0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy kerékkel a világ tetején

A Mercedes Unimog U 5023-as járműve a világon az eddig legmagasabbra jutott négykerekű. A mezőgazdaságban is jól ismerik a bivalyerős járművet.

A Mercedes Unimog U 5023 járműve a világrekordot döntött, a jármű képességeinek tesztelése közben. Tíz fős expedíciós csapat indult az Ojos de Salado vulkánhoz Chilébe Matthias Jeschke vezetésével és két Unimogs U 5023-as járművel. A csoport feladata az volt, hogy négy vészhelyzeti rádióállomást telepítsen különböző tengerszint feletti magasságokban, amelyek célja a hegymászók és a kutató tudósok biztonságának javítása.

Miután az expedíció ezekkel a járművekkel elérte az Amistad tábort, amely 6100 méteren található, és befejezte az utolsó, negyedik rádióállomás telepítését, a csapat tagjai úgy döntöttek, hogy egy lépéssel tovább mennek, és megdöntik a kerekes járművek magassági világrekordját.

A cél elérése érdekében a két Unimog U 5023 teherautó egyikét a

chilei Atacama sivatagon keresztül az Ojos de Salado vulkán peremére vezették, ami 6694 méter magasan van a tengerszint felett.

Természetesen annak érdekében, hogy járműveket ilyen rendkívüli magasságokba tudják vinni, személyzettel és felszereléssel együtt, speciális gumiabroncsokkal, erős csörlőkkel és változó súlypontú speciális karosszériával tervezték meg a szakemberek.

Az univerzális Unimog járműveket 1945 óta a Daimler gyártja Mercedes-Benz márkanév alatt. Ezek jelentősen hozzájárultak a német vidék gépesítéséhez a második világháború után.

Az első verziókat mezőgazdasági célokra gyártották, és csak később változott jelentősen az alkalmazások köre.

Az Unimog név a Universal-Motor-Gerät német kifejezés rövidítése, amely szó szerint univerzális motoros készülék. A specifikációktól függően ezeket a gazdaság különböző ágazataiban használják. Németországban tavaly 375 Mercedes Unimogot értékesítettek mezőgazdasági célokra.

 

Forrás: farmer.pl