Szikkim államban 2003-ban hatóságilag betiltották a növényvédő szerek, a műtrágyák, valamint a GMO palánták és vetőmagok használatát. Az intézkedés nem aratott osztatlan sikert. A mezőgazdasági termelők nagyon elégedetlenek voltak. Küzdöttek a termésátlag jelentős csökkenésével és a gazdálkodási rendszer megváltoztatásának kényszerével. Viszont
A mintegy 66 000 gazda növényi rovarriasztókat, szerves trágyákat vagy komposztot használ. 2016 óta az egész állam ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik.A növényeket beporzó rovarok és madarak száma gyarapodni kezdett, a termőtalaj regenerálódása megkezdődött, a természeti környezet stabilizálódott. Ez lehetővé tette a gyümölcsök hozamának átlagosan 5% -os növekedését valamint, és az egyik meghatározó és kedvelt indiai fűszerből, a kardamomból 23% -kal tudnak többet termelni. Megjelentek a ritka vadon élő állatok, például a vörös panda, a himalájai medve és a hópárduc is. Az új módszer egyre több olyan turistát vonz, akik a természet érintetlen szépségéért látogatnak el Szikkimbe.
Ahogyan Sikkim állam mezőgazdasági minisztere megjegyezte: „Az intézkedések a talaj egészségének fenntartása, a jó minőségű ételek előállítása, vegyi anyagoktól mentes levegő és víz biztosítása, valamint az állam gazdag biodiverzitásának megőrzése érdekében történtek”.
Igaz, vannak kétkedők is, főként a fogyasztók részéről. Szikkim folyamatosan importál még gyümölcsöt és zöldséget más régiókból is, főként a hagyományos termesztésből. Ezek a termékek gyakran nagyobbak, színesebbek, szebbek és olcsóbbak, mint a helyi biogyümölcsök. Ezért sok vásárló még az importált gyümölcsöket és zöldségeket részesíti előnyben. Így néhány gazdálkodóban felvetődik a kérdés, hogy az ökológiai gazdálkodás hosszú távon valóban eredményes lehet-e. De a hatóságok egyelőre nem akarnak változtatni a rendszeren, bíznak abban, hogy a fogyasztók is belátják, ez értük is történik.