feuille.

Sobrino de Botin - Spanyolország

A madridi Sobrino de Botin-t 1725-ben alapította a francia Jean Botin. A hely neve kezdetben Casa Botin volt. Valószínűleg csak akkor kapta jelenlegi nevét, amikor alapítójának unokaöccse örökölte (a sobrino szó spanyolul unokaöcs). Sok éves működése során az étterem küszöbét számos ismert ember lépte át. Tény, hogy a fiatal Francisco Goya a konyhai mosogatóban dolgozott. Sok híres író is említést tesz róla könyvében, köztük Ernest Hemingway vagy Frederick Forsyth. Az étterem évek óta sült malacokra, valamint aromás fokhagymás levesre specializálódott.

Tavares - Portugália

A Tavares éttermet 1784-ben alapították Lisszabonban és azóta is folyamatosan működik. A 19. században az értelmiség szentélye volt. Gyakran látogatott ide a híres portugál író José Maria de Eça de Queirós. Létrehozásától kezdve felejthetetlen ízélményt nyújt vendégeinek, a gyönyörűen stilizált belső terekben elsősorban halat és tenger gyümölcseit szolgálnak fel.

Rules - Anglia

A Rules-t 1789-ben Londonban nyitotta meg Thomas Rule. Kezdetben kocsma volt, ahol elsősorban kagylót szolgáltak fel, amely a szegény londoni emberek népszerű eledele volt. A fogás idővel azonban tradicionális brit finomsággá vált. Az évek során az étterem számos műalkotást, újságkivágást és képregényt használt fel dekorációként, amelyek a mai napig díszítik a belső teret. Híres vendégei között szerepelt Sir Henry Irving vagy a színész Laurence Olivier. A Rules étlapját elsősorban a hagyományos brit ételek uralják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.