0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az örökös bajnoktól tanultunk

A Magyar Lovassport Szövetség Szabadidős Szakága fennállása óta minden évben megszervezi téli előadássorozatát a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában. A mostani téli időszak második, ugyanakkor a 2020-as év első előadását Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok, a Kincsem Nemzeti Lovas Program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartotta.

Az előzetes jelentkezések alapján már látszott, hogy nagyon heterogén közönséggel áll majd szemben az előadó, és nagyon sokan lesznek. Bár azt eddig is tudtuk, hogy a szabadidőlovasok egy hatalmas, sokszínű, sokrétű érdeklődésű társadalom, akik nagyon lelkesek és tudásvágyók. Jelen esetben voltak westernlovasok, szabadidomítók, díjlovasok, díjugratók, lovas polgárőrök, lovasrendőrök, lovasedzők, szabadidős és licenccel rendelkező versenyzők.

Az előadás témája – ló és lovas együttműködése a szabadidős lovaglásban – ennek megfelelően több lehetőséget is megengedett, Gyula bácsi könnyen alkalmazkodott a szerteágazó érdeklődésű lovasokhoz. Szó esett lovas történelmünk kiemelkedő helyeiről, személyeiről, példaképekről, lovaskultúráról; de kifejtette a lovas iránt támasztott kívánalmakat is, elsősorban azt, hogy mit takar az igényesség önmagunk, a ló és a sport felé, valamint a megfelelő alázat, tisztelet a sporttársaink, a lovak és lovastársaink iránt.

Rengeteg hasznos gyakorlati tanács mellett elhangzottak olyan információk is, melyek kissé meglepték a közönséget. Például a mesteredző felhívta a figyelmet a tereplovaglás fontosságára. Tanácsai minden szakágban tevékenykedő lovas számára egyaránt hasznosak voltak, és erre Gyula bácsi többször fel is hívta a figyelmet. Mint fogalmazott,

egy jól idomító lovas lehet díjugrató vagy díjlovas, militarys, csak a nyerget cseréljük alatta. A tudás a fontos, mellyel rendelkezik.

Az előadás során számos egyedi problémát felvetettek a lovasok a legkülönbözőbb témákban, melyekre az örökös magyar bajnok nem volt rest több alternatívát is kínálni, hogy hogyan közelítse meg a lovas a probléma kezelését.

A legtöbb esetben még nem volt tisztázott az sem, hogy a nem együttműködő lovak egy esetleges fájdalom vagy más szerzett okból nem viselkednek a gazda számára elvárt módon. Minden esetben alapos kivizsgálást, megfigyelést javasolt Gyula bácsi. A problémát körül kell járni, s amennyiben nem betegségről, sérülésről van szó, változatos munkaformákkal és szakszerű, pontos edzésekkel kell a lovat tovább képezni.

Az előadást követően óriási sereg lengte körbe a miniszteri biztost, így későre nyúlt a rendezvényünk zárása, ugyanakkor a visszhangja nem ért véget.

A közösségi médiában, e-mailben, telefonon folyamatosan érkeznek a gratulációk, úgy hiszem, minden hallgató számára meghatározó alkalom volt ez.

Tovább emeli Dallos Gyula tiszteletét, hogy az előadói díját teljes egészében felajánlotta a 2020-as évben a legsikeresebb szabadidőlovas számára, az átadását a Szabadidős Szakágra bízta.

Búcsúzóul reméljük, hogy először, de nem utoljára fogadta el a szabadidőlovasok invitálását Gyula bácsi, és még lesz alkalom bőven, hogy átadjon nekünk valamennyit a lovak iránti elhivatottságából és tudásából.

Forrás: Pegazus