0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új gombaölő hatóanyag a BASF-től: Revysol®

2022-23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú szert kell majd használni a gazdáknak, mint most, köszönhetően az EU hatóanyagok felülvizsgálatának. A gombaölőszerek közül kivonják az azol hatóanyagúak többségét, mint például a Tango® Star-t. A BASF válasza minderre a Revysol® nevű hatóanyag, amely a fő összetevője a Revycare® nevű gombaölőszernek.

Miért lehet és kell is áttérni olyan gombaölőszerekre, amelyek új, a korábbiaktól eltérő hatóanyagot tartalmaznak? A válasz összetett. Köztudott, hogy az EU a hatóanyagok felülvizsgálatát végzi, és ennek eredményeként a jövőben nem használhatók gombaölőszerként például az azolok többsége. Szakemberek szerint 2022-23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú gombaölőt kell majd használni a gazdáknak, mint most.

A BASF egy új típusú hatóanyaggal, a Revysol®-lal készül erre az időszakra.

youtube://v/tzUu_bFeww4

Kurtz György, kalászos termékek felelőse, BASF Hungária Kft. lapunknak elmondta:

„Alapvetően mi a Tango® Star készítményünket szeretnénk leváltani, ez ennél bizonyos szempontokból többet tud. Tehát egy rendkívül hatékony és széles spektrummal rendelkező készítmény lesz.

Ezen felül ez a készítmény hideg időben is kiváló hatékonysággal bír. Valamint fertőzött körülmények között is megbízható hatást ad.”

A készítményt több célra lehet majd használni, egyrészt a lombbetegségek ellen. Mivel hideg időben is hatékony, elsősorban az első, korai lombkezelésre ajánlják, de lehet használni a legfontosabb időszakban a zászlóslevelek és a zászlóslevél alatti levélemelet védelmére is. Plusz később, ha lehetőség lesz, kalászfuzárium ellen is megbízható készítmény lesz.

Mindezekhez Kurtz György a következőket tette hozzá:

„Viszonylag szenzitív dolog, hogy mennyi lesz a hektárköltsége, a tervünk az, hogy amelyik terméket le szeretnénk váltani, a Tango® Star-t, nagyjából azon a hektárköltségen érhessék el a gazdák az új terméket is. 

Maga a hatóanyag – a Revysol® – tavaly februárban kapta meg az EU engedélyét, de a mi termékünk, a Revycare®, ami egy Revysol® és piraklostrobin hatóanyagkombináció lesz, 2021-re lesz elérhető a gazdák számára.”
Forrás: magyarmezogazdasag.hu