Back to top

Az utolsó órában vagyunk – A jelenlegi KAP-pal kipusztítjuk a faunát

Nyílt levélben szólítják fel az Európai Unió vezetőit a Közös Agrárpolitika teljes átalakítására a kontinens vezetői kutatói. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is erre hívja fel a figyelmet közleményében, hogy az intenzív, iparszerű mezőgazdálkodás eredményeként jelentősen csökken a biodiverzitás egész Európában.

Az aláírók szerint a Közös Agrárpolitikát (KAP) minél hamarabb módosítani kell úgy, hogy az lefékezze a természeti sokféleség csökkenését és a klímaváltozást. Jelenleg a KAP-nak az adófizetők közel 60 milliárd euró forrást biztosítanak, ezzel is „támogatva” a nagyüzemi mezőgazdálkodást. Ennek következményeként a biodiverzitás beszűkülésén túl az élőhelyek és a környezeti erőforrások csökkenése, a levegőszennyezés, illetve a talaj intenzív használata hatványozottan érződik és látható napjainkban. (Ezt a témát már korábban is érintettük.)

Harmincöt évet megvizsgálva (1980-2015), a madárfajok állományai 55 százalékkal csökkentek, de a különféle rovarfajok nagysága is drasztikus, több mint 75 százalékos visszaesést láttat.

Ha csak példának vesszük a Magyarországon őshonos fogolyállományt (az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai alapján), láthatjuk, hogy a ’60-as években az egyedszám megközelítette az 1 milliót, napjainkban ez a szám 11 000 példányra tehető. Ha grafikonon ábrázolnánk az állomány igen dinamikusnak nevezhető csökkenését, jól kivehető lenne, hogy a hazánkban elterjedt intenzív, nagytáblás mezőgazdálkodás, rovarirtószer-használat, szinte a kipusztulás szélére sodorta őshonos madarunkat. Hozzátenném, más apróvadfajok esetében is erősen észlelhető ez a tendencia: a mezei nyúl és a fácán állománya is hasonlóan megsínyli a jelenlegi élőhely-átalakulásokat, még ha nem is annyira, mint a fogoly. De a hüllők és kétéltűek is hasonló sorsra jutottak.

A homogén táblákon és az „elsivatagosodott” területeken búvóhelyet sem találnak ezek az állatok.

Az Országos Vadászkamara kezdeményezésére, immáron harmadik alkalommal lehet a gazdálkodóknak pályázatot benyújtani a Vadgazdálkodási Alapra, amely támogatások útján egyebek mellett lehetővé teszi, hogy visszatérjenek a táblaszegélyek, pillangósok és bozótosok, a mozaikszerű élőhely visszaállítása érdekében. Ezzel a gazdák csak részint élnek, a KAP-források „kecsegtetőbbnek” tűnnek a látottak alapján. Pedig valamit lépni kell a biodiverzitás megőrzése érdekében, és gyorsléptékű változásokra van szükség, ha egyáltalán már nem késő…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A biogazdálkodás fortélyai

Nem csak a vegyszerek szinte teljes kiiktatásától lesz "bio" egy gazdaság, hanem attól, hogy ellenőrzött körülmények között gazdálkodunk. Persze az előírások betartása mellett fontos, hogy valóban képviseljük mindazt, ami a biokertészkedést jelenti. Vagyis ügyelni kell az ökológiai egyensúlyra, a biológiai sokféleség fennmaradására.

A KWS gazdálkodóknak készült digitális megoldása design-díjat kapott

A myKWS mezőgazdasági termelők számára készült digitális megoldás, szolgáltatás kategóriában elnyerte a 2020-as iF Design Award díjat. A díj számos tudományágban, egyebek mellett a belsőépítészet, a csomagolás és a szolgáltatások területén ismeri el a kivételes tervezési eredményeket.

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

Az agrártámogatások kifizetésével segíti az Agrárminisztérium a gazdálkodókat

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

Valamit már sejtünk az aranysakálról

Az aranysakál térhódítása egyre komolyabb potenciális veszélyforrás a hazai vadfajfaunára. A vélhetőleg Horvátországból eredő új „bevándorlásuknak” köszönhető, hogy a ’90-es években a Dráva menti déli határvidéken szaporodó példányokat véltek megfigyelni. Azóta állandó állományuk alakult ki az ország déli megyéiben, de mára már az ország minden térségéből beszámoltak jelenlétükről.