Back to top

Francia (kert)kapcsolat: kutatás és a gyakorlat

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete által szervezett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával létrejött szakmai tanulmányúton a magyar szakemberek megismerkedtek a franciaországi Brindas településen működő Astredhor Kutatóintézet (Astredhor Institut technique horticole) munkájával, amely közvetlenül a termelőket érdeklő kutatási témákkal foglalkozik.

A régió haszonkertészeinek kezdeményezésére 1986-ban kezdődött a kutatóintézet története. A gyakorló szakemberek akkor kerestek új, innovatív technológiákat az ergonómia, a gazdaság és a technológia területén. Nem volt semmilyen külső politikai ráhatás, valóban a szakemberek akarták létrehozni ezt a kutatóközpontot. A tagok tagdíjat fizetnek, de nem ebből finanszíroznak mindent. Kaphatnak közpénzt régiós szinten, amelyen keresztül szintén fontos programokat támogatnak, és kapnak pénzt az államtól is, de csak akkor, ha a szakma döntött úgy, hogy kéri. Az állami támogatás csak 40 százalékban jelenik meg a projektekben és ezt nagyon fontosnak tartják. A rendszer alulról indul, a szakemberek kezdeményezéseként.

Lényege a technológia átadása, közvetítése a gyakorló szakemberek felé. Nem alapkutatással foglalkoznak, hanem alkalmazott kutatással. 2017-ben 18 nemzeti, 90 regionális és 48 magánkezdeményezésű kutatási témájuk volt.

Nincsenek titkok

A fűtés alapja az üvegház magasabb légrétegében levő meleg levegő áramoltatása, ismertette a rendszer lényegét a kutatóintézet igazgatója
A fűtés alapja az üvegház magasabb légrétegében levő meleg levegő áramoltatása, ismertette a rendszer lényegét a kutatóintézet igazgatója
Az Astredhor tíz kutatóintézetet fog össze, koordinálja azok témáit, az adminisztrációs központjuk Párizsban található. Mindegyik intézetnek van saját főtémája, egyikük például a gombákkal foglalkozik, a brindasi főként zöldségféléket kutat, mivel a környéken sok a zöldségtermesztő. De a többi ágazatot is érintik a munkáik, a teljes agrárágazat rendelkezésére állnak. Az adminisztrációs igazgatóságon keresztül maguk intézik a finanszírozást és azt is ők döntik el, hogy milyen kutatási témákat vesznek föl. Rendszeresen fogadnak diákokat, a képzés is része a rendszernek. Franciaországban egyébként az Indra nevű kutatóhálózat dolgozik állami pénzből és végez országos érdekből kutatásokat. Mind a kettőre szükség van, együtt kell működniük.

Az Astredhor kutatóintézet évente öt technológiai rendezvényt szervez, melyre meghívják a szakembereket, megmutatják a kísérleteiket és átadják az eredményeket. Fontos, hogy ne csak olvassanak a kutatásokról, hanem lássák is és tudjanak róla beszélni a szakemberek. Kiemelt szerep jut annak a két technológiai mérnöknek, akik részt vesznek a kutatási eredmények interpretálásában, átadásában, ezzel összekötik az elméletet a gyakorlattal. Fontosnak tartják, hogy a szakemberek ne versenytársként tekintsenek egymásra, hanem a célok megvalósításáért együttműködjenek, kutatási kérdésekben ne legyen jelen a konkurencia.

Itt nincsenek titkok, a kutatóintézet minden adatot, eredményt és információt megad, ismertté válik az összes technikai paraméter, a cél az, hogy mindenki haladjon, fejlődjön.

Bioklimatikus üvegház

Magyar szakemberek az Astredhor Kutatóintézetben, Brindasban
Magyar szakemberek az Astredhor Kutatóintézetben, Brindasban
A magyar szakemberek több műhelyt meglátogattak, több kutatási témát megismertek. Az energiatakarékos, bioklimatikus üvegházban végzett kísérletek lényege a kőolaj alapú energiahordozók használatának csökkentése. 85 százalékos energiamegtakarítást tudnak elérni például egy, a tehetetlenség elve szerint működő rendszerrel. Ennek lényege, hogy

az üvegház magasabb légrétegében levő meleg levegőt perforált csöveken levezetik a növényasztalok alatt elhelyezett fekete, vízzel telt műanyag tartályokhoz.

A perforációkon keresztül kiáramlik a meleg levegő és fölmelegíti a tartályokban levő vizet. Amikor a napsütésnek köszönhetően a levegő melegebb az üvegház felső hányadában, mint a kannákban levő víz hőmérséklete, akkor beindul a meleg levegőt beszívó, áramoltató rendszer. Ha pedig a kannákban lévő víz már melegebb, mint a levegő, akkor az automata áramoltató rendszer leáll. Mindez nagyon alacsony költséggel, ráadásul nem kell kőolajjal fűteni az üvegházat. Amikor a külső levegő hőmérséklete nulla fok, akkor ezzel a technológiával bent 5-6 fokot lehet elérni, nagy melegben pedig hűtésre használják. Mindez már a gyakorlatban is működik Franciaországban, öt hektáron termesztenek így zöldségféléket, cserepes növényeket, köztük például cikláment.

2025-től a biokertészek Franciaországban nem használhatnak kőolaj alapú üzemanyagot fűtésre, ezt törvény tiltja. Központi téma lett tehát, hogy hogyan lehetne csak az üvegházak által megtermelt energiával fűteni. A víz is nagy kihívás lesz a mezőgazdaságban, azzal is foglalkozni kell.

A bioklimatikus üvegházban 85 százalékos energiamegtakarítást tudnak elérni
A bioklimatikus üvegházban 85 százalékos energiamegtakarítást tudnak elérni

Robotok

A paradicsomkísérlet célja a robotizáció lehetőségének kutatása. Nem a paradicsom fajtáival, a termések méretével vagy ízével foglalkoznak, hanem a technológiát kutatják.

Minden számítógépes rendszerrel működik, még a biológiai növényvédelem is. A számítógép emberi beavatkozás nélkül szabályoz mindent.

A kísérletben vizsgált automata rendszerrel az üvegházak termesztőfelületének 100 százaléka hasznosítható
A kísérletben vizsgált automata rendszerrel az üvegházak termesztőfelületének 100 százaléka hasznosítható
Cél a nagyobb terméshozam elérése is, és a robotizálható betakarítás. 2020-21-re olyan robotot szeretnének létrehozni, amely már le is szedi
a paradicsomot. Energiaernyő, padlófűtés, LED-lámpák a technológia részei, az integrált növényvédelem magától értetődő, a kártevők, kórokozók természetes ellenségeit, ragadozó szervezeteket használnak. Számítógép érzékeli és vezérli a kórokozók és kártevők mennyisége alapján szükséges intézkedéseket, a predátorok bevetését. Ezt a kétéves kísérletet svájci termelők csoportja rendelte meg, és már vannak olyan eredmények, amelyek szerint a növények a kutatott technológiával többet teremnek, mint a kontroll. A megbízók háromhavonként megnézik a kísérletek állását, figyelik a kártevők és a termesztési adatok alakulását. Két év múlva minden eredményt és adatot átadnak nekik a kutatók, a termelők ugyanis pontosan tudni szeretnék, mi hogy működik, mennyibe kerül.

Másik kísérletben teljesen automatizált üvegházat vizsgálnak. Olyan berendezést tesztelnek, amely fémvázon mozogva végighalad az üvegház adott részén, fölemeli és áthelyezi a tálcákat, a termelő választása szerint.

Így a termesztőfelület 100 százaléka hasznosítható, nincs ugyanis szükség közlekedőutakra. Franciaországban már 15 vállalatnál dolgozik ilyen típusú robotrendszer, amelynek legfontosabb előnye a terület teljes kihasználtsága. Egy üvegházban ugyanis átlagosan az alapterület 70 százaléka használható növénytermesztésre, a többi kezelőterület. A kísérletben vizsgált robotrendszer alkalmazása ötezer négyzetméteres üvegháznál már gazdaságos.

Szabadföldi bemutatók

A kutatóintézet fontos része a szabadföldi terület is, ott mutatják be a virágos növényeket, amelyek különböző témakörök, technológiai újítások kutatási alanyai. Jelenleg a szárazságtűrés az egyik fontos kutatási irány, emellett foglalkoznak balkonnövények, zöldségfélék városi körülmények között tartásának lehetőségeivel.

A szabadföldi ágyásokban mintegy 800 növényt figyelnek. Évenként két napon meghívják a nemesítőket és felhasználókat, válasszák ki a nekik tetsző és nem tetsző fajokat, fajtákat.

Szabadföldi kísérletekben 800 fajtát tesztelnek
Szabadföldi kísérletekben 800 fajtát tesztelnek

Ennek gazdasági jelentősége nem elhanyagolható. 2016-ban együttműködés jött létre Lyon városával meghatározott dísznövények termesztéséről, de nemzetközi növénynemesítő vállalatokkal is dolgoznak. A nemesítők és a fajtákat a gyakorlatban alkalmazó szakemberek a kutatóintézetben tanulmányozhatják és figyelhetik a növények viselkedését, teljesítményét, a szakemberek kiválaszthatják közülük a számukra legjobbakat. Lyon legnagyobb parkjában, a Parc de la Tête d’or kiültetéseiben a kísérleti fajtákat a nagyközönségnek is bemutatják. Évente egyszer megkérdezik a véleményüket, azok alapján igyekeznek kiválasztani a jövő növényeit. A véleménynyilvánítást mobilapplikáció segíti.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mésztűrő liliomfák

Magyarország kifejezetten alkalmas kertművelésre, legyen az szőlős-, gyümölcsös-,zöldséges-, avagy díszkert. Körülményeinkhez képest azonban szűkében vagyunk a látványos, nagy virágú cserjéknek és fáknak. Az ország legnagyobb részén a talajok meszesek, pH-juk magas, és ezt sok, számunkra kívánatos dísznövény nem szereti. Több évtizedes kísérletezés eredményeként azonban találtam kivételeket.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

Virágoskert ágyás nélkül

Ha virágoskertről beszélünk, többnyire sok szép virággal beültetett kerti ágyásra gondolunk, ám nagy méretű virágtartókba ültetett vegyes nyári balkonnövény-fajokkal is meseszép virágoskertek alakíthatók ki az erkélyeken, teraszokon. A színhatás fokozására kertekben is elhelyezhetők a növénytartók, és nagyszerű lehetőséget kínálnak a „nehéz kertek, nehéz területek” élénkítésére, díszítésére.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Idehaza is tonnaszám kerülhetnek a kukába a meseszép virágok

Hollandiában a világ legnagyobb virágpiacán már milliószám dobják ki az eladhatatlan virágokat és hazánkban is mattot adhat a dísznövényeseknek a járvány. A virágboltok 85%-a már bezárt. Anyák napja, ballagás, családi ünnepségek, temetés, kertépítés, dísznövények telepítése, közterek szépítése, faültetés. Ezek most mind-mind háttérbe szorultak, vagy kiszámíthatatlan időre halasztódnak.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.