0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Befalazott tojók

A különlegességet kedvelő madárbarátok egyik nagy csoportját képezik azok, akik szarvascsőrűmadár-félék tartására vállalkoznak. Ezek a tollasok azonban csak azoknak ajánlhatók, akik hajlandók nap mint nap jelentős időt fordítani gondozásukra, emellett tágas, jól kifűthető férőhelyet tudnak biztosítani számukra.

A szarvascsőrű madarak 54 faja, melyek közül 15 található meg viszonylag nagy számban az európai madártartók gyűjteményeiben, méret tekintetében is igen nagy változatosságot mutat, hiszen testhosszuk 30-tól akár 160 centiméteresig is változhat.

Az egyik legnagyobb az óriás szarvascsőrű madár, míg a kisebbek közé tartozik a vöröscsőrű tokó,

melyet sárgacsőrű rokonával az importtilalom meghozatala előtt jelentős számban árultak az európai madárpiacokon is. Ez utóbbi két faj tipikus szavannalakó, de a legtöbb szarvascsőrű kifejezetten erdőben szeret élni.

Legtöbbjük életmódjáról csak keveset tudunk, hiszen az emberi településektől szereti távol tartani magát, nem egy közülük igen nehezen megközelíthető, zárt erdőségekben él. Fogságban a kisebb fajok 25 évig, míg a nagyobbak akár fél évszázadig is elélnek. Ehhez azonban

igen változatos táplálékot kell számukra biztosítani, ami elsősorban különféle gyümölcsöket jelent. Emellett kell kapniuk apró gerinceseket, például naposcsibét, egeret, s ízeltlábúakkal is meg kell őket kínálni. A vöröscsőrű tokó e sorok írójánál leginkább a tücsökért rajongott.

A szarvascsőrű madarak legtöbb fajára jellemző, hogy a tojók faodvakban költenek, melynek bejáratát sárral befalazzák és nyílásként csak egy függőleges rést hagynak, melyen keresztül a hím etetni tudja tojót. Eközben vedlik, de amikor a fiókák nagyobbak, ő már új tollazattal bír, és újra röpképes lesz, kibővíti a bejáratot, és immár ő is hordja utódainak a táplálékot. Magyarországon több szarvascsőrűmadár-faj is eljutott a tojásrakásig, de legjobb tudomásom szerint fiókákat még nem sikerült felnevelni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság