0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legősibb háziállat a Kárpát-medencében?

A bivaly a legőshonosabb háziállat a Kárpát-medencében állítja Marticsek József a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, aki hozzáteszi, hogy a Fertő-tó környékén 6 ezer évvel ezelőtt élt bivalyok koponyájának homlok részén már a járom okozta deformációra lettek figyelmesek a régészek. Tehát a bivalyt már évezredekkel ezelőtt is háziállatként használták.

youtube://v/ncBIlMNxQhM

A bivaly igazán elterjedt a török hódoltság idején volt hazánkban. Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején 150 ezer bivaly élt az országban. Ekkoriban a nehéz gépek mozgatására, szántásra, teherhordásra fogták be, de az igavonás mellett jelentős volt a hús, és a tejhasznosítás is.

Később az ipari forradalom és a traktorok háttérbe szorították a bivalyt. Csak Erdélyben Mérán és Kalotaszeg környékén maradt csak fenn nagyobb állomány, ahol továbbra is igavonásra használták és a tejét hasznosították.

A mai magyarországi bivalypopuláció megmentése érdekében 1989-ben összefogtak a hazai nemzeti parkok.

Három forrásból származtak az állatok. Ezek egyike egy nagy Dunántúli uradalmi gulya volt, amely a Nagybereki Állami Gazdasághoz, majd a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz került. A Hortobágyon a kisgazdálkodóknál fellelhető bivalyállományt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gyűjtötte össze. A harmadik forrás pedig az Erdélyből származó egyedekből álló gulya volt. Napjaikban mintegy hatezer egyedből álló bivalypopuláció van Magyarországon.

A bivaly természetvédelmi szerepe felülmúlhatatlan: a nádat nem csak kitapossa, hanem meg is eszi, és olyan területet is legel, amelyen az intenzív fajták nem élnek meg.

Emellett hazánkban a húshaszna számottevő, ám csak néhányan hasznosítják a tejét. Pedig Olaszországban főként emiatt van hatalmas bivalyállomány, több mint félmillió egyed. Ott a mozarrella sajt készítésének hagyománya és jól eladhatósága a bivaly sikerének a titka. A bivalytej különleges a beltartalommal bír. Egy tehén ugyan csak 5-7 liter tejet ad naponta, de annak a zsírtartalma 6-16 % közötti.

Marticsek József a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője elmondta, hogy egyesületüknek 120 tagja van. Legfontosabb feladatuk a  törzskönyvi nyilvántartás, illetve a tenyészbikák előállítása. Jelenleg zajlik egy uniós támogatású program, amely biztosítja, hogy a tenyészbikákat díjmentesen juttassák el a tagokhoz. Így minden lehetőség adott, hogy ez a faj növekedési pályán maradjon.

Forrás: Kistermelők Lapja