Back to top

Káposzta konferencia: középpontban a tárolás

Idén is megrendezte káposztatárolási szakmai találkozóját a Rijk Zwaan Budapest Kft. Bugyin, a Karibi Bt. telephelyén. Az új fajtákról, az európai piaci helyzetről, a hatékony gyomirtási és tápanyag-utánpótlási technológiákról szóló előadások mellett innovatív talajművelő eszközöket és manipulálóberendezéseket is bemutattak.

A termelők is tudják, hogy a korszerű tárolás mind fontosabb feltétele a biztos értékesítésnek
A termelők is tudják, hogy a korszerű tárolás mind fontosabb feltétele a biztos értékesítésnek

A szakmai rendezvényre a környékbeli kertészeken kívül most is érkeztek érdeklődők az ország távolabbi termesztési körzeteiből, sőt külföldről is. Különleges alkalom volt, ugyanis egyszerre három új tárolási káposztafajtát is bemutattak.

Áruházi értékesítésre

Erősen viaszos leveleinek köszönhetően a Vladima RZ F1 nem érzékeny a tripszre és a gombabetegségekre
Erősen viaszos leveleinek köszönhetően a Vladima RZ F1 nem érzékeny a tripszre és a gombabetegségekre
Az értékesítési tapasztalatokat a tudományos fölmérések is megerősítették, miszerint az éves zöldségfogyasztásuknak közel kétharmadát az áruházláncok polcairól szerzik be a vásárlók. Azt pedig már a termelők többsége is jól tudja, hogy sok elvárásnak, szigorú méret- és minőségi követelménynek kell megfelelnie a káposztának, hogy az üzletek polcaira kerülhessen. Ezeknek az igényeknek a hagyományos, könnyen termeszthető, nagy hozammal kecsegtető káposztafajták közül nem mindegyik felel meg, vagy a túl nagy fejméretük, vagy éppen a tisztítás utáni fakó színük miatt.

A piaci helyzet mindenkit érdekel
A piaci helyzet mindenkit érdekel
Tapasztalatok szerint a vásárló legszívesebben a 1,5 és 2,5 kilogramm közötti, zöld levelekkel borított káposztafejeket veszi le a polcról. A Rijk Zwaan a saját nemesítésű fajták magyarországi szelekciója után több hibridet is kínál a frisspiaci, áruházlánci értékesítésre termesztőknek. A Congama RZ F1 megbízhatóan magas minőségével, átlag fölötti tripsztűrésével tűnt ki a régióban, illetve az ország különböző részein végzett tesztelésekben. A fejek mérete egyöntetűen 2-2,5 kilogramm, alakjuk a Mucsuma RZ F1-éhez hasonló úgynevezett „csepp” forma. Közepesen erős lombozata révén jól sűríthető, akár 45-48 ezer növény is ültethető hektáronként. Tenyészideje a megszokott tárolási fajtákénál rövidebb: a kiültetést követő 105-110 napra betakarítható. A fejek középhosszú tárolásra kiválóan alkalmasak.

Szintén nagy érdeklődésnek örvendett a konténerekben kihelyezett Foxma RZ F1. Ez a fajta maradéktalanul kielégíti az áruházláncok kívánságait: a kompakt, gömbölyű, 1,5-2,5 kilogrammos fejeket 5-6 rétegben zöld színű levelek takarják, a méret és a minőség messzemenően egyöntetű. Zömök növényhabitusának köszönhetően a Congama RZ-hez hasonlóan nagy növényszámmal ültethető, hektáronként 45-48 ezer tő esetén magas termésátlagot ad. A tömör fejek magas szárazanyag-tartalmának köszönhetően a fajta tárolásával kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek, az újdonság közép és hosszú tárolásra is javasolt.

A nagy termésátlagú és hosszan tárolható káposztafajtát kereső termelők sem maradtak újdonság nélkül, a Mucsuma RZ utódaként bemutatott Vladima RZ F1 ugyanis ilyen. Robusztus növényeiről 2,5-3,5 kilogrammos fejek szedhetők. Az erősen viaszos leveleknek köszönhetően a fajta nem érzékeny a gombabetegségekre és a tripszre, és mivel erős a gyökérzete, bármelyik talajtípuson jó eredménnyel termeszthető.

Nagy fejek nyomott áron

A Foxma RZ F1 maradéktalanul kielégíti a frisspiaci fogyasztók, áruházak igényeit
A Foxma RZ F1 maradéktalanul kielégíti a frisspiaci fogyasztók, áruházak igényeit
A termelők értékesítési lehetőségeit már régen nem a hazai piac határozza meg. Ezért is hallgatták kíváncsian az európai káposztapiac helyzetéről és kilátásairól szóló összefoglalókat.

Azt a termelők is tapasztalják, hogy jelenleg telített a piac, közepes a kereslet a káposzta iránt.

Németországban a csapadékos nyarat meleg szeptember követte, majd a betakarításra ismét csapadékossá vált az időjárás. Ennek köszönhetően magas termésátlagoknak örülhettek a termelők, de voltak ennek árnyoldalai is. A betakarított fejek átlagos mérete meghaladta a 3 kilogrammot, ezért a pultos, 1,5-2,5 kilogrammos méretkategóriában hiány alakult ki. Erre áremelés volt a válasz, viszont az ipari feldolgozásra kerülő nagyméretű fejeket csak nyomott áron lehetett értékesíteni.

A betakarítás közbeni csapadékos időjárás miatt a beltartalmi értékek nem teszik lehetővé a káposzták hosszú tárolását.

A Congama RZ F1 egyöntetű, csepp alakú fejeket nevel, növényállománya jól sűríthető
A Congama RZ F1 egyöntetű, csepp alakú fejeket nevel, növényállománya jól sűríthető
Németországban a kereslet jelenleg elfogadható, a hűtés nélküli tárolókból Lengyelországba, Magyarországra és Csehországba is exportálnak káposztát. Magyarországhoz hasonlóan Hollandiában is elhúzódott a betárolás, nagyjából december közepére ért véget, de hallottunk olyan holland termelőről is, aki még január elején is káposztát vágott.

Angliában sem takarították még be a káposztát, és a rengeteg csapadék következtében csak közepes a minőség. A magas páratartalom és a túlérett állapot miatt pedig gyakrabban látni levélbetegségeket a földeken. Lengyelországban nem egységes a kép: a középső és az északi országrészben a megszokott termésmennyiséget érték el a termelők, délen azonban a csapadékhiányos szezon miatt körülbelül 10 százalékos terméskieséssel számolnak. A kiesést ellensúlyozandó, a betakarítást igyekeztek az utolsó pillanatig elhúzni, ez azonban ipari méretű, túlérett és csak közepes minőségű termést eredményezett. Ezeket a fejeket viszont csak viszonylag rövid ideig lehet tárolni. A lengyelországi kereslet jelenleg erősen visszafogott, információk szerint a káposztatermelők köre szűkül.

A házigazda

A Karibi Bt. családi vállalkozás több mint húsz hektáron termeszt zöldségféléket. A cékla, zeller és karfiol mellett a fejes káposztára helyezik a hangsúlyt. Értékesítenek nagy áruházláncnak, salátakeveréket készítő feldolgozó- és savanyítóüzemnek is. Nagy befogadóképességű, korszerű hűtőtárolójuknak köszönhetően egész évben ellátják vevőiket kiváló minőségű fejes káposztával.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Aktuális jogi kérdés: mi is az a „vis maior”, alkalmazható-e járvány idején?

Az elmúlt hetekben-napokban a világ egy olyan problémával szembesült, amihez csak kevés hasonló fordult elő az elmúlt évtizedekben. Magyarországon is vészhelyzet alakult ki, mely a mezőgazdaságban érdekelteket is érinti. Felmerül a kérdés, hogy ez a helyzet tekinthető-e ún. „vis maior”-nak. A vis maior régi római jogi fogalom, amit a mai jogrendszerek is átvettek, jelentése: ellenállhatatlan erő.