0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Büntetést kap, aki műtrágyát használ

India északkeleti részén Szikkim államban 1400 dollár büntetést kell fizetni, vagy 3 évi börtönnel sújtják azt, aki vegyszereket és műtrágyát használ. Az ökotermeléssel viszont még nem mindenki elégedett.

Szikkim államban 2003-ban hatóságilag betiltották a növényvédő szerek, a műtrágyák, valamint a GMO palánták és vetőmagok használatát. Az intézkedés nem aratott osztatlan sikert. A mezőgazdasági termelők nagyon elégedetlenek voltak. Küzdöttek a termésátlag jelentős csökkenésével és a gazdálkodási rendszer megváltoztatásának kényszerével. Viszont  

három év után a terméshozamok kezdtek visszatérni az előző szintre, és most még magasabbak, mint az előző hagyományos termesztési rendszerben voltak.

A mintegy 66 000 gazda növényi rovarriasztókat, szerves trágyákat vagy komposztot használ. 2016 óta az egész állam ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik.A növényeket beporzó rovarok és madarak száma gyarapodni kezdett, a termőtalaj regenerálódása megkezdődött, a természeti környezet stabilizálódott. Ez lehetővé tette a gyümölcsök hozamának átlagosan 5% -os növekedését valamint, és az egyik meghatározó és kedvelt indiai fűszerből, a kardamomból  23% -kal tudnak többet termelni. Megjelentek a ritka vadon élő állatok, például a vörös panda, a himalájai medve és a hópárduc is. Az új módszer egyre több olyan turistát vonz, akik a természet érintetlen szépségéért látogatnak el Szikkimbe.

Ezért komolyan veszik a rendszer fenntartását, és aki megszegi az erre vonatkozó előírásokat, szigorú büntetésre számíthat,  1400 dollár bírságot vagy három év börtönbüntetést is kiszabhatnak a hatóságok.

Ahogyan Sikkim állam mezőgazdasági minisztere megjegyezte: „Az intézkedések a talaj egészségének fenntartása, a jó minőségű ételek előállítása, vegyi anyagoktól mentes levegő és víz biztosítása, valamint az állam gazdag biodiverzitásának megőrzése érdekében történtek”.

Igaz, vannak kétkedők is, főként a fogyasztók részéről. Szikkim folyamatosan importál még gyümölcsöt és zöldséget más régiókból is, főként a hagyományos termesztésből. Ezek a termékek gyakran nagyobbak, színesebbek, szebbek és olcsóbbak, mint a helyi biogyümölcsök. Ezért sok vásárló még az importált gyümölcsöket és zöldségeket részesíti előnyben. Így néhány gazdálkodóban felvetődik a kérdés, hogy az ökológiai gazdálkodás hosszú távon valóban eredményes lehet-e.  De a hatóságok egyelőre nem akarnak változtatni a rendszeren, bíznak abban, hogy a fogyasztók is belátják, ez értük is történik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/bezpluga.pl