0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új fegyver a muslicák ellen

A muslicák, különösképpen a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii, spotted-wing drosophila, SWD) csak Ore­gon államban milliárd dolláros károkat okoz évente. Az Oregon State University kutatói azonosítottak egy parazita darazsat, amely talán segíthet enyhíteni a gondokat és ugyanakkor csökkenti a peszticidek használatát.

Általában egy parazita darázs „beássa magát” a gazdaállatba, lerakja petéit és elpusztítja a gazdaállatot. Azonban, ezalatt a gazdaállat antitesteket tud kifejleszteni a parazitatámadás ellen. A kutatás során feltárták, hogy a Pachycrepoideus vindemmiae darázs ezt másként csinálja. A petéit a lárvabőr külsejére rakja, így elkerüli az antitesteket.

A P. vindemmiae darázs egyike annak a két parazitafajnak, amely természetes körülmények mellett sikeresen támadja meg és pusztítja el az SWD-t.

Ennek ellenére, a pettyesszárnyú muslica ellen nem elég a parazita darázs. Ez a védekezés a jó higiéniát, a korrekt metszést, csepegtető öntözést és az átfogó kártevőszabályozás részeként a gyomok ellen védő kendő használatát is magában foglaló termesztési gyakorlatnak csupán a részét képezi. A csepegtető öntözés, például, csökkentheti az SWD élettartamát és reprodukciós képességét. A gyomok ellen védő kendő pedig megakadályozza, hogy a gyümölcsről leeső légy beássa magát a talajba, és ott lerakja petéit.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.farmprogress.com