0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy kis odafigyeléssel sokat segíthetünk a méheknek

A fűnyírással érdemes óvatosan bánni, erre figyelmeztet a Brit Ökológiai Társaság új elnöke.

A Brit Ökológiai Társaság új elnöke, Jane Memmott professzor szerint a kerttulajdonosok sokat segíthetnek a méheknek, például azzal, ha nem vágják ki a pitypangot fűnyíráskor. A pitypang februárban már megkezdi a virágzást az Egyesült Királyságban, és értékes tápanyagforrás a beporzóknak a téli hibernálás után.

A pitypang virágát számtalan (akár száz) önálló kis virág alkotja, melyek tele vannak nektárral és pollennel. Az Egyesült Királyságban 240 pitypangfaj található.

Memmott professzor azt nyilatkozta:

„Ha a pitypang ritkaságnak számítana, az emberek harcolnának érte. Mivel gyakoriak, ezért mindenféle szörnyűséget tesznek vele: kitépik vagy permetezik. Csak hagyjuk őket virágozni.”

Felhívta még a kertészkedők figyelmét arra, hogy inkább kerüljék a „pom-pom” alakú virágok ültetését, ilyen például a dália, mert ezek az energiájuk nagy részét a szirmok előállítására fordítják, és nagyon kevés nektárt és pollent tartalmaznak.

A professzor szerint ma a britek sokkal rendszeretőbbek, mint régen. Megszállottan figyelnek arra, hogy a fű gondosan le legyen nyírva és a gyomok ki legyenek irtva. Ha megnézzük a régen készült fotókat, észrevehető, hogy akkor nem létezett ez a tisztaságmánia. Ebből kellene visszavenni, persze csak annyit, hogy ne tűnjön a kert elhanyagoltnak.

Ha hagynánk a füvet 8-10 centiméterre nőni, virágozhatna benne a pitypang és más olyan növények, melyek hasznosak a beporzást végző rovarok, méhek számára, például: lóhere, százszorszép, gyíkfű vagy kúszó boglárka.

„Személyesen nem segíthetünk a tigrisek, bálnák vagy elefántok megmentésében, de igenis tehetünk valamit a kertünkben előforduló rovarok, madarak és növények védelmében.” – mondta a Társaság új elnöke.

Tehát, már azzal is sokat segítünk, ha kevesebbszer nyírunk füvet, valamint vigyázunk a pitypangokra és egyéb, a méhek számára hasznos növényekre.

Forrás: theguardian.com